tisdag 9 juli 2013

Grattis Fanny!

Fanny Fern
Sara Payson Willis
9 juli 1811 - 10 oktober 1872

 Eller ska jag säga grattis Sara — för Fanny Fern var Sara Payson Willis pseudonym. Men så småningom kom hon att kallas Fanny även privat — så Fanny är vad jag kommer att kalla henne här.
Under 1844 och 1845 dog Fannys mor, syster, dotter och make. Varken hennes egen familj eller makens sträcker ut en hand för att hjälpa henne. Jo, hennes far ger henne rådet att gifta om sig. Dumt nog lyder hon rådet, men inser snabbt att det var ett stort misstag. Hon ta’r det djärva steget och lämnar sin man — vilket naturligtvis skapade en skandal.
För att försörja sig och sina två döttrar ta’r Fanny till pennan. Hon skriver artiklar och berättelser för olika tidskrifter. 
Hennes skriverier blir snabbt uppskattade — av alla utom hennes bror Nathaniel. Trots att han äger en tidning, vägrar han att publicera något som Fanny skrivit. Tack och lov behöver hon inte broderns hjälp, det dröjer inte länge innan hon är eftertraktad skribent. 
Hon skriver enkelt, roligt och med en ironisk snärt, om sådant som berör de flesta medelklasskvinnor. Även om hennes namn inte syns bredvid de mer kända kvinnosakskvinnor, så är hon i allra högsta grad en kvinnosakskvinna. Hon uppmanar sina läsarinnor att bli ekonomiskt oberoende, hon diskuterar rökning och sexualhygien och gör narr av kvinnor som klär sig efter modet istället för förnuftigt.
Hon var den första kvinnan med en egen tidningsspalt, 1855 tjänade hon 100 dollar i veckan som krönikör på New York Ledger.
Snart började hon också att skriva böcker. Du hittar flera av dem hos Gutenberg — eller om du vill ha ”riktiga” böcker, hos Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar