onsdag 31 mars 2010

Hantverkarlogik?


När jag i morse gick ut för att köra fram bilen och ta' in rullstolen, står en skåpvagn framför garageporten. I den sitter en gosse och sover. En hantverkare som tänkt lägga in mattan i badrummet i dag.
"Men jag har ju talat om för alla inblandade att vi inte kommer att vara hemma i dag", sa' jag.
"Ja, Micke sa' det" svarade den här killen som uppenbarligen inte tillhör landets begåvningsreserv.

Snart är julen slut

Den varar ju som bekant till påska. På min ort har man tagit fasta på det och låtit julgranen stå kvar mitt i byn. Nu väntar jag bara på att man ska sätta påskfjädrar i den.


Till midsommar blir det väl ängsblommor, och amerikaniserade som vi är så tycker jag att vi kan klä den med spöken och pumpor till halloween.

Att lura döden


Läs intervjuven med Mattias Agnesund i Världen Idag. Mattias som andas med hjälp av respirator ger sin syn på den aktuella debatten om rätten av avsluta sitt liv.

tisdag 30 mars 2010

Hantverkare!




Mellan halv tio och tio skulle rörmokaren och snickaren komma i dag. Strax före åtta väcks jag av en telefonsignal — då står gossarna på trappen och vill komma in. Snabbt på med kläderna.

Det blir problem redan från början, eftersom de inte kan lista ut hur rören går här i vårt gamla hus. Till slut lyckas de stänga av vattnet och lyfter ut den gamla duschkabinen. Se'n kunde de inte göra mer utan skulle komma igen i morgon — kruxet är att vi inte är hemma i morgon. Efter en stund kom snickaren tillbaka, och jag trodde naturligtvis att han skulle fixa trösklarna — det borde han ju kunna göra utan att rörmokaren håller honom sällskap. Men nej då, efter en halvtimme har försvann han och har inte synts till.
Så nu har vi ingen dusch och varmvatten bara i köket — men vi har trösklar. Kan de inte komma på torsdag får vi leva lyckligt otvättade tills påsken är över.

Situationen blir inte bättre av att det är extremt lerigt ute, och de klampar runt i hela huset med sina skitiga skor. Även på ställen där de inte har att göra!

Grattis Vincent!

Weaver Near an Open Window
Vincent van Gogh
30 mars 1853- 29 juli 1890

Storhushåll

Food, Glorious Food: Middle classes in Edwardian times ate well.
Cooking was done on coal-fired ranges.. Original artwork from
Look and Learn no. 713 (13 September 1975), by Pat Nicolle
.
När jag läser Anne-Maries inlägg där hon påpekar att svensk ostkaka inte alls är det samma som vad på engelska kallas cheesecake, minns jag hur Martha och Susan, mina amerikanska vänner, och jag diskutera-de det en gång. Det slutade med att jag letade fram- "Brogårds receptsamling" från 1938. En receptsam-ling för storhushåll! Deras recept på ostkaka är för 15—20 personer, så jag påpekade att det nog skulle bli lagom att dividera med fem. Ostlöpe inköptes likaså bittermandel som inte får säljas i U.S.A. (i alla fall fick det inte det då), innan de lämnade Sverige.
Några månader senare fick jag en rapport.
Det skulle bli släktträff i familjen, så de tyckte att det skulle vara bra att göra hela satsen. Fast de hade inte riktigt kläm på hur mycket 10 liter mjölk var i verklig-heten (trots omvandlingstabell), så mitt i tillverk-ningen blev de tvungna att åka iväg och köpa en gallon till. När det blev dags att grädda kakan, kakorna, insåg de att de underskattat mängden, och fick låna en långpanna till av en granne.
Men ostkakan blev god — jättegod! Martha och hennes kusin Beth, tyckte att det var det godaste de någonsin ätit. Ändå fanns fortfarande en orörd långpanna med ostkaka kvar när alla ätit vad de orkade.
Martha och Beth märkte då ena kortsidan av pannan med en lapp där det stod Martha, och på den andra sidan stod det Beth. När de blev hungriga tog de fram ostkakan och åt från varsin sida.

SMÅLÄNDSK OSTKAKA 15—20 pers.

10 l. mjölk
3 kkp. vetemjöl
1½ msk. ostlöpe
6 ägg
1 l. tjock grädde
socker
20 söt- och 5 bittermandlar
4 st. skorpor

Beredning: Mjölet vispas ut i en del av mjölken och får svälla en stund. Resten värmes till 35°, vetemjölsredningen tillsättes, löpet hälls i och mjölken omröres väl. Strömmen stannas. När mjölken koagulerat (10 minuter), skäres ostmassan med kniv och vasslan öses bort. Ostmassan arbetas sönder riktigt väl med händerna. Äggen vispas upp, de stötta skorporna, den skållade och malda mandeln, sockret samt den uppvispade grädden tillsättes. Allt blandas ner i ostmassan. Gräddas i medelgod ugn i 1½—2 timmar. Bör helst stå till följande dag.
Serveras med sylt eller vaniljsås.


måndag 29 mars 2010

Titta!


Åker till biblioteket för att hämta en beställd bok — kommer hem med ytterligare 13 böcker. Böcker som de gav bort eftersom de inte eftersfrågas.

söndag 28 mars 2010

Föga förvånande

förblir jag förtrollad och fastnar bland "för-orden".


I NE's ordlista som jag konsulterar,finns det 1560 ord som börjar på för. De flesta känner jag igen och an-vänder, även om en del är något förlegade. Det slår mig när jag läser orden att det måste vara förvirran-de, för någon som försöker lära sig svenska, med alla ord som påminner om varandra. Jag minns en gång när en amerikansk vän frågade om en person var angenäm — vad han avsåg att fråga om, var om hon var angelägen att komma med. (Samma gosse som skrev i en inbjudan att det skulle bli dans kring grannen.) Och på liknade sätt måste det ju vara med till exempel:
.
förnär
förnärma
.
förord
förorda

förrätt
förrätta

förskyllan
förskyllt

förslag
förslagen

föreslå
förslå

föreställning
förställning

förtrusta
förtrösta

förvända
förvänta

förvärv
fördärv

Visst är förfäa ett underbart ord — om än lite orättvist mot kritterna kanske:
förfä´a verb ~de ~t
ORDLED: för-fä-ar
SUBST.: förfäande
• (mest pass. el. perf. part.) göra (fäaktigt) dum och undergiven: han hävdade att barnen ~des av det ständiga TV-tittandet
KONSTR.: ~ ngn
HIST.: sedan 1789

Och så har vi det utomförträffliga ordet förmäten, som jag önskar att fler människor ville nyttja, istället för det förhatliga (och enligt mitt förmenande fel-aktiga) övermaga. Ja, jag vet, när tillräckligt många (hur många?) människor gör fel, så blir det rätt.
Förnöjsam hör också till de trevliga orden — och ännu trevligare blir det om man omsätter det i handling!
Kan inte låta bli att skicka med några av favoritorden.
föranleda
föranlåta
föranstalta
förbehåll
förbemälda
förbida
förbigå
förbindlig
förblommera
förborga
förbrylla
förbunden
fördold
fördragsam
fördärvlig
förebära
förefinnas
förefintlig
föregivande
föregripa
föreha
förehavande
föresats
förespegla
förete
förevarande
förfång
förfäkta
förgapa sig
förgäta
förhandenvarande
förklarad
förliden
förlitande
förljudande
förljuva
förlupen
förlusta
förmena
förment
förmäla
förnimma
förnumstig
förorsaka
förplikta
förpläga
förrinna
förryckt
försaka
förspörja
försträcka
förstucken
förständiga
försvarlig
föråt
försätta
förtappa
förtrampa
förtrytsam
förtänka
förtörna
förunna
förutskicka
förvållan
föröda
En av bloggens många fördelar är att man bara läser vad man vill!

lördag 27 mars 2010

Förväntan

Anticipation
Pihua Hsu
.
Varje lördagsmorgon känner jag det där välbekanta, trevliga förväntanspirret i hela kroppen, när jag klic-kar mig fram till Project Gutenberg. Det är på lör-dagsförmiddagrna jag går igenom veckans nytillskott hos Gutenberg, och det är alltid lika spännande att se vilka veckans fynd blir — om det blir några alls. För det mesta hittar jag något spännande, och innan jag vet ordet av har det blivit kväll utan att jag riktigt förstår hur det gått till. Nästan varje vecka hittar jag flera böcker som jag bestämmer mig för att presen-tera på bloggen, men först vill jag ju kika på boken. Så behöver jag ta' reda på lite om författaren och illustratören — och nästan alltid hittar jag spännande sidospår — så har den veckan gått, och jag hittar ännu fler böcker som jag vill presentera.
Tro nu inte att jag sitter som klistrad vid datorn dygnet runt medan tjänstefolket sköter markservicen. Nej, jag gör ju en del annat också — men ofta fortsätter hjärnan att bearbeta fynden, medan jag stryker, lagar mat eller vad jag nu roar mig med. I dag lämnade jag mina fynd därhän och funderade kring företeelsen förväntan.
.
Expectation, c. 1905-09
Gustav Klimt
.
En del bloggare skriver den här veckan om föränd-ring, och det slår mig hur förväntan, förhoppning, förtvivlan och förändring hör ihop — fast inte nöd-vändigtvis i sagda ordning. Förväntan ser olika ut vid olika tidpunkter i livet — jag minns när jag som barn skulle besöka kusinerna, en bilresa som tog över tre timmar, hur hur svårt det var att sitta still eftersom jag hade glädjekryll i hela kroppen.
Något senare i livet har förväntningarna förändrats, jag pendlade mellan förhoppningar och förtvivlan, kanske blir förbigången, förfördelad och förargad.
Jag har fortfarande förväntningar, men har kommit så långt i livet att de är av de stillsammare slaget — jag ramlar sällan ned i förtvivlans grop — och gör jag det, så vet jag att ligger jag stilla i min grop infinner sig snart förväntningarna igen.

fredag 26 mars 2010

Länkar till gamla inlägg

Resor
.
Det tycks vara svårt att hitta gamla inlägg, om man nu skulle råka vilja läsa om något man läst tidigare. Därför har jag lagt upp en länklista i högerspalten - än så länge finns bara resor där, eftersom det är mest efterfrågat. Språkinläggen har jag också fått frågor om, så det är nästa projekt.

Att kamrata

Jag kan inte låta dig skala omkring utklädd till pojke. Tänk om vi träffa på riktiga pojkspolingar och det faller dem in att kamrata sig med dig!
.............................................................................. ur "Sif", 1917
.................................................... av Elisabeth Beskow (Runa)

Jag har slagit i varenda ordbok vi har och jag har sökt på nätet men ingenstans hittar jag verbet kamrata. Någon som hört eller läst det tidigare?


Elisabeth Beskow, född 1870, död 1928, var en svensk författare. Hon var dotter till Gustaf Emanuel Beskow och därmed kusin till Natanael Beskow, som var gift med Elsa Beskow.

Elisabeth Beskow skrev drygt 50 romaner och barnberättelser, under pseudonymen Runa. Under början av 1900-talet var hon Sveriges näst mest lästa kvinnliga författare (efter Selma Lagerlöf). Hon skrev bland andra Prästen i Skalunga, Vildfågel, Fader och son.


torsdag 25 mars 2010

Briljera inte med dina färdigheter

Domestic Employment: Ironing
Henry Robert Morland
1716-1797
.
Eftersom jag inte har några anställda strykerskor, så sköter jag den saken på egen hand, och jag har inget emot det. I själva verket tycker jag rätt bra om att stryka, det går utmärkt att låta tankarna vandra me-dan man förvandlar skrynkligt till slätt. Och tänkte gjorde jag i morse när jag strök, mindes hur jag skötte kläderna som vi hade när vi spelade "Arms and the Man" i tian. Av någon märklig anledning hade jag inga problem med det strykjärnet vi hade hemma, men alla andra strykjärn gav mig en rejält svullen handled. Strykjärn var nog tyngre på den tiden — men det gällde ju även vårt strykjärn.
Några år senare ryckte jag in som hjälp i en familj, när frun i huset brutit nyckelbenet. Två bortskämda ungar och en mamma med städmani, var ingen god kombination. Det fanns dagar då jag dammsög två gånger om dagen. Så upptäckte frun att jag var bra på att stryka, så alla husets kläder tvättades och jag stod där och strök, det skulle vara pressveck på ma-kens pyjamas och så tyckte frun att det var så snyggt om jumprarna, det här var på syntetjumprarnas tid, hade skarpa veck på ärmarna — pressveck på ärmar-na alltså. Varje dag kom jag hem med höger handled dubbelt så tjock som vanligt.
(Kanske bör påpeka att jag är betydligt präktigare klädd, när jag stryker, än damen ovan.)
.
Så kom jag att tänka på Britta, en bekant till familjen, hon var född 1916 och gick i sin ungdom på en hus-hållsskola. När kursen var slut åkte ett helt gäng från hennes kurs till England som au pair. Till matmöd-rarnas stora glädje briljerade tjejerna med sina kuli-nariska färdigheter från början, och förväntades överträffa sig själv varje dag. Det vill säga, Britta var smartare än så, hon gjorde vad Mam sa' och inget mer, så i 50 veckor lagade hon puddingar och pajer enligt Mams anvisningar, och hade mycket mer ledig tid än sina svenska kompisar. När året nästan var slut, började hon bjuda på köttbullar, pannkakor och andra svenska specialiteter. Familjen njöt men var mycket ledsna över att mista henne — och frun ångrade att hon inte från början tagit bättre reda på vilka kunskaper Britta hade.

Vår och hantverkare på gång


Dagen börjar grått och vått. Nu gör solen sitt bästa för att tränga igenom — men lyckas inte riktigt. Men det är flera plusgrader!
Och en drygt två meter lång gosse ringer på vår dörr — det är snickaren som ska handikappanpassa valda delar av huset — äntligen, jag tror vi har väntat ett år på att något skullle hända på den fronten.
Han är så söt, den gängliga gossen, vore jag hundra år yngre skulle jag kamma håret och kanske byta kläder...

onsdag 24 mars 2010

Ingen skitsak

Jag har sett några särdeles ståndsmässiga hemlighus för katter. I U.S.A., naturligtvis, var annars kommer man på idén att specialbeställa toaletter i ädelträ som ska matcha husets övriga inredning.
I dag kryssade jag runt på nätet och hittade en del fantastiska kattlådor — fast lådor är nog inte rätt ord, se här:




Keep those furry little kitty paws from tracking scat out of the litter box with cleanstep from booda.


No More Scooping Cat Waste!!
Solve All Your Cat Litter Problems!!
Simple To Use!!

The Simply Clean™ Litter Box System has no visibly exposed moving parts. The litter bowl rotates slowly at a rate of one rotation per hour. So, the system is quiet, safe and convenient for you, your family and your cat. The Simply Clean™ Litter Box System reduces odor-causing bacteria by continuously removing waste from the litter bowl and moves it up the conveyor system. The waste is then discarded into a built-in receptacle automatically, 24 hours a day. So, your cat's litter box is always fresh and ready for use.


Den pryda katten vill kanske ha en kamoflerad toalett.

The Bionaire Odor Grabber Air Purifying Litter Box is the finest odor-fighting litter box on the planet. Turn it on, odor is gone! The Odor Grabber Air-Cleaning Litter Box from Bionaire automatically removes embarrassing and unwanted litter box odors. It continuously eliminates odors in the litter box while sending fresh, odor-free air into the room. A built-in electronic air purifier with advanced filtration quietly circulates the air without disturbing the cat. A pre-filter also removes harmful litter dust, dander and fur flowing through the filter.



Har du en bondkatt kanske ett enkelt utedass är att föredra'.



Stugor finns i alla möjliga, och omöjliga, utföranden — den här nedre heter Chateau Looey Pasadena Cottage


The Litter-Robot is the Death Star of automatic litter boxes. If you're going primarily for coolness and wow factor this is for you. Totally unique from other models this works by rotating the entire upper part of the unit to empty the nasty into a separate garbage tray in the bottom. Its a little hard to explain so the good folks at Litter-Robot have made this very cool video . There's nothing to buy after getting the unit, which is a good thing because at $329 its not cheap.

Our Thoughts: Cheap to maintain, but pricey to buy. User reviews are great but it may take some work to get your cat used to pooping in the Death Star. Note that your cat needs to be more than 5lbs, so not kittens.




The Cat Genie really isn't a litter box at all, its really a cat toilets. How it works: 1. It requires a simple, one-time do-it-yourself hook up to cold water and an electric outlet. 2. CatGenie uses litter-like washable granules to satisfy kitty's need to dig and cover. 3. When kitty goes, the liquid drains away from the granules so only the waste gets flushed. 4. When cleaning starts, the GenieHand scoops out the solid waste, which gets liquefied for safe, easy removal. 5. Fresh water fills the basin and the GenieHand scrubs and scours cat box and granules. 6. The cat-safe SaniSolution decontaminates the granules and cat box of germs and odors. 7. Liquefied waste and sudsy water get flushed down toilet or drain and safely out of the home. 8. A hot-air blower completely dries the granules and cat box for kitty's comfort. Sounds pretty cool huh? It looks even cooler in action .

Our Thoughts: Points for being environmentally friendly, no disposing of litter - just nastiness. Completely automated, no need to empty trays or anything. Since it flushes each time there is absolutely no smell. The only down side is the cost ( $299) and the marginally complex setup.
Den som inte har något bättre för sig kan titta på den här rätt tråkiga filmen om hur toan fungerar.

För den som inte vet hur man sätter sprätt på pengarna, får jag kanske rekommendera det här tjusiga skåpet, som görs på beställning. Det finns ett antal träslag att välja på, och vill man så kan man få kattmotiv snidat på dörrarna. Kostar från 600$, till det kommer frakten på 110$, om du bor i Amerika vill säga.




Jag hade inte alls för avsikt att visa upp alla dessa bekvämlighetsinrättningar här — men i morse när jag budade åt min älskling funderade jag lite över kattsand, och besöt mig för att göra en del efterforskningar. Men jag fick 57700 träffar på kattsand, och gav upp innan jag kom särskilt långt. Jag tycker bäst om den sanden som bildar klumpar och är lätta att lyfta ut — men jag har insett att det är stor skillnad mellan de olika sorterna. jag har just avslutat en påse med coops Catz, som jag inte alls gillar eftersom klumparna ramlar sönder och sprids över hela lådan. Nu har jag gått tillbaka till Pussi — ett märke som jag ser ligger i topp när det görs test. Varför jag började fundera var egentligen därför att jag har hört att den klumpbildande sanden är ett miljöproblem, svår att bryta ned tror jag. Nu har min älskling nästan blivit utekatt igen, men framåt vintern blir det väl dags att köpa en ny påse. Berätta, ni som har innekatter, vad använder ni för sand?


I maj berättade jag att jag köpte en ny låda — men jag var lite osäker på vad älsklingen skulle tycka om den. Nu kan jag rapportera att han gillar den, men jag har fått knyta upp luckan eftersom han ofta sitter med huvudet utanför när han gör sina behov.
Och jag gillar den, därför att det kommer minimalt med sand på golvet.


tisdag 23 mars 2010

Vilket föredöme!



Att inte ge upp ens när man är begravd under snön!

måndag 22 mars 2010

En våt dag

Lyssna alltid till din inre röst!
Det rådde inte någon tvekan om vad min inre röst sa' till mig i morse. Och lydig som jag är, bestämde jag mig för att ta' det ännu mer piano än vanligt.
Att koka bönor är ju inte så svårt, så jag bytte vatten på de svarta bönorna jag lagt i blöt i går, satte på värmen och gick för att hämta tidningen. Det var mer snö än jag trodde och jag blev ju tvungen att ta' några bilder.
När jag kom tillbaka till köket hade bönorna kokat över. Inte bara bubblat över på spisen — nej då, det rann blåsvarta floder ned på golvet.
Det var bara att plocka fram trasor och torka upp. Se'n stod jag där med mina väl begagnade trasor. Lika bra att tvätta dem på en gång. Jag hade samlat på mig handdukar till nästan en maskin, så det blev en handdukstvätt. Eftersom jag tycker fasligt illa om snustorra omanglade handdukar, försöker jag se till att få dem manglade så snart det är lagom fuktiga. En del handdukar hann bli lite väl torra så jag sprayade vatten på dem. Jag har en rätt stor sprayflaska för ändamålet — och små händer. Så flaskan glider stillsamt ur min hand, landar på golvet — där delar av botten går ur den. Hade i alla fall gott om trasor och handdukar till hands för att torka upp.


Till slut blev handdukarna manglade och vattnet upptorkat och jag tänkte få en stund vi datorn innan det är dags att laga middag (svarta bönor, majs och quinoa). Halvvägs ned i trappan undrar jag varför det känns så blött på rumpan och benen. Kränger snabbt av mig ryggsäcken och ser att påsen med vätska jag har i ryggsäcken har en stor spricka. Alla vet ju att om man välter sin mugg med 1 dl te, så omvandlas det till 1 liter te innan det kommer på golvet — jag hade nästan 1 liter vätska i min påse. Med lite högre matematik så förstår ni att det tog en stund att svabba upp.


söndag 21 mars 2010

Kattdrömmar






I väntan på våren drömmer jag om:


Four times a mouse
Jacob II de Gheyn
c. 1565-1629

Frau Holle vårstädar

illustration av Paul Hey
.
Slutligen kom hon fram till en liten stuga. En gammal gumma tittade ut, men hon hade så stora tänder, att flickan blev rädd och tänkte springa sin väg. Men gumman ropade efter henne: "Varför är du så rädd kära barn? Stanna du kvar hos mig! Om du vill sköta alla göromål här i huset snällt och samvetsgrant, så skall du få det bra. Du måste bara vara riktigt noga med att bädda min säng ordentligt och skaka om bolstern väl, så att dunet flyger om den, ty då snöar det på jorden. Jag heter fru Holle!" Eftersom den gamla talade så vänligt till henne, fattade flickan mod, gick in på förslaget och stannade i fru Holles tjänst. Hon utförde allt arbete till den gamlas belåtenhet och skakade alltid om hennes bolster så kraftigt, att dunet yrde om den likt snöflingor.
...................................................................... Ur "Fru Holle"
...................................................... Bröderna Grimms sagor
.
Fast jag hade hört på väderleksrapporten att det skulle snöa, blev jag besviken när jag tittade ut genom fönstret och såg hur vildsint flickan skakade fru Holles bolster i dag.