fredag 17 februari 2012

Grattis Ruth!


 Ruth Barbara Rendell
17 februari 1930 
  
Ruth, deckarförfattaren, som även skriver under pseudonymen Barbara Vine, skriver på sin eleganta engelska, böcker med en psykologisk vinkel. Hon befolkar ofta sina böcker med människor med såväl sociala problem, som psykiska störningar. 

Om Chief Inspector Reginald Wexford har hon skrivit 23 böcker.

Ruth började sin bana som journalist — men den banan slutade tvärt, när hon skrev ett reportage från den lokala tennisklubbens årliga middag — utan att bevista den. Oturligt nog dog en middagstalare mitt i sitt tal — vilket Ruth naturligtvis inte hade en aning om. Hon sade upp sig innan hon blev avskedad.

5 kommentarer:

 1. Ajjj så det kan då;)
  Jag tycker mycket om RRs böcker men kanske bäst om de tidigaste.

  SvaraRadera
 2. Lisette,
  Det är så länge se'n jag läste hennes böcker, så jag minns knappt något av dem - men har för mig att jag tyckte de var nöjsamma, och jag vet att jag uppskattade språket. Men att en del var otäcka. Kanske förläste jag mig på henne, för jag tappade totalt intresset för hennes böcker.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Jag är inte mycket för deckare, men ”Stenarna skola ropa” har jag läst för många år sedan. Tyckte den var bra. Har för mig att man får veta nästan allt i inledningsmeningen, men att man ändå vill läsa vidare för att se hur det kunde gå som det gjorde.

  SvaraRadera
 4. Poäng idag, tjoho!
  Jag är nog ingen fan för jag vet att jag läst några men minns inte nånting alls!

  SvaraRadera
 5. Jessica,
  Jag hör inte heller till deckarfantasterna - om jag läser dem är det för att miljö- och personskildringarna är så bra att de överskuggar deckardelen.
  ”Stenarna skola ropa”, låter bekant - men jag kan inte för mitt liv komma på om jag läst den eller bara sett titeln.

  Grattis Olgakatt,
  Jag läser ofta deckare rätt slarvigt, dels för jag vill veta hur det går men också för att jag inte gillar spännande (den sortens spänning) böcker. Då är det ju inte konstigt om jag inte minns så mycket av handlingen. Men jag gillar språket i Ruths böcker.

  Margaretha

  SvaraRadera