måndag 10 maj 2010

Urringat

Portrait of Madame Henriot
Pierre Renoir

Hade ett ärende till apoteket i dag. Ett rätt litet apotek med trevlig personal som jag känner väl — så väl som man känner personal i affärer där man ofta handlar. Den yppiga farmaceuten hade sin vita rock öppen och som så ofta förr förundrades jag över modet. De senaste åren har dekolltagen varit minst sagt frikostiga när det gäller att framhäva vad som finns därunder.
Det är ju långt ifrån nytt att framhålla sina behag, men nog har det blivit vanligare att man gör det till vardags?

Jag kom att tänka på en episod från min skoltid — jag tror att vi gick i sjätte klass, och de flesta av oss var nog rätt barnsliga. Men det fanns ett par tjejer som börjat prova på att sminka sig — med mer eller mindre lyckat resultat. Den här dagen hade en av flickorna knallröda naglar. Vår klasslärare, en mycket amper dam, halade upp sin portmonnä och gav en sedel åt Anna och sa': "gå till apoteket och köp aceton. När man åker motorcykel, klär man sig inte i afton-kläder och när man går i sjätte klass i skolan har man inte nagellack!"

8 kommentarer:

 1. För något år sedan så hade en av de kvinnliga banktjänstemännen på en av våra banker; ett väldigt djupt dekolletage; det var snudd på att inte hela härligheten ramlade ut över disken och kunderna kunde inte annat än förundrat se rakt in i blusen, om man ville det eller inte. Troligtvis så sade nog någon till för det tog inte länge förrän kvinnan klädde på sig ordentligt igen. Visst förundras man ibland över okläddheten. Trender i all ära men det går för långt emellanåt och då vill jag inte påstå att jag är pryd på något sätt. Men lite mera stilfullhet kunde vara önskvärt ibland. För mycket skämmer allt.
  Karin

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Vi har ett par mycket urringade damer på vår bank också - tror inte att någon sagt något, för det fortsätter även om det inte är fullt så bart så här års. Man ser dem överallt - men om modet säger så, så måste man väl hänga med. Det är ju samma sak med killar som visar halv rumpan, eller mer.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Mode är en konstig masspsykos! Och mer eller mindre groteska överdrifter har ju alltid funnits - och kommer att finnas. Det roliga är ju också att varje ungdomsgeneration tror att den är FÖRST med allting! Jag hör till den som "uppfann" Bardot-rutan, haha. Fast jag frågade redan då vad det var för nytt med köksrutigt men det gillade inte mina kamrater. Och jag ville INTE ha en köksrutig klänning, tyckte det såg ut som gardiner.

  SvaraRadera
 4. Underbart! (nagellackhistorien) Jag var alldeles för mesig som förskollärare och 3-åringarna kom sminkade och en del tjejer lyfte tröjan och visade mig deras nya "BH" (bommulstopp)... Vill ju inte skriva föräldrarna på näsan men tycker inte om allt blått vs rosa redan från födseln. Det lär ju aldrig bli ngn förändring om vi från innan vi vet ordet av, blir präglade och fostrade in i rådande könsmönster.

  SvaraRadera
 5. Åsas kommentar gör att jag måste berätta vad jag hörde hos frissan förra veckan. I stolen bredvid mig sitter en ung mamma och frissan är också ganska ung. Båda har uppenbarligen småbarn. Dom var rörande överens om att man ska ha en pojken först för då kan en eventuell lillasyster ärva kläder. "För man kan ju sätta en blå "body" (vilket namn på ett plagg, f. ö.) på en flicka men aldrig en rosa på en pojke." Jag fick hålla bägge händerna för munnen för att inte protestera högt. Fast sen ångrade jag att jag inte gjorde det.

  SvaraRadera
 6. Mira, Mira,
  Mode är något mycket allvarligt, och inget att skratta åt!!

  Olgakatt,
  Bardotrutan minns jag, men hade aldrig en så'n klänning - däremot har jag sytt kläder av många begagnade gardiner...

  Åsa och Olgakatt,
  Det där med rosa och blått lär inte vara så gammalt - och innan det blev som det är nu ska det ha varit tvärtom. Jag hade en artikel om det i den datorn som dog.

  Det är känsligt att säga vad man tycker om mammors sätt att klä och fostra barn. Jag försöker att vara något så när hyfsad - men ungarna retas jag friskt med när de visar upp sina modeartiklar.

  Här finns material för många inlägg!

  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Så festligt, mig ovetandes så har ni skrivit om rosa och blått som jag gjorde ett inlägg om för en liten stund sedan.
  Tydligen är vi opportuna i den här åldersklassen.:)
  Karin
  som retade gallfeber på sig själv i storköpen när hon gick förbi rosa flickhyllor.

  SvaraRadera