torsdag 20 maj 2010

Städat väder


Enligt SMHI ska vi ha rätt tråkigt väder i dag — men den informationen har uppenbarligen inte nått fram till de lokala vädergudarna. Vi har haft perfekt för-sommarväder hela dagen. Sol och en lätt bris, synd att jag litade på SMHI och inte laddade tvättma-skinen när det blev torkväder.


Trogna läsare vet att min dammsugare tröttnade på livet i höstas och att jag inte hittade den gamla dammsugaren som jag visste skulle finnas någonstans. Min kompis har en damm-sugare för mycket och jag ska få den ena, men varje gång vi har planerat att träffas så har något kommit i vägen. Ingen kan beskylla mig för att lida av något överdrivet intresse för städning — men även jag kan få nog av dammtussar — så jag har hankat mig fram med en liten dammsugare som inte är det minsta sugen och en vanlig sopborste. Och jag inser vilken revolution det måste ha varit när de första dammsugarna kom på marknaden på 1860-talet.
Så i mitten av april när jag skulle plocka fram sommardäcken från en bod hittar jag två gamla dammsugare. Den ena visade sig vara defekt men den andra som säkert är närmare 50 år, och tung som sju svåra år, inhalerar allt som kommer i dess väg. Problemet är att jag inte tror att det går att få tag på påsar till den, men jag har tömt den som satt i och nu väntar jag bara på att jag ska drabbas av städlust.stä`da verb ~de ~t
ORDLED: städ-ar
SUBST.: städande, städning
• ordna och rengöra (i) rum, lägenhet etc.: städrock; ~ lägenheten; ~ (i) badrummet; ~, diska, tvätta och laga mat; ~ upp lite innan gästerna kommer; ~ efter ungarna; ~ på skrivbordet
BET.NYANS: överfört om att skapa (mer abstrakt) ordning, t.ex. i räkenskaper o.d. (vanl. med partikeln upp): den nye chefen fick börja med att ~ upp efter sin företrädare
KONSTR.: ~ (ngt), ~ (upp) (efter ngn), ~ (ADVL)
HIST.: sedan 1590; urspr. bet. 'ställa på sin plats' och av samma urspr. som städja

stä`dja verb stadde statt, pres. städjer el. städer
ORDLED: städj-er
SUBST.: städjande
• städsla ⟨åld.⟩
KONSTR.: ~ ngn (ADVL)
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. stäþia 'placera; fastställa; anta i tjänst'; bildn. till stad 2 i bet. 'plats'; jfr stadd

9 kommentarer:

 1. Margaretha,
  dina gamla dammsugare är säkert rejält i ropet igen. Allt kommer igen....
  Karin

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Ja, den tillhör nog den generationen av hushållsmaskiner som bara går och går. Jag har talat med flera reparatörer av olika maskiner (symaskiner, spisar och diskmaskiner bland annat) de säger alla att moderna maskiner kan inte jämföras med de gamla som ofta höll längre än ägarna.
  Problemet med den här dammsugaren är att jag inte har påsar till den.
  Margaretha
  på trappen, njuter av dimman som stiger från älven

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Fick adressen av Ellen har precis kommit hit nu ska jag läsa. kul att se vad du skriver. Vi hörs!

  SvaraRadera
 4. Allt var bättre byggt förr. Inte dåligt att den suger bra fortfarande. Ditt väder påminner litet om vårt väder - de har till och med talat om snö i morgon - vilket jag aldrig varit med om här i maj.

  SvaraRadera
 5. Kickan,
  Välkommen, det var länge se'n!

  Anne-Marie,
  Det var nog ett annat tänkande på många fronter förr i världen. Det är inte alla som efterfrågar kvalitet nu för tiden - jag kan få konstiga blickar när jag talar om kläder som är fräscha efter tio år. Vem, utom jag, vill ha samma kläder i tio år?
  I dag är det grått och mycket vått - men tack och lov ingen snö - även om det inte är direkt ovanligt med enstaka dagar med snö i maj. Förra året snöade det 17 maj. Men hoppas du slipper det!
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Den till vänster kommer jag ihåg från min barndom.

  Kolla här om du inte finner påsar:
  http://www.dammsugarpasar.nu/dammsugarpasar.aspx

  SvaraRadera
 7. Karlavagnen,
  Ja, den till vänster är nog den yngsta - bara i 40 års åldern, skulle jag tro. Men det är den andra som fungerar.
  Tack för påstipset, jag ska leta där. Fast helt säker på att det finns påsar är jag inte. Men jag skulle tro att man kan använda vilka påsar som helst i rätt storlek, för de är helt öppna upptill, som flygets spypåsar som jag har ett lager av.
  Margaretha

  SvaraRadera
 8. Hahah, är det sant? Bara 40 år? Min mormor hade precis en sån (till vä på bilden) och den tog min syster över när hon flyttade hemifrån. Den höll i många, många år! Borde nog gå att hitta ngr elektroluxpåsar som passar.

  Skickar några "städvibbar" ;-)

  SvaraRadera
 9. Åsa,
  Tack för städvibbarna - dem behöver jag - fast jag fruktar att jag är resistent mot dem.
  Margaretha

  SvaraRadera