tisdag 20 oktober 2009

Ramsor

En pojke i en skjorta gul
skjuter en skjuts in i ett skjul.
.
Vilken glädje jag har haft av ramsorna vi lärde oss i småskolan. Länge var jag tvungen att mumla ramsorn när jag stötte på ett ord jag var osäker på.
..
Det är lättare att stjäla en stjälk än
att stjälpa en stjärna med stjärten.
.
På väggen längst bak i klassrummet satt de illustre-rade plansch som vår konstnärliga lärare gjort. Det var bara att snegla bakom sig när man kom till ett svårstavat ord.

Den enda regel jag aldrig lyckades lära mig var: "aldrig stavas aldrig med två l och alltid stavas alltid med två l". Det gick ju lika bra att säga att aldrig stavas aldrig med ett l.......

7 kommentarer:

 1. Fråga mig vad jag gjorde igår eller förra veckan och jag har ingen aning men Isaks söner sitter som en smäck sedan förra milleniet.
  Eller grammatiska ramsor t ex på engelska.
  mvh R

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Jag hittade dig, eller rättare sagt dina trevliga bloggar hos Reading & Living in New England.
  Jag lärde mig samma ramsor i småskolan, men jag hade glömt bort det ända tills jag läste din blogg. Vi fick skriva ramsorna i vår skrivbok och så skulle vi rita något till varje ramsa. Jag försökte först rita en skjuts men visste inte riktigt hur den såg ut så jag ritade och målade en gul skjorta i stället. Jag tror halva klassen ritade en gul skjorta det var nog det vi bäst visste hur den skulle se ut. :)

  Renoir är en av mina favoriter så jag blir så glad när du har honom med i båda dina konst teman! Jättefina bilder, jag kommer att hälsa på i båda bloggarna varje dag!

  Hade jag hittat hit tidigare skulle jag ha önskat Kreutzer sonaten av Beethoven! Vet ni när programmet går, jag hittar inget om det?
  Hälsningar
  Anne-Marie

  SvaraRadera
 3. Christina,
  Det är något särskilt med ramsor - börjar fiska i minnet, dyker den ena efter den andra upp.

  Renée,
  Jag kunde rabbla aus, auser, dem....und so weiter, som ett rinnande vatten. Tyvärr visste jag inte hur jag skulle använda dem!

  Anne-Marie,
  Välkommen till mitt hörn av bloggosfären.
  Jag skrattade när jag läste att du inte visste hur en skjuts såg ut - SÅ gamla är vi inte! Skjutsa någon gör vi men inte i en skjuts. Minns jag rätt så var vår frökens skjuts en skrinda. En skjuts kan se ut på många sätt även om vi inte kallar den skjuts.
  Du har fler Renoir bilder att se fram mot - det var en produktiv man.

  Det bestäms idag när vår önskelista ska sändas - skriver om det så snart jag får besked.
  Minns inte säkert, men det finns nog ingen Beethovenönskan med. Synd.

  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Jo jag! Jag ville höra Beethovens pianosonat nr 25, op 79 - andantesatsen! Hoppas det kan duga även för Anne-Marie!

  SvaraRadera
 5. Oj, så mycket jag har att läsa igen, vi har båtluffat i den grekiska arkepelagen i sex veckor och det är lite kärvt att anpassa sig till vardagen. Fast med hjälp av dina vackra bilder ska det nog gå.
  Kom att tänka på att du lärde oss verser och sånger på olika språk, vi tyckte det var häftigt för vi var de enda i skolan som kunde det.
  Deedle, deedle dumpling my son John, i över ett år var det den enda sång Beata ville höra innan hon somnade, jag blev lite trött på den...
  kram

  SvaraRadera
 6. Mira,
  Jag kollade aldrig listan, men när jag hade svarat så fick jag en känsla av att jag borde ha gjort det.
  Så bra, då får Anne-Marie en dos Beethoven!

  Pella,
  Jag har undrar varför jag inte hört av dig på länge. Så härligt det låter att luffa runt i sex veckor!
  Käre tid, så länge se'n det var som jag lärde dig och de andra i gruppen de där verserna - jag minns det knappast. Hur fick jag in det i programmet?
  Du kan väl getto versionen av deedle.. "mice on John".
  kram,
  Margaretha

  SvaraRadera