söndag 1 november 2009

Något att orda om?


Man bör undvika främmande ord om man har
en adekvat inhemsk vokabulär disponibel.
.

För lite s'en kom vi att tala om förvanskade uttryck i kommentarerna till ett inlägg. Jag har samlat på den sortens lustigheter rätt länge — just nu hittar jag dem inte och undrar om de försvann i datorhaveriet. (Sens moral: spara sån't du vill ha kvar på mer än ett ställe!)
Lisette tog upp "att kackla i eget bo" som vid efterforskningar på nätet visade sig vara tämligen vanligt. Nog är det lite skrämmande att man tycks säga saker som man inte förstår — för ingen kan väl få ut något begripligt av det?
Att kasta handduken i sjön hörde både Maggan och jag på radion för inte så länge se'n.
En del av mina försvunna anteckningar minns jag. Som den gången jag åkte taxi hem från sjukhuset och taxichauffören berättade att han ibland körde blod mellan sjukhusen. Då fick han sitta och vicka på behållaren för att det inte skulle korrugera.

15 kommentarer:

  1. Underbart! Ett problem är att man tycker det är så kul med felsägningen att man själv använder den i tid och otid och så rätt vad det är får man nån att tro att det ska heta så! Själv håller jag på att samla en lista på nya ord på vanliga saker. Det senaste hittade jag idag. Vet du vad en "utbudspunkt"är?

    SvaraRadera
  2. Håkan och jag satt och pratade om det här för någon timme sedan.
    Håkan är lite samlare av såna här felsägningar. Han minns t ex "skjuten som ur en kanot", "med facit i backspegeln (hört på ICA - Hova), "andan i halsgropen"...

    SvaraRadera
  3. Olgakatt,
    Har aldrig hört tals om utbudspunkt. Berätta!
    Har vänner som i familjens sköte uttalar camembert som det stavas - naturligtvis blev det en vacker dag fel i affären. Pinsamt tyckte min väninna när expiditen smålog.

    Christina,
    Oj, vad vi skrattade när jag läste din kommentar. Tack!

    Margaretha

    SvaraRadera
  4. "Lurad på konfettin" hörde jag för ett tag sedan.
    Och "proffessorisk" är väl mer eller mindre klassisk.
    Jag har lika roligt varje gång jag hör såna saker. En del blir favoriter...

    SvaraRadera
  5. I det sammanhang jag fick "utbudspunkt" betydde det tandklinik!
    I en kommun skulle folktandvården ha ett antal utbudspunkter, dvs kliniker.
    Jag undrar ju om tjänstemannen som skrev om det själv har hittat på ordet och gottar sig åt det. Jag tar mig för pannan och för upp det på min lista tillsammans med bl a föryngringsytorna och försörjningsstödet. Själv ska jag i fortsättningen gå till min närmaste utbudspunkt för specerier och köpa mat!
    F ö är det ingen is på korna!

    SvaraRadera
  6. Igår i bilen råkade radion hamna på någon sportfrekvens och min gissning är att många av dessa märkliga feluttryck och nyuttryck kommer från sportjournalister. Vad de får ur sig!:-)

    Det finns en rolig/bra bok (tycker jag) som heter Bygg upp ert ordförråd/Agneta Hebbe. Man får sig en liten tankeställare efter att ha tagit sig igenom den.

    (Lång länk till bokus här:
    http://www.bokus.com/b/9789127072879.html?pt=search_result&search_term=Bygg%20upp%20ert%20ordf%F6rr%E5d )

    SvaraRadera
  7. Sen kan man ju undra, var kommer alla myntade uttryck ifrån, och vem bestämmer att det är fel att säga andan istället för hjärtat.

    SvaraRadera
  8. Ninna,
    Ja, en del av klassikerna är stora favoriter - ibland så stora favoriter att man använder dem på fel plats.
    Klart man blir besviken om man ställt in sig på konfetti och bara får konfekt!

    Olgakatt,
    Det hade jag aldrig kunnat lista ut. Först associerade jag till budning - vilket säkerligen inte var avsikten med denna nykonstruktion! Se'n fick jag för mig att det hade med budgivning att göra.
    Har förgäves letat i bokhyllan efter en bok som heter nå't i stil med "Nyord i svenska språket, från gräddfil till...". Minns inte sista ordet - och en sökning på nätet ger inget napp. Men den är nog minst tio år gammal så de orden är väl inte så nya längre.
    Gläder mig att korna är isfria - än så länge.

    Lilla Eken,
    Sportjournalister är nog skyldiga till många uttryck, som se'n lever kvar i överflyttad betydelse. Kanske beror det på att det måste gå så fort i idrottsreferat att de aldrig hinner tänka, det blir som det blir. För inte så länge se'n berörde man ämnet på radioprogrammet Språket. http://www.sr.se/sida/default.aspx?programID=411 Ja, Agneta Hebbes bok är både rolig och lärorik.

    Renée,
    Många gånger kan man verkligen undra hur uttrycken uppkommit - och det finns ju en hel del litteratur i ämnet. Med en lätt överdrift kan man ju säga att 50% av alla uttryck kommer från bibeln, och resterande 50 % står Shakespear för.
    Och en del uttryck blir ju, om inte bättre, så roligare om man ändrar en gnutta på dem. Här är det väl som med språket i övrigt, det förändras och efter 50 år har de flesta glömt vad det hette från början.

    Margaretha

    SvaraRadera
  9. Den där taxikillen körde säkert som den jag en gång läste om som "grep med sammanbitna tänder om ratten" (!) och blodet han forslade var kanske särskilt järnrikt ;)
    Själv råkade jag säga en gång att jag hade blivit stående mitt i gatan "som en centrifug"..... ;)))

    SvaraRadera
  10. Glömde också berätta om den gången för tusen år sedan då jag på ett prov i kristendom, som det hette på den tiden, hade skrivit att Luther spikade upp "sina 95 proteser på slottsporten i Wirtemberg". Vår lärare måste ha fått sig ett gott skratt som säkert varade länge.

    SvaraRadera
  11. Oj, detta var farligt. Att läsa kommentarerna får mig att skratta så att hostan hotar att kväva mig och magmusklerna (!) värker. Bäst jag slutar läsa här och sparar det tills jag blir frisk från flunsan.

    SvaraRadera
  12. Lisette,
    I fortsättningen ska jag inte läsa den här sortens kommentarer över en kopp te. Du fick mig nästan - men tack och lov bara nästan - att spruta te över datorn.

    Maggan,
    Ja, det är vådlig läsning, både för sjuklingar och tedrickare! Krya på dig!

    Margaretha

    SvaraRadera
  13. :))) Krya på dig var ordet, sa Bull

    SvaraRadera
  14. Hört i kön på lunchrestaurangen:
    Jag vill inte ha någon bernariasås...

    SvaraRadera
  15. Ninna,
    En sås från Bern som man äter medan man lyssnar till en aria?
    Margaretha

    SvaraRadera