lördag 22 februari 2020

Lördag med Gutenberg

“We may live without music, poetry, and art;
We may live without conscience, and live without heart,
We may live without friends; we may live without books;
But civilized man can not live without cooks.”
                                                        George Meredith

 The First stock, 1847

Gutenberg tillhandahåller rätt många böcker som handlar om hur man sköter hus och hem, och hur man lagar mat — och serverar den. Som den teoretiker jag är så bläddrar jag gärna i dem, men har ännu inte provat några av recepten.
I dag hittar jag "A Friend in the Kitchen Or What to Cook and How to Cook It" från 1899, av Anna L. Colcord. Som vanligt ser jag några få recept som jag tänker att jag kanske borde prova  får se om det blir av.
Mest intressant finnar jag beskrivningar av hur man bar sig åt dåförtiden, hur man visste när vedspisen hade rätt temperatur för att grädda brödet: "When nearly ready to bake, test the oven by putting in it a piece of writing-paper; if it turns dark brown in six minutes, the oven is of about the proper heat."
I den här boken förutsätter författarinnan att man har tillgång till köpejäst,  men det finns anvisningar på hur man gör den själv av humle eller potatis.

Behind the nutty loaf is the mill wheel; behind the mill is the wheat field; on the wheat field rests the sunlight; above the sun is God.   
                                                   James Russell Lowell.

Rader som påminner mig om språket vi läste i skolan före matrasten:
Säden mognar i solens sken
males till säd och bakas till bröd
kära sol och jord vi ber
låt oss aldrig glömma er.

Jag får tillstå att ett recept på "peanut sausage" gör mig nyfiken:

Thoroughly mix to a cream one level tablespoonful of peanut butter with two tablespoonfuls of cold water; then add three tablespoonfuls of grated bread crumbs, a pinch of salt, and a teaspoonful of minced onion or powdered sage; mix all well together, form into small cakes with the hands, and place in an oiled, heated frying-pan till nicely browned, turning and browning on both sides. Place on a platter, and garnish with sprigs of parsley. Serve with brown sauce, No. 2. Very tasty.
brown sauce, No. 2
Put a tablespoonful of butter into a frying-pan; when melted, sprinkle in two tablespoonfuls of flour, stirring until nicely browned; then add enough boiling water to make of the consistency of cream, stirring constantly to prevent lumps from forming. Add salt to taste.
Har du en timme över, så kanske du vill baka en favoritkaka:
Beat together for nearly an hour one cupful each of flour and rice flour, twelve eggs, two cupfuls of sugar, and a spoonful of caraway seeds. Bake in a tube cake pan.
Misstänker starkt att man överlät åt en piga eller kanske döttrarna att offra en timme åt att vispa kaksmeten. Och förmodligen hade man egna höns.

Inte förrän jag kommit till slutet av boken inser jag att det är en vegetarisk kokbok jag läst (lacto-ovo). Och då passar det kanske bra att läsa: Why I Am a Vegetarian, An Address Delivered Before the Chicago Vegetarian Society av J. Howard Moore.
Ett kort men intressant anförande.

A very convenient and easily constructed wall rack, which may be placed over the kitchen work table, is shown in the following cut:



2 kommentarer:

  1. Du är en beundransvärd teoretiker i mina ögon. Alltid lär jag mig något nytt (matnyttigt idag) på din blogg.
    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Så bra att mina tämligen oanvändbara kunskaper kan glädja andra än mig själv!
      Margaretha

      Radera