lördag 17 oktober 2015

Ringdans medan mor väntar

31. Läs en novell som utspelar sig i skogen
Ringdans medan mor väntar, ur Ådalens poesi av Pelle Molin

När jag började leta efter lämpliga noveller för novellutmaningen, bestämde jag mig för att bryta ny mark, läsa författare jag inte var bekant med — och inte läsa om gamla favoriter. Kanske blir det här det enda undantaget, men jag lovar inget bestämt. 
 En portion nostalgi och en lika stor portion nyfikenhet får mig att återvända till Ådalens poesi   kommer jag att tycka lika mycket om "ringdansen" i dag, som när jag var fem år? Jag tror att jag läst om novellerna i tonåren, men minnet som är förknippat med berättelserna är hur min far läste för mig på kvällarna. "Ringdans medan mor väntar" och "Kams", var mina favoriter, som far blev tvungen att läsa många gånger.
 Så vad tyckte jag, och vad mindes jag?
En hel del mindes jag — men inte att berättelsen är så otäck som den är. Jag undrar i mitt stilla sinne om far möjligtvis censurerade det värsta. Och jag minns att jag undrade över slutet, och hur det gick sedan. 
Hela Ådalens poesi finns hos Runeberg. Den kom ut postumt 1897, och är väl värd att åtminstone bläddra i, och kanske läsa en eller ett par berättelser. 
Nämforsen, målning av Pelle Molin
Pelle gick på 3 år på konstakademin, det finns ett Pelle Molinsällskapde har en hemsida som inte är så värst upplysande, och tyvärr fungerar inte länkarna till de sidor som sägs behandla hans konst.
l

Tidigare lästa noveller:
Jag började med en introduktion här, innan jag kastade loss.
 
2. Läs en novell där ett hus spelar en stor roll — "The Old Doll's House" från "More Than Somewhat", 1937, Damon Rudyon
 
17. Läs en novell som utspelar sig på havet  — "De svenska sedlarna"
ur En handfull dun av Sigfrid Siwertz,  från 1922 
 
3. Läs en novell med en siffra i titeln
 "2 B R 0 2 B", av Kurt Vonnegut.
 
6. Läs en novell som har namnet på en stad i titeln
"Katten från Siena och andra fantastiska berättelser" av Helena Nyblom.
 
24. Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med i — THE MAN WITH TWO LEFT FEET, från 1917, av P. G. Wodehouse.

2 kommentarer:

 1. Jag har inte läst några av de noveller du nämner. Har öht inte läst många, för jag gillar inte formen. Jag gillar tjocka romaner som inte tar slut efter ett par sidor när jag just kärt känna personerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggblad,
   Det ena utesluter väl inte det andra - korta berättelser kan vara bra på resor eller i väntrum, när det kan vara svårt att koncentrera sig. I synnerhet som noveller ofta bara har några få personer att hålla reda på.
   Många av "mina" novellförfattare har ju även skrivit romaner, dem kan du ju nosa på. Låter som långserier passar dig.
   Margaretha

   Radera