torsdag 7 januari 2010

Kylan har kopplat en halvnelson på migJag börjar en tanke, men den förfryser i regel innan jag kommer till slutet av den. Likadant med mina in-lägg, tror att jag har fem eller sex påbörjade sådana som ligger frystorkade i en mapp, och väntar på bätt-re och varmare tider.
En del kraft har gått åt till biluslingen som inte startar. Nytt batteri för tusen spänn och motorvär-mare inkopplad — ändå vill han inte. Och bilkillen kliar sig i huvudet och ska återkomma för att ta' med sig bilen till verksta'n.

Naturligtvis kommer en massa kalla minnen vand-rande, som den gången när jag glömde stänga fönstret innan jag la' mig. Det var -42° ute, och jag vaknade genomkall och visste inte hur jag skulle komma till fönstret utan att frysa ihjäl på vägen.

Eller som den vintern vi hade flyttat till det här huset. Vi hade haft hantverkare som bland annat hade tapetserat den före detta kallgarderob som nu är mitt sovrum. Så blev det kallt och jag vaknade en natt och skulle vända på kudden — men det gick inte, den hade frusit fast vid väggen. När vi petade bort tapeten i hörnet av rummet så såg man rakt ut!

13 kommentarer:

 1. Nog för att jag vill ha svalt i sovrummet men..........

  mvh R

  SvaraRadera
 2. Gissa vems värmepump som har dragit sin sista suck när det är som kallast ute. Visserligen inte så illa inomhus så att kudden fryser fast i väggen. Alla lösa element och fläktar som finns att tillgå går för högtryck - och frestar hårt på säkringarna. Och ingen lösning finns att få på den här sidan helgen...

  SvaraRadera
 3. Renée,
  Ja, något varmare är det ju nu - min far ingrep och isolerade hela rummet.
  Tidigare i dag talade vi här hemma om hur det skulle vara att bo i igloo - det var nog nästan så jag hade det.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Ninna,
  Är det inte typiskt!
  Vårt gamla hus är kallt, så jag kan gissa att du går omkring lika välklädd som jag.
  Varma tankar kommer här!
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Jag var förarglig mot mannen som fixade större huvudsäkring häromveckan under förra köldknäppen och menade att det nu nog inte blev så kallt de närmaste 10 åren. Men just nu är jag glad. Vi har varmt och gott. Och fast elpris...

  SvaraRadera
 6. Olgakatt,
  Ja, det är mycket med detta jordiska - men jag är oerhört tacksam för det mesta av just det jordiska. Tänk att sitta i den här kylan (-25,4° idag) utan elekticitet, rinnande vatten och toalett innomhus!
  Och nu borde det väl ändå inte bli så kallt igen på de närmaste tio åren.
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Temperaturen kryper sakta men obevekligt neråt. Familjen går omkring i diverse märkliga klädesplagg i flera lager och sitter insvepta i täcken framför tv. Och i lillhuset har avloppet frusit i natt. Isbitarna klirrar i vattenledningen och det är lika kallt att gå på toa inomhus som att gå till utedasset. Vi välsignar kakelugnen och går eldvakt på nätterna för att hålla den brinnande. Tyvärr räcker den inte riktigt till i hela huset...

  SvaraRadera
 8. Monika Åslund8 januari 2010 19:11

  Jag tror ni har det kallare än vi. Och vi har det kallt!
  Sköt om dig och håll dig varm!
  Jag följer faktiskt dina bloggar fast jag nästan aldrig kommenterar.

  SvaraRadera
 9. Ninna,
  Det låter inte något vidare! Hoppas ni inte har det lika kallt som vi - det närmar sig -27° nu. Det är svårt att lämna den goa sängvärmen på morgonen. Får väl vara glad så länge det inte blir strömavrott!
  Håll ut - snart är det vår!

  Monika,
  Ja, kylan räcker och blir över!
  Du kan inte ana så skötsam jag är.
  Kul att veta att du finns där någonstans.

  Margaretha

  SvaraRadera
 10. - 25 ute. +12 inne. Vi fryser.
  Tack och lov att det inte blåser!
  Just nu är vi mest rädda för att vattenledningarna ska frysa sönder.

  SvaraRadera
 11. Vi har det kallare ute men en gnutta varmare inne, jag har just släpat ned ett element till det stora (50 m²)rummet där den öppna spisen är belägen.
  Jag håller tummarna för era vattenledningar.
  Om jag nu bara hittade mina halvvantar - är för kall om händerna för att sticka nya!
  Margaretha

  SvaraRadera
 12. Jag har läst "baklänges" och hamnat här i min "inläsning" efter alla helger. Men nu hoppas jag verkligen att din bil är på bättre humör igen. Vi hörs.

  SvaraRadera
 13. Lisette,
  O nej då, bilen låter sig inte startas. Killarna från verksta'n skulle hämta den - men de har säkert jättemycket att göra nu med alla kalla bilar. Ska ringa i morgon och fråga om jag kan få den till på torsdag då älsklingen och jag ska till veterinären.
  Handla mat kan jag göra med färdtjänst - men till veterinären blir det lite struligt, då väntar jag hellre tills bilen behagar gå igång.
  Margaretha

  SvaraRadera