söndag 14 augusti 2011

K — lexikala biverkningar — knufis

K

som i kyss


Det spelar ingen roll hur ofta jag försöker städa i datorns inre, rätt som det är dyker det upp anteckningar som jag glömt bort att jag gjort. I dag hittade jag en hel "sida" med K-anteckningar från januari -09. Ord och artiklar jag avsåg att undersöka närmare, sådant jag hittade när jag letade efter något som förmodligen började på bokstaven K — vad minns jag inte längre. Men som vanligt noterade jag sådant som av någon anledning fångade mig.
Knufis, hade jag skrivit — och hade inte en aning om vad det kunde betyda. Kn-delarna av uppslagsverk och ordböcker hämtades — ingenstans hittade jag ordet knufis. Men så slog det mig att vi har ett uppslagsverk till, men det står en trappa upp — här gäller det att trycka in böckerna där de får plats. Det var bara att övervinna lättjan och lämna den sköna stolen. Och där fann jag knufis — i Nordisk familjebok, elfte bandet, Jylland - kragduva, tredje väsentligt omarbetade och koncentrerade upplagan från 1929.
knufis, grekiskt namn på den egyptiska guden Chnum.
Nu kunde jag söka på nätet, och upptäcker att man nuförtiden ofta stavar det Khnum.Chnum [xnum], Chnubis, forntida egyptisk gud, framställd som vädur eller med vädurshuvud. I Elefantine var C. "kataraktområdets härskare", som orsakade Nilens översvämning; de utgrävda templen i Elefantine låter oss följa kultens utveckling under 3 000 år. C. har särskilt att göra med födelse och födelseförberedelse. I den faraoniska födelselegenden formar han – som en krukmakare – farao och dennes tvilling och skyddsande ka på drejskivan. Farao kallas därför ibland C:s son. Templet i Esna från ptolemeisk-romersk tid med blomstring ca 100 e.Kr. beskriver C. som skaparen, som lägger världens grundvalar och frambringar gudar och människor. Han är "fädernas fader, mödrarnas moder och ammornas amma".
från Nationalencyklopedin

6 kommentarer:

 1. Kanske kan vara bra att ha till hands när man löser korsord någon gång. Om jag inte glömmer bort det tills dess...

  Man kan ju också lite skämtsamt säga till någon som går "på fallande fötter" att: "Nu har knufis varit framme..."

  SvaraRadera
 2. Ingrid,
  Ja, det är nog ett typiskt korsordsord.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Har aldrig hört talas om Knufis med någon stavning. Så bildad jag blir, undrar om jag kan impa på nån på jobbet..
  Nu ska jag inte bre på, men det är intressantare med såna här inlägg än somligas inlägg om skor, gardiner och hur man myser på fredagkvällen.
  inte en enda kram från
  K

  SvaraRadera
 4. Haha, inte mycket att tillägga här! Håller med om allt Kicki säger, fast jag skickar en kram
  Mette

  SvaraRadera
 5. Ryktet har spritt sig ända hit!!

  En natt när jag inte kunde sova såg jag nyligen ett teveprogram om Egypten, där talade man om Khnum. Tänkte låna en bok och läsa mer, men har inte orkat - än.
  love,
  Q

  SvaraRadera
 6. Kicki,
  Tack förde okramarna!

  Flette-Mette,
  Återgäldas!

  Q,
  Verkar inte som du sover mycket alls.
  Du verkar vara den enda som hört talas om denna gud.
  Hoppas att du bara nåddes av den korrekta fjädern och inte fick dig hela hönsgården till livs!

  Margaretha

  SvaraRadera