söndag 25 oktober 2015

Höstkvällståget

39. Läs en novell av en finländsk författare
Höstkvällståget av Frans Eemil Sillanpää, ur "Mot uppenbarelsen" och andra noveller, (1932) i översättning av Ragnar Ekelund.


...för den djupa uppfattning och den utsökta stilkonst, varmed han skildrat sitt hemlands allmogeliv och natur i deras inbördes sammanhang.
en del av hur nobelpriskommittén motiverade 1939 års nobelpristagare

Fast jag väljer inte den här novellen därför att den är skriven av en nobelpristagare eller, vilket också skulle passa, därför att den handlar om en resa.

Det är en njutning att läsa Sillanpääs vackra och eftertänksamma språk. 
"Somt fastnar i minnet, somt gör det icke, och man vet inte varför det är så. Företeelsen ifråga följer sina egna lagar!"
Så inleder Sillanpää den här berättelsen, där han drar sig till minnes en tågresa — en skenbart händelselös resa. Han redogör för landskapet, och hur "månen i god fart liksom ilar fram åt samma håll som vi". Han beskriver hur medpassagerarna speglas i fönstren, och blandas med träden och molnen utanför, han levandegör sin resa så att jag förflyttas i tid och rum till min första tågresa på egen hand. Precis när hans resa blandas med min resa skriver han: "Huru — vad är detta för tåg egentligen? Huru kan så många människors samvaro ännu i detta år vara så stark och jämn? Jag måste nästan föra handen till huvudet, är det inte ungdomsdagarnas vita mössa jag har på mig? Är jag inte på väg ned till en nordisk huvudstad, dit många hundra av mina likar strävar under dessa dagar? Kommer jag inte från hemlandets sommar, med alla ådror fyllda av rött blod? Var det icke just denna sommar vi körde höet till en lada, rör sig inte just nu en ung människa i saknad på tunet kring en gammal ödemarksgård?...
Och trots att jag mycket väl vet, att allt detta är fjärran och alltid förgånget och att jag knappast önskar det tillbaka, om det gällde att välja — trots detta känner jag mig lite vemodig till sinnes. Längtan, alla dikters eviga innehåll... Som man kan begabba i unga år, men som vid min ålder och med de  spår jag lämnat efter mig går för fullt. Ty den så kallade sentimentaliteten är ju ingenting annat än en oriktig tolkning av verkliga känslor."

Tidigare lästa noveller:
Jag började med en introduktion här, innan jag kastade loss.
 
2. Läs en novell där ett hus spelar en stor roll — "The Old Doll's House" från "More Than Somewhat", 1937, Damon Rudyon
 
17. Läs en novell som utspelar sig på havet  — "De svenska sedlarna"
ur En handfull dun av Sigfrid Siwertz,  från 1922 
 
3. Läs en novell med en siffra i titeln
 "2 B R 0 2 B", av Kurt Vonnegut.
 
6. Läs en novell som har namnet på en stad i titeln
"Katten från Siena och andra fantastiska berättelser" av Helena Nyblom.
 
24. Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med i — THE MAN WITH TWO LEFT FEET, från 1917, av P. G. Wodehouse.

31. Läs en novell som utspelar sig i skogen
Ringdans medan mor väntar, ur Ådalens poesi av Pelle Molin

21. Läs en novell som har ett personnamn i titeln
"Mammy Hesters Quilts", 1889, av Adelaide D. Rollston, ur "A Patchwork of Pieces

16. Läs en novell vars titel börjar på s
"Sand" av W. S. Merwin 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar