lördag 10 oktober 2015

2 B R 0 2 B

3. Läs en novell med en siffra i titeln
Det finns en hel del böcker med siffror i titeln, mitt val föll på "2 B R 0 2 B"av Kurt Vonnegut. 
Do Not Disturb, 
Rebecca Campbell

"In the year 2000," said Dr. Hitz, "before scientists stepped in and laid down the law, there wasn't even enough drinking water to go around, and nothing to eat but sea-weed—and still people insisted on their right to reproduce like jackrabbits. And their right, if possible, to live forever."

Berättelsen utspelar sig i en obestämd framtid — en framtid där människans liv är oändligt. Titeln 2 B R 0 2 B, som uttalas 2 B R naught 2 B (to be or not to be), är telefonnumret som man ringer för att få hjälp att avsluta sitt liv. Att taga sig själv av daga är nödvändigt i ett Amerika där det inte få finnas fler än 40 millioner invånare. För varje barn som föds måste man hitta en människa som är villig att sluta sitt liv, annars dödas barnet.

 Vonnegut har aldrig hört till mina favoriter och sience fiction väljer jag inte frivilligt — men när jag insåg att det var sf, läste jag ändå på. Det gav inte mersmak. Kanske borde jag läsa hans "Slaughterhouse-Five", han är ju trots allt en av den amerikanska litteraturens stora.

Tidigare har jag läst:
2. Läs en novell där ett hus spelar en stor roll — "The Old Doll's House" från "More Than Somewhat", 1937, Damon Rudyon
17. Läs en novell som utspelar sig på havet  — "De svenska sedlarna"
ur En handfull dun av Sigfrid Siwertz,  från 1922 


2 kommentarer:

 1. jag har nyss kommit hem och upptäckt novellutmaningen, det ska bli spännande att följa dig.
  jag har läst rätt mycket vonnegut, och tycker om hans stil även om han inte är någon favorit. men av hans noveller har jag har jag bara läst några, och inga sf. 2br02b är ruskig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Nå'n gång när jag inte vet vad jag ska göra, och inte har några intressanta böcker på lut, kanske jag återvänder till Vonnegut.
   Margaretha

   Radera