måndag 30 november 2009

Adventskalender


Det finns nog inte någon som inte vet vad en advents-kalender är — och känner till dess historia, i alla fall på ett ungefär — men en adventskalender i e-posten, hur funkar det?
Många har frågat, per telefon, mejl och i kommen-tarer.
Jag minns inte när, men för ungefär tio år se'n ville jag skicka något till mina vänner och kom på att jag kunde göra en adventskalender och skicka en lucka om da'n med e-post. (Ingen kan glutta i förväg på så sätt!) Ibland har det funnits ett tema, ibland inte — men det har varje dag kommit en bild och en kortare eller längre text. För lång ibland, finns det de som har tyckt. Mer än så är det inte — men det har naturligtvis varit förfärligt ohövligt av mig att tala om den här, när bara en del av er har vetat vad jag talade om.
Den finns alltså inte här på bloggen utan kommer med e-post varje dag — och för att ingen ska få oönskad post måste man anmäla sig för att få den. Ska också tillägga att de flesta texterna är på engelska. Den som vill vara med på listan och få ett mejl varje dag i 24 dagar kan mejla sin e-post adress till mig: stugkatt at yahoo dot com.

För den som vill läsa om adventskalenderns historia finns en god historik här. Bland annat kan man läsa:
Under Sveriges katolska medeltid förberedde vi oss inför firandet av Jesus födelsedag med adventsfasta. Det innebar att man skulle vara återhållsam med mat och dryck och festligheter. Under hela advent avstod man från köttmat och bröllop var förbjudna. Även efter den katolska tiden innebar advent en tid av stillhet då allt bullrande arbete borde undvikas.
Jag har inga planer på att varken gifta mig eller börja äta kött och mitt begrepp om festlighet är som bekant en kanna te, en god bok, en brasa och en spinnande älskling. Julen kan komma!

4 kommentarer:

 1. Vilken trevlig idé med en e-post-adventskalender :)

  Och vilken fin asiatisk kattbild!

  SvaraRadera
 2. Kattbilden är kanon! Jag finns med på listan väl? God advent på dig.

  SvaraRadera
 3. Christina och Lisette,
  Ni finns med båda två!
  Katten är underbar, men jag har ingen aning om vem som gjort den.
  Margaretha
  som nästan är färdig med kalendern

  SvaraRadera
 4. Hej em!
  Jag skickade ett mail, men jag kom kanske inte med? Skulle vara så roligt att få "öppna luckor".
  Ha en bra dag i kylan.

  SvaraRadera