torsdag 28 januari 2010

Olika uppfattningar

The State Lottery
Vincent van Gogh
.
I mina vandringar i bloggoversum möts jag rätt ofta av påståendet att svenskar är så förfärligt oartiga — att servicen är om inte obefintlig, så näst intill.
Jag känner inte igen det. Är jag den enda svensken som sällan träffar på otrevliga affärsidkare eller servicepersonal?
Det sägs också att vi inte talar med främlingar — jag känner inte igen det heller. Ända se'n jag var tolv år har folk biktat sig för mig på bussar, caféer, parkbänkar och i väntrum.
Jag känner mig ibland som den tråkiga svensken alla talar om, när jag vill läsa ut kapitlet innan jag diskuterar vädret med min medpassagerare.
De gånger jag är den som inleder ett samtal, och de händer rätt ofta, har ingen reagerat surt eller sett ut som jag kom from en annan planet
Och 99% av alla kundtjänster är lika trevliga och pratsamma — förutom ärendet, byter vi i regel några ord om väder och vind.

Kan den stora skillnaden bero på att jag sällan besöker storstäder, och att jag aldrig besöker tjusiga restauranger eller andra nöjesetablissemang?

5 kommentarer:

 1. Jag tycker precis som du! Om någon är otrevlig hoppar jag till för det är jag inte van vid. I min by hejar vi även om vi inte känner varandra och det är hur enkelt och naturligt som helst att prata med nån på bussen eller i affären. När jag var i Stockholm för några veckor sedan hade jag flera trevliga samtal med folk i olika situationer. Kanske är det en själv det beror på om man ofta tycker omgivningen är otrevlig??

  SvaraRadera
 2. Olgakatt,
  Så glad jag blir över att inte vara ensam om att tycka att de flesta medmänniskor är trevliga! Jag har faktiskt svårt att föstå alla negativa kommentarer om svensk service.
  Ja, kanske beror det på oss själva, jag förväntar mig ju inte att bli uppassad och fjäskad för - normal vänlighet räcker gott.
  Extra roligt är det när någon som ser ledsen eller trulig ut tinar upp.
  säger Margaretha
  som faktiskt är en väldigt kritisk person

  SvaraRadera
 3. Margaretha! Jag har gett dig utmärkelsen Kreativ Bloggare idag på min blogg (fjäsk, fjäsk, haha).
  Det blir litet förening för inbördes beundran, den här utmärkelsen, men man hittar litet nya bloggare som kan vara matnyttiga!

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag hittade dina fina bloggar igår och har suttit halva natten och läst dom. Om jag hade en blogg skulle jag också ge dig en utmärkelse!
  Jag har fibromyalgi och har mailat dig på den adress som står på bloggarna.
  kram

  SvaraRadera
 5. Olgakatt,
  Tusen tack för utmärkelsen, ska tänka lite innan jag skickar den vidare.

  Välkommen hit Titti,
  Jag har fått ditt långa mejl och hoppas att kunna svara i helgen. Och eventuellt ta upp en del av vad du säger i ett nytt inlägg - men det dröjer nog.
  Margaretha

  SvaraRadera