fredag 23 oktober 2015

Tvångsansluten

The Book Club
Ira McCully


Jag har nog varit med i de flesta av våra svenska bokklubbar — och varit med länge, ofta ända sedan de startades — men för ett par år sedan, när livet och jag gick i otakt, lämnade jag dem alla.
Därför blev jag rätt förvånad när Bonniers bokklubbs medlemstidning efter en tid åter började komma regelbundet. Jag mejlade och talade om att jag gått ur, och att jag ville fortsätta att vara ur. Till svar fick jag ett mejl där det stod att eftersom jag inte köpt några böcker, så fick jag vara vänlig att betala en viss summa. Då hade jag inte kraft att argumentera med dem, annars kunde jag ju ha berättat att jag köpt många böcker av dem ända sedan jag gick med 1970, så jag lät det bara vara. Det är enklare att skicka in ett nej tack varje månad, än att förklara hur det egentligen ligger till — i synnerhet som jag inte köpt några böcker sedan jag blivit tvångsansluten.
Därför känns det lite märkligt när de emellanåt med stora bokstäver skriver, "du är en av våra mest trogna medlemmar!" (kan man inte säga trognaste?)
Knepet att gulla med sina medlemmar och kunder, är ju förstås inte något som bara bokklubbarna ägnar sig åt — jag har fått otaliga brev och mejl från postorderföretag som påstår att jag är en av deras bästa kunder, och därför ska få ta del av ett fantastiskt erbjudande. Tror de inte att vi vet att vi inte handlat hos dem på flera år‽


4 kommentarer:

 1. Jag tror det var Bonniers Bokklubb som, när jag meddelade mitt utträde, föreslog att jag kunde vara kvar som medlem men inte behövde köpa något eller ens tacka nej varje månad. Med din erfarenhet är jag glad att jag stod på mig att gå ur helt. Jag har inte heller blivit tvångsansluten. Men du betalade väl ingenting för ingenting, hoppas jag. Betala för att man INTE köpt något, märkligt krav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Det är ju möjligt att bokklubbarna inte är lika populära i dag som när de började - och att det är därför de håller kvar medlemmarna med näbbar och klor.
   Nej, jag betalade inget, eftersom jag stannade kvar i klubben. De har ju en regel som säger att man måste köpa böcker för si och så mycket, innan man lämnar dem, och gör man inte det, måste man betala en viss summa.
   Jag orkar inte öda energi på dem.
   Margaretha

   Radera
 2. Trött, tröttare, tröttast är det lätt att känna sig gentemot detta marknadsföringsgissel! Visserligen tycker jag att böcker ska tryckas även fortsättningsvis men inte genom fultricks mot trogna köpare.

  SvaraRadera
 3. Viola,
  Det är väl det de vet, att folk orkar inte protestera - men medlemmar som jag, kostar dem ju bara pengar. Jag beställer inget, men de måste kosta på mig en katalog och fritt nejtackporto, varje månad.
  Visst ska vi ha riktiga böcker även i framtiden, men jag är inte säker på att det är bokklubbarna som är böckernas räddning - inte om man vill ha kvalitetslitteratur.
  Margaretha

  SvaraRadera