Florence Nightingale
12 maj 1820 - 13 augusti 1910
Societetsflickan som vägrade att inrätta sig i överklassleden och mot sina föräldrars vilja blev sjuksköterska. Hon genomlevde några svåra år i tjugoårsåldern, med gudomliga visioner, mentala sammanbrott och studier i smyg.
Visserligen betraktade Florence yrket som ett kall — men hon var långt ifrån en underdånig kvinna — hon ansåg att sjuksköterskor skulle ha en rimlig ersättning för sitt arbete.
Mest känd är hon kanske som ”Damen med lam-pan”, sjuksköterskan som gick sina ronder även nattetid för att se till sina skyddslingar, under Krimkriget. Där blev hon motarbetad av både lä-kare och militärer - ändå lyckades hon förbättra de katastrofala hygieniska förhållandena som rådde på sjukhuset där, dödligheten sjönk från drygt 50% till 2%.
Denna intressanta kvinna startade och drev en sjuksköterskeskola när hon återvände till England efter åren på Krim och utvecklade ett system för att statistiskt redogöra för säsongsvariationen i solda-ternas dödlighet så att brittiska politiker skulle förstå vad det handlade om.
Hon skrev omkring 200 böcker, och det finns mas-sor skrivit om henne. Själv har jag bara läst ”Flo-rence Nightingale” av Cecil Woodham-Smith, men det finns många fler böcker om henne, bland annat Åsa Mobergs bok ”Hon var ingen Florence Nightingale. Människan bakom myten” (2007).
Jag hörde Åsa Moberg på Bokens dag i Kristianstad 2007 berätta om sin bok och läsa ur den. Sen missade jag att läsa boken men det är ju inte för sent.
SvaraRaderaNej, något kall hade nog inte Florence tänkt sig för yrket.
Olgakatt,
RaderaNej, det är inte för sent - vi kanske ska ge oss i kast med den.
På bokus får jag 185 träffar när jag söker på Florence - bland annat Åsa Mobergs bok.
Margaretha
Visste inte att ÅM skrivit en bok om henne. En intressant kvinna som jag hörde om på många morgonböner i flickskolan...
SvaraRaderaIngrid