onsdag 20 maj 2009

Ingen höjdare – men fullt ätlig



Jag behövde snabbt få till något enkelt att bjuda många (nio personer i olika storlekar) på. Kom att tänka på min väninna Naomi, i hennes kretsar består de flesta familjer av minst nio personer, och minns en solig dag i hennes kök när vi bakade, sjöng, ritade och löste världsgåtor. Den dagen bakade vi "Chocolate Chip Bars" som tog slut innan dagen gjorde det. Så fram kommer kokboken jag fått av Naomi. Förutom att jag hackar blockchoklad och inte ens ta'r hälften så mycket socker som receptet säger så följer jag för ovanlighetens skull anvisningarna.

0
CHOCOLATE CHIP BARS

2 koppar mjöl
2 koppar socker – jag tog knappt 1 kopp 00muskovadosocker
2 tsk bakpulver
2 koppar hackad blockchoklad
4 ägg – vill man ha glansig yta bakverket ska man vispa äggen
½ kopp smör, smält
1 tsk vaniljsocker

o
Blanda allt och bred ut i en långpanna. Grädda i 25 minuter i 175°C.

0
Jag tycker att det är behändigt att mäta det mesta i koppar – allt utom smör, men vet man att en kopp smör är 227 gram är det inte så knöligt. Det finns många bra omvandlingstabeller, jag använder World Wide Metric.



Blir sittande och läser i kokboken och minns så mycket roligt. Jag har ett par andra kokböcker jag fått av vänner som också gjort kommentarer vid en del recept. Vilka trevliga presenter det är! Jag läser en del av Naomis kommentarer, ibland bara några ord: " den här är god" eller "en favorit i familjen" och ibland längre: "en annan favorit, särskilt god om man använder smör istället för margarin" eller "minns du när vi bakade den här? Amos favorit!" eller "en söt men god favorit i många Amish familjer".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar