måndag 22 augusti 2011

Jag fattar inte ett smack

av tantpratet.
Old Woman Under Hair Dryer
Janel Bragg


tant subst. ~en ~er
ORDLED: tant-en
• (medelålders eller äldre) kvinnlig släkting i förh. till yngre anförvanter; vanl. om relativt avlägsen släkting (vanl. ej om moster, faster o.d.): arvtant; han skulle hälsa på sin rika ~
BET.NYANSER: a) utvidgat om medelålders el. äldre kvinna; ofta med antydan om förlegade åsikter, kläder o.d.:tantaktig; i tesalongen satt det fullt med ~er; tycker du verkligen att jag ser ut som en ~? b) spec. som tilltalsord till äldre kvinna (oberoende av släktskap): ~ Berta; kan ~ säga hur mycket klockan är?
KONSTR.: (ngns) ~, ~ (till ngn)
HIST.: sedan 1764; av fra. tante 'faster; moster', barnspråksform av äldre ante; av lat. amita 'faster'

Old Women of Arles, 1888
Paul Gauguin

Jag började skriva ett inlägg om den svenska tanten för ett par år se'n — det var innan jag förstod att begreppet fått en renässans — men jag insåg snabbt att det var tämligen ointressant, så jag la' aldrig ut det. För att pigga upp mig medan jag diskade i dag, slog jag på radion och hamnade mitt i en diskussion om tanten. (Jag tror att den går att efterlyssna på). En diskussion som banne mig var ännu mer ointressant än det jag skrev för två år se'n.
Woman in Old Fashioned One Piece
Bathing Suit Posing in Studio
George Marks


kvinn`a subst. ~n kvinnor
ORDLED: kvinn-an
• fullvuxen person av honkön i mots. till flicka resp. man; ofta med tonvikt på biol. el. samhällelig funktion {dam 1}:kvinnfolk; kvinnofråga; kvinnofängelse; kvinnoförakt; kvinnoförtryck; kvinnohatare; kvinnoideal; kvinnokamp; kvinnokraft; kvinnokropp; kvinnomisshandel; kvinnorörelse; kvinnosak; kvinnosyn; affärskvinna; yrkeskvinna; en havande ~; kvinnorna är underrepresenterade i riksdagen; en vacker, ung ~; kvinnor och barn först!; hon är inte ett barn längre -- hon är en ung ~
BET.NYANSER: a) ofta äv. med bibetydelse av ömhet, värme, sexualitet o.d.: en verklig ~; en underbar ~; en mogen ~ b)spec. om kvinnlig partner i (fritt) erotiskt förhållande:hans nya ~
HIST.: sedan runspråklig tid; fornsv. kvinna; gemens. indoeur. ord med bet. 'hustru; kvinna; drottning (eng.queen); gudagemål'; jfr kona 2

ko`na subst. ~n konor
ORDLED: kon-an
2 (föraktad) kvinna [åld.]: horkona; tjuvkona; trollkona
HIST.: sedan runspråklig tid; fornsv. kuna, kona 'kvinna; hustru; frilla'; gemens. nord. sidoform till kvinna



Woman Stands at Old-Fashioned Stove
to Cook, Cats Prowl at Her Feet
Justin Locke


Nu talas det med värme om tanten — och man är stolt (detta jäkla ord) över att vara tant. Jag är inte tant, ms. eller någon annan bokstavskombination — jag är Margaretha, glad över att vara den jag är. Varför ska vi klistra epitet på alla medmänniskor?

A Kindly-Looking Old Woman,
illustration to 'Elder Tree Mother'
Arthur Rackham

Alla vi kvinnor beter oss på olika sätt beroende på i vilken miljö och tidsålder vi vuxit upp — men jag tror inte för ett ögonblick att Fru Andersson och Friherrinnan von Snorkenstråle i grunden skiljer sig nämnvärt åt. Det finns fina människor och skitstövlar i båda lägren. Somliga förblir flickaktiga i hela livet, medan andra är födda till små matronor som snabbt överger dockvagnen till förmån för barnvagnar.

Two Old Women Chat on the Doorstep - Manchester
Shirley Baker

dam subst. ~en ~er
ORDLED: dam-en1 respekterad kvinna som har el. ger intryck av att ha god samhällsställning {eherre 1}: dambjudning; hovdam; sällskapsdam; en äldre ~; kan jag hjälpa ~en med väskan?
BET.NYANSER: a) ibl. med stark tonvikt på kultiverat uppträdande etc.: sådant passar sig inte för en ~; hon har gift sig rikt men är inte någon riktig ~ b) om kvinnlig partner vid tillställning: bordsdam; han måste bjuda upp sin ~ c) om älskarinna e.d.: hans hjärtas ~ d) i en artighetsfras riktad till publik e.d. med både kvinnor och män: mina ~er och herrar! e) (socialt helt neutralt) för att ange att ngt är avsett enbart för kvinnor [vanl. i sms.]: damfotboll; damklass(en) f) om spelkort med drottning på, om drottning i schack samt om den starkaste pjäsen i damspel {ekung 2}: spader ~; offra ~en
KONSTR.: (ngns) ~
HIST.: sedan 1634 i bet. 'hovdam'; 1709 i sin nuv. bet.; 1779 'dam i kortspel'; 1817 'dam i schack'; av fra. dame med samma bet.; av lat. domina 'härskarinna'; jfr dominera, donna, madam, madonna, primadonna


Lady with a Fan
Gustav Klimt

Kanske reagerar jag så här eftersom jag aldrig "tantat, farbrorat" eller niat en människa i hela mitt liv. Själv blev jag tantat första gången i mitt liv när jag var nyss fyllda tretton år en liten parvel kom fram till mig och frågade om tant visste hur mycket klockan var. Det visste jag förstås inte eftersom jag aldrig har nyttjat klocka.

A Grotesque Old Woman, Possibly
Princess Margaret of Tyrol,
circa 1525-30
Quentin Metsys


Person at the Window
Salvador Dali

Mina värderingar hänger inte på en titel — och jag hoppas att jag bemöter alla människor med respekt oavsett vad de heter eller gör.

The Window of the Nude
Fernando Botero

Och varför i all världen ska man blanda in de så kallade tanternas sexualitet i debatten? Vem eller vilka man delar säng med — om man överhuvudtaget delar den med någon — är väl ändå var och ens privatsak.

Looking to Sea
David Schock



Möjligtvis har jag missat något i resonemanget — i så fall hoppas jag att någon kan på ett pedagogiskt sätt upplysa mig om vitsen med tantpratet. Och hur i all världen man kan komma på tanken att skriva böcker i ämnet. Som om det inte kom ut tillräckligt med ointressanta och dåliga böcker.




5 kommentarer:

  1. Dessvärre förstår jag inte ett smack jag heller av tantpratet och att särskilja kvinnor från kvinnor. Jag upplever att det har blivit trendigt att kalla sig tant i underbetydelsen att man inte alls är det. Litet raljerande, förlåtande på något sätt.
    Det händer att yngre personer med barn har börjat lära sina småttingar att jag är tant Karin. Otroligt konservativt i mina öron. Själv presenterar jag mig som Karin och jag tror att barnet förstår det bättre än vad ordet tant har för betydelse.
    Men givetvis så är det bekvämt att placera omgivningen på bestämda hyllor och i fack. Då vet man ju var man har den människan:).

    Karin, nu just sovande

    SvaraRadera
  2. ...inte riktigt ännu, men snartzzzzz....

    SvaraRadera
  3. Jag är fostrad till att tilltala med tant, farbror, moster, osv, tills jag var i tonåren. Då "la mina släktingar bort titlarna" med oss och efter ca 17 år slutade vi även niga. Fast jag neg för äldre långt in i vuxen ålder för det gjorde även min mor. För mig hade "tant" absolut ingen värdering annat än ett respektfullt tilltal tills det en dag slog mig att det var nåt nedsättande! Liksom så många andra ord hade det blivit "kapat" och därmed odugligt till sin rätta betydelse. Dagens diskussion tror jag är ett försök att återta en värdig betydelse. Jag vill gärna ha tillbaka min ursprungliga uppfattning om "tant" och har i så fall inget emot att vara en!

    SvaraRadera
  4. Jag sade också, som Olgakatt skriver, tant den och den till alla vuxna kvinnor i bekantskapskretsen när jag växte upp. Jag duade heller inte mina föräldrar. Skulle aldrig kunnat tänka mig ens i tonåren att säga Elsa till min bästa väninnas mamma eller du till min egen...

    Min mamma sa aldrig något annat än "tant" och "farbror" till min farfar och farmor. Hon duade inte dem heller. Inget konstigt med det tyckte jag då.

    Trots att jag nog måste anses som urtypen för den riktiga tanten, har jag konstigt nog aldrig tänkt på mig som sådan.

    Om jag skulle tvingas att namnge en representant för en "tant" så kanske det vore Julia McKenzie som Miss Marple, som de har försökt göra så "tantlik" som möjligt utan att lyckas det minsta! Trots de urmodiga hattarna, kläderna och frisyrerna.

    jag läste en lång artikel på personligt i NT idag om Elin Ek, som tydligen har skrivit en bok om denna företeelse. Kanske det var henne du hörde i radioprogrammet?

    SvaraRadera
  5. Karin,
    En märklig trend - lika märklig som att somliga vill återinföra niandet.

    Hoppas du vaknar innan det är sovdags igen.

    Olgakatt,
    För mig ligger det inte heller någon värdering i ordet tant - men jag fattar inte vad vi ska ha det till.
    Fast jag kom just på att jag talar om en del amerikanska släktingar som "min tant", men då är det i betydelsen aunt - och som en förklaring av släktskapet.

    Ingrid,
    Det är väl så att varje familj har sina traditioner när det kommer till tilltal. Jag var nog inte mer än fem år när jag insåg hur korkat det var att ropa mamma, i ett sällskap med flera mammor, eftersom ett antal mammor lystrade. Men även min mor använde sina föräldrars förnamn, vilket många i hennes generation förfasade sig över.
    Jag har hört de som säger att deras barn inte skulle få kalla dem vid förnamnet, för det skulle vara ett tecken på bristande respekt - vilket jag inte förstår. Det är ju inte med ordet och titlarna man visar respekt, det har ju mer med attityd och bemötande att göra. Jag kan vara utstuderat oförskämd utan att säga ett endaste oförskämt ord.
    Med vilket jag fjärmat mig från tantdebatten, som jag fortfarnade inte förstår.
    Jag tror att man talade om Elin Eks bok i programmet, men det finns nog en till (minst) som skrivit om tanter.

    Margaretha
    som inte har en
    aning om hur Julia
    McKenzie ser ut

    SvaraRadera