måndag 7 maj 2012

Måsteläsning


skriver en bokhandel i ett utskick, och jag undrar vad i all världen det är. Studerar man, finns det naturligtvis böcker man måste läsa — men det här gällde vanliga moderna skitböcker. Samma bok-handel skriver med stora bokstäver i ett nyhets-brev:
Aktuella böcker
Här hittar du fler böcker det talas om just nu
Hade de skrivit, “Okända böcker, som ingen talar om”, då hade jag klickat mig dit omgående. Naturligtvis ska en bokhandel tillhandahålla ny-utkommen litteratur (även om det är tveksamt om den bör kallas litteratur) — men alla gamla fina (och somliga nya fina) böcker då; de som snabbt försvinner från boklådornas hyllor. Jag tror inte att bokhandlar och förlag skulle gå omkull om man slog ett slag för böcker som ingen talar om. En del av dessa böcker finns att få — men hur ska man veta det om ingen talar om att de finns?

Jag vet att många tror att jag bara läser uråldrig böcker, så för att bevisa motsatsen kommer här en lista på några av böckerna i en av boktravarna bredvid min blå stol. Böcker som inte så många talar om. Överst ligger 
Spektrum : den svenska drömmen — tidskrift och förlag i 1930-talets kultur av Johan Svedjedal (2011).  
Nu råkar en mig närstående person ha funnits med på ett hörn i den gruppen, men även om det inte varit så, är det en mycket intressant bok som jag tro många skulle ha glädje av.

Den som vill veta mer om böckerna får klicka på länkarna, skulle jag berätta något om varje bok, toge det för lång tid innan jag blev färdig med inlägget.

Landskapets röster : studier i Elias Martins bildvärld av Mikael Ahlund (hans doktors-avhandling från 2009)

Wår lärda Skalde-Fru, Sophia Elisabet Brenner och hennes tid av Valborg Lindgärde, Arne Jönsson, Elisabeth Göransson (20011)

Den svenska poesins historia av Staffan Bergsten (2007)

Moralens landskap av Sam Harris (2010)

Sophie Creutz och hennes tid : adelsliv i 1700-talets Finland av  Kirsi Vainio-Korhonen

Och slutligen en nyutgåva av Virginia Woolfs Kvinnor.

14 kommentarer:

  1. Det var verkligen konstiga böcker...
    Ingrid som mest läser deckare just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du.
      Jag kallar dem intressanta - och just därför vill jag gärna dela med mig av dem, eftersom det inte är böcker alla talar om.
      Varför inte ge någon av dem en chans!
      Margaretha

      Radera
  2. Moralens landskap och Sophie Creutz och hennes tid skulle stå allra först på listan för min del innan jag läste de andra.
    Alla verkar intressanta. Längtar efter lässtunder och tid för djupdykningar i litteraturens underbara värld.

    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Det är ju böcker som kräver lite mer tid och koncentration än tantsnusk och deckare - du får kanske tid till vintern. (Inte ska man väl tala om vintern nu!)
      Margaretha

      Radera
    2. Vi måste nog tala om vintern nu, vad gäller läsning för min del, men det ger ändå vårliga känslor att tänka på fröjderna som väntar

      Karin

      Radera
    3. Karin,
      Nej, det skadar väl inte att vara beredd med en boktrave - se'n ramlar det kanske in så mycket vinterjobb att du inte ens hinner titta på den...
      Margaretha

      Radera
  3. Tack snälla du för att du delar med dig av alla intressanta böckerna. Ska läsa mer om dem och göra en beställning. Trond åker till Sverige snart då kan han ta med sig tillbaka.
    kram från Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Jag väntar med spänning på en rapport - vilka böcker du köper, och vad du tycker om dem!
      Margaretha

      Radera
  4. Jag har just läst ut en oerhört intressant bok "En riktig människa" av Gunilla Gerland. Den handlar om hur ett autistiskt barn upplever världen. Hon beskriver sitt liv alltifrån sin tidiga barndom tills nu när hon är över 40.

    Det var en chockartad upplevelse att läsa den och uppleva hur oförstående alla i hennes närhet var och som klassade hennes beteende som ouppfostrat,trotsigt,lättjefullt, elakt etc. Detta med tanke på ovanliga böcker...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Ja, den är verkligen fängslande. Hon har ju skrivit fler läsvärda böcker i ämnet, efter sin första bok.
      Det finns rätt många intressanta liknande böcker - men man orkar nog bara med en i taget.
      Oliver Sacks är en annan författare som skrivit om högt begåvade människor med sjukdomar som yttrar sig i märkliga beteenden. Har du inte läst dem, kan jag verkligen rekommendera dem!
      Margaretha

      Radera
  5. jag har kopierat listan. TACK!
    sis har harris bok, som jag ska läsa när jag hälsar på henne och jag har läst allt av woolf, men de andra böckerna har jag inte hört talas om. jättekul med lite annat än tantsnusk och deckare!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Ja, det kan bli lite tröttsamt om alla bara läser sån't som de mycket kommersiella bokklubbarna gör reklam för.
      Jag hade inte hört talas om Harris förrän jag hade boken i min hand, nyfiken på vad du kommer att tycka om den!
      Margaretha

      Radera
  6. Håller med alla som har tackat för tipsen. Den enda jag hört talas om var Virginia Woolf, som är en av mina favoriter.
    Har nyss lärt mig RME, och gör det ibland i den här världen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kolja,
      Välkommen tillbaka till bloggversum - hoppas du mår bra nu!
      Roligt att tipsen uppskattas!
      Jo, jag har sett listor på de där fåniga förkortningarna, men eftersom jag tycker det är pinsamt att folk inte kan uttrycka sig så att man fattar vad de menar utan att tala om när man ska skratta, småle, eller rulla runt på golvet, så undviker jag texter med sådana förkortningar.
      Margaretha

      Radera