söndag 19 februari 2012

Dumdristigt eller modigt?

Fairy's Tightrope, 1910
Arthur Rackham
Den lilla älvan är varken dumdristig eller modig — hon har både skyddsnät och vingar.
Men när människor ger sig till att spankulera på lina över Niagara Fallen, kan jag inte låta bli att undra vad de försöker bevisa för sig själv och omvärlden.

7 kommentarer:

 1. Älvan har väl inte skyddsnät - hon faastnar ju där om hon ramlar ner och spindeln kommer och äter upp henne. Den kan nog inte se någon skillnad på älva och fluga.

  Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på fastlagssöndagen.

  SvaraRadera
 2. Får mig att tänka på den kvinnliga engelska fotografen som manipulerade bilder och kopierade in älvor tillsammans med sina döttrar.
  Att hon lyckades övertyga nästan hela nationen om äktheten i fotografierna får väl skyllas på att det hände sig i början av nittonhundratalet om jag har rätt för mig.

  SvaraRadera
 3. Ingrid,
  Älvor och spindlar lever i symbios, det syns eftersom spindeln tillhandahåller linan. Så älvan är jag inte orolig för - dessutom kan hon ju ta' till vingarna om det skulle råka vara en grinig spindel.

  Renée,
  Man var nog betydligt mer lättlurad för hundra år se'n. I dag förutsätter man nästan att alla bilder är manipulerade.

  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Tänkte just skriva detsamma om symbiosen, men slapp:)
  Att gå på lina över Niagarafallen måste hänföras till den där märkliga längtan som en del människor har för vissa saker. Ibland är man ju obegriplig för sig själv också, utsätter sig för saker som inte är riktigt kloka.

  Karin

  SvaraRadera
 5. Karin,
  Två själar och en tanke!!
  Jag hör också till dem som inte för mitt liv begriper varför man ska utsätta sig för fara. Och går det åt skogen, så ställer man till med en massa besvär och sorg.
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Sånt där fattar jag noll av. Jag antar att det stavas bekräftelse.

  Och vad har spindeln för glädje av älvan? ;)

  SvaraRadera
 7. Ja du Kolja, vi kommer nog aldrig att begripa den här sortens självhävdelse. Somliga skryter med pengar eller kunskaper andra går på lina - mekanismen är nog den samma, den ta'r sig bara olika uttryck.

  Älvan, som kan flyga, varnar spindeln när hungriga fåglar spanar in kompisen. Men eftersom hon är vegan, varnar hon även flugor och annat spindelmums för spindeln (men det vet han inte).
  Margaretha

  SvaraRadera