onsdag 24 juli 2013

En julimorgon

JULY.
The market is full of delights in July:
Fresh vegetables, berries, red cherries for pie!
Good housewives and telephones seldom agree,
So market yourself! You can buy as you see!



Juli är snart slut, så jag måste skynda mig om jag vill visa hur piffigt klädd jag är när jag handlar dagens förnödeheter på torget.

För lite sedan berättade jag om nygifta Bettina och Bob levde ett mönsterliv i sitt nya hem. Nej, det är inte min avsikt att vara sarkastisk — boken är gullig, och det finns användbara recept i den. Som till exempel den här efterrätten, som kanske är passande nu när persikorna har blivit lite billigare.
Peach Cobbler (Two portions)



1 C-flour
1 t-baking powder
1/8 t-salt
1 T-butter
  ¼ C-milk
3 good-sized peaches
C-sugar
¼ t-vanilla
¼ C-sugar
¼ C-water
Cut the butter into the dry ingredients (baking powder, salt and flour), and add the milk. (The resulting dough should be of biscuit dough consistency.) Peel and slice the peaches, mix well with the sugar (one-third cup) and place on the bottom of a baking dish (not tin.) Place dough shaped to fit on the top of the peaches. Make three holes to allow the steam to escape. Bake thirty minutes in a moderate oven. Boil the sugar and water four minutes. When the cobbler has cooked for twenty minutes, pour the syrup over it and allow to cook ten minutes more. Cream may be served with the cobbler if desired.  Omvandlingstabell.

Kommen så här långt, tänkte jag gå in, inspirerad av den präktiga Bettina, för att förbereda dagens rödbetssoppa. Men upptäcker att björktrastarna frukosterar i vinbärsbuskarna. Jag hade tänkt vänta några dagar innan jag började skörda de röda vinbären, men nu hugger jag tag i en hink och rusar iväg till buskarna. 
Björktrastarna sätter sig på behörigt avstånd och häcklar mig, men när jag inte bryr mig om dem, ger de sig av. Bären är verkligen inte mogna, men jag plockar av de rödaste och lyckas nästan fylla min lilla hink. Så innan jag tacklar rödbetorna, ska jag sätta hushållsassistenten i arbete.

3 kommentarer:

  1. Mycket trevlig outfit för besök på den lokala grönsaksmaarknaden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Visst är min klädsel något att ta' efter! Undrar bara om Bettina städslar en gosse till att bära hem inköpen. Visserligen har hon ett litet hushåll, och går förmodligen till torget varje dag - men det är nog ändå lite bökigt att bära hem lök och blomkål, med ett parasoll i ena handen.

      Din dator är uppenbarligen lika generös med bokstäverna som min (fast ibland är det tvärtom).
      Margaretha
      i skuggan

      Radera
  2. ... och var kom det där extra marknads-a:et ifrån månne?

    SvaraRadera