söndag 16 maj 2010

Myggminnen


mygg`a subst. ~n myggor
ORDLED: mygg-an
• typ av tvåvingad insekt som (oftast) har lång, slank kropp, långa ben och mångledade antenner och varav vissa arter har stickande mundelar och är blodsugare {harkrank, knott}: myggbiten; myggsvärm; malariamygga; stickmygga; en surrande ~ höll henne vaken hela natten; en svärm av myggor dansade över busken i solnedgången
BET.NYANS: i sms. ibl. bildligt om mycket små företeelser: myggviktare
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. mygga
.
Miss Marple, Agatha Christies hemtrevliga, virriga men ack så skärpta romanfigur, säger någonstans att hon är som en slasktratt. Hon lagrar allt hon upplever i en mental dyngstack — och när mördaren är på vippen att slå till igen, så fiskar hon upp ett gammalt minne som är nyckeln till lösningen.
Jag har tack och lov aldrig varit involverad i ett mord-fall, och hoppas att jag aldrig blir det. Dessutom tvivlar jag på att jag skulle kunna lösa mordgåtor, fast slasktrattsmentaliteten delar jag med Jane Marple. När Karin nämnde att myggen hade kommit, dök ett antal myggminnen upp.
Som att jag som barn lärde mig att om man låter myggan suga färdigt, så är det dels roligt att se hur den blir tjockare och tjockare — men bieffekten är att den suger ur sitt eget gift och det kliar inte lika myc-ket efteråt. Om det beror på att den ta'r tillbaka giftet vet jag inte — men jag vet att det inte kliar lika mycket som när man viftar bort myggan när den just börjat sin måltid.

Så minns jag plötsligt hur Else från Holland och jag, började en tramsig konversation, som sträckte sig över tio da'r. Vi diskuterade vår myggforskning — blev vansinnigt entusiastiska när vi talade om att vi var nära ett genombrott när det gällde att få myggen att bara suga från vissa blodgrupper. Nu minns jag inte längre alla absurda vändningar vår vetenskapliga diskussion tog — men det som förvånade storligen var att flera personer trodde att allt vi sa' var sant!
Bilden har jag snott från HowStuffWorks, en intressant sida där jag bland annat lärde mig att det finns omkring 33000 olika arter av mygg och att de har funnits i över 30 millioner år.

4 kommentarer:

 1. Det förvånar mig inte det minsta. Att de trodde på dig alltså. Du kan få folk att tro att du är din egen mormor!
  kram igen

  SvaraRadera
 2. Något avgörande måste det finnas för mygghonan som bestämmer vem hon ska attackera.
  Husbonden fäktar för livet och jag är fullständigt oberörd om vi sitter bredvid varandra utomhus i myggrika områden.
  mvh R

  SvaraRadera
 3. Att vara slasktratt i den bemärkelsen är alls icke att förakta! Du är, som jag sagt förut, en ständig källa till kunskap och inspiration! :)

  SvaraRadera
 4. Mette,
  Visserligen finns det dagar då jag både känner mig och ser ut som min mormorsmormor - men att få någon att tro på det vore en bedrift!

  Renée,
  Myggen är inte särskilt intresserade av mitt blod heller. Inget myggmedel behövs om min mor är med - alla svärmar kring henne.

  Tack Mira,
  Kanske är det korsbefruktning - vi inspirerar varandra, med omkombination av arvsanlagen och genetisk variation som följd.
  Margaretha

  SvaraRadera