onsdag 11 januari 2017

Dr. Bates and Miss Sally — novellutmaningen

26. Läs en novell med ett eller flera personnamn i titeln  Dr. Bates and Miss Sally av Kathleen Norris.
View of Sausalito and Tiburon with Marin County beyond
Constance Peters (1878-1935)

Eftersom jag för tillfället ägnar Kathleen Norris en del uppmärksamhet, (3 x 3), så tyckte jag att det vore passande att klämma in en av hennes noveller i novellutmaningen. 
Jag kommer att återkomma till författaren när jag redovisar mina intryck av hennes tre böcker, nu nöjer jag mig med att konstatera att såväl hennes böcker som noveller, är lättlästa  utan att för den skull vara ointressanta. Den här novellen skrevs 1913, och hör alltså till hennes tidiga skriverier. 
Handlingen är förlagd till Sausalito och intrigen är tämligen banal:
"Sally was a "daughter" and a "dame"; the doctor was the son of "Bates's Blue-Ribbon Hair Renewer"--awful facts against which the additional fact that he was rich and she was not, counted nothing."
Jag börjar förstå att det mesta som Kathleen skrev handlade om klasskillnad — ett stort ämne att skriv kort om, och jag tycker nog att hon lyckas bättre med  att förmedla sitt budskap i romanerna. kanske kommer jag att ändra mig, för än så länge har jag bara läst en av hennes noveller.

lästa noveller:
39. Läs en novell med en huvudperson som har ett husdjur   "Cats", ur novellsamlingen ""Be Good to Yourself. A Book of Short Stories" (1930), av Nellie McClung (en spännande och intressant bekantskap).28. Läs en novell med ett lyckligt slut – Aunt Maryfrån Collected Short Stories av Fred M. White

25. Läs en kuslig novell — Cambric Tea av Marjorie Bowen 

29. Läs en novell med ett yrke i titeln  THE INCONSIDERATE WAITER, By J. M. BARRIE från "Stories By English Authors: London"

1. Läs en novell som är utgiven 2016 — "Melina" av Emelie Spak, ur novellsamlingen "Låt oss berätta — noveller från Värmland".

14. Läs en novell som utspelar sig på en ö — The Cobbler In The Devil's Kitchen, från "Mackinac And Lake Stories", 1899 av Mary Hartwell Catherwood
7. Läs en novell som handlar om en förälder och ett barn — "OATS FOR THE WOMAN" ur novellsamlingen "Humoresque A Laugh On Life With A Tear Behind It" (1920), av Fannie Hurst.
31. Läs en novell där någon råkar ut för en olyckshändelse  "The Reaper" (1922) av Dorothy Easton.
22. Läs en novell med något grönt i titeln — Green Gardens av Frances Noyes Hart, ur novellsamlingen The Best Short Stories of 1921.
 12. Läs en novell med en titel som består av fyra ord — Magpie Over the Hill från 1912, av John Galsworthy.
16. Läs en novell med en kroppsdel i titeln — "The Nose" ur novellsamlingen "The Mantle and Other Stories", av Nicholas Gogol.
17. Läs en novell där musik spelar en stor roll — "En riktigt bra jazzpianist" av Richard Yates, i översättning av Charlotte Hjukström från novellsamlingen "Noveller för världens barn 2009"
 8. Läs en novell av en författare som kommer från samma landskap som du bor i — "Säljes soffa" av Ingrid Rehnström, ur novellsamlingen "Låt oss berätta — noveller från Värmland".
20. Läs en novell som handlar om ett mord —"The unsolved Puzzle of the Man with No Face", ur novellsamlingen Lord Peter Views the Body (1928) av Dorothy L. Sayers
3. Läs en novell på ett annat språk än svenska — "The Lottery", från 1948, av Shirley Jackson. 
5. Läs en novell med en frukt i titeln — "The Olive" av Algernon Blackwood ur "The Best British Short Stories of 1922".
6. Läs en novell där ett smycke spelar en stor roll  The Ring of Gold, ur novellsamlingen A Country Idyl and Other Stories, av Sarah Knowles Bolton.   
11. Läs en novell där huvudpersonen är förälskad — Nina, ur novellsamlingen "Day's End" av H. E. Bates.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar