torsdag 28 oktober 2010

Tuff tuff tåg


Den här fina skylten finns efter Fryksdalsbanan
— jag vet inte om det finns så många av det slaget
kvar i landet.
.
Kanske säger man inte tuff tuff tåg längre — säger jag som aldrig sagt det. Men jag vet i alla fall varför man sa' så, även om jag aldrig upplevt ånglok i Sverige. Däremot har jag rest med sådana i Polen, och lärde mig efter första resan att i fortsättningen inte ha vit blus på resdagarna!
Nu för tiden när vi (det vill säga inte jag) reser med X2000 tåg, så kanske man inte heller säger dummare än tåget?


Det allra miljövänligaste sättet att resa måste vara med den sortens tåg vi tågade på barnkrubban, allt under det vi sjöng:
Plingelingeling nu tåget går
ut i vida världen,
den som 50 öre har
får följa med på färden

Se Kalle, se Kalle,
nu köper han biljett,
nu stiger han på
och vinkar så nätt.

Hittade sångleken i några olika varianter på nätet, förvanskade så att rimmen försvunnit. Frågan är, om man ens då — i hedenhös — kom särskilt långt för 50 öre. Nu när slanten är avskaffad, måste man väl köpa två biljetter för att få till det. Ungefär som det i min barndom fanns ½-öres bilar i godisaffären — men inga ½ ören.

9 kommentarer:

 1. Kan varmt rekommendera att resa med ångloket i Brösarp, som går till St. Olof och tillbaka.

  http://www.skanskajarnvagar.se/

  Min brorson var tågfantast som liten!!!

  Kära hälsningar

  SvaraRadera
 2. Karlavagnen,
  Så trevligt det verkar - synd att Skåne ligger så långt borta!
  Lev väl!
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Gillar att resa med tåg, även om de sällan säljer tuff, tuff...
  Kommer att tänka på en sträcka vi körde i Tjeckien när jag ser den där bilden. Vägen korsade järnvägen hela tiden och vi började räkna... 16 gånger korsade bilvägen järnvägen under en sträcka som tog max en halvtimme. Man undrar ju lite hur de tänkte...??

  SvaraRadera
 4. Att åka tåg är roligt och bekvämt, ett bra ställe att läsa bra böcker på.

  Karin

  SvaraRadera
 5. Freedomtravel,
  De kanske inte tänkte alls. Fast jag kan tänka mig att det var (är) där som det var här, man breddade kostigarna när trafiken blev tätare, men ändrade inte dragningenpå vägen. Så skulle då järnvägen dra's, och det var kanske bara tur att den inte skar vägen mer än 16 gånger på en kort sträcka.
  Även om det var både trafikfarligt och tidsödande med järnvägsbommar, så var det rätt mysigt, med ungar som hängde på bommarna och vinkade (om de inte otåligt kröp under bommarna förstås!)

  Karin,
  Ja, så länge tåget går och kommer i tid - och värmen fungerar (varken bastu eller frysskåp alltså) och man inte har skrikande och stinkande spädbarn som reskamrater - då, är det trevligt!

  Margaretha
  som låter som den gamla sura kärring hon är

  SvaraRadera
 6. Jag föredrar Swebus som alltid kommer i tid och som man kan läsa en bok på under tiden. Dessutom är det billigare än tåg. Fast, det är klart, tåg går lite fortare...

  När det gäller ångtåg (heter det så?) har jag åkt sådana mellan Nice och Menton på 1950-talet. Men fick fort som sjutton stänga fönstren när tåget gick in i en tunnel, annars blev man helt svart...
  Men det var en speciell doft med de tågen som man aldrig glömmer.

  Trevlig helg önskar Ingrid

  SvaraRadera
 7. tough tough train, jag bara älskar googles översättningar!
  jag blir sjuk när jag åker x2000 så jag har varit miljöbov och åkt mycket bil när jag ska hälsa på barnen.

  underbara bilder och texter på tebloggen! såååååå många av dikterna jag aldrig hört förut. du måste kunna så mycket poesi. amazing gal!
  love,

  SvaraRadera
 8. Å,den skylten borde vara K-märkt Ånglok finns även sommartid på emn liten tusristbana i malmköping. Jag har åkt en gån med den - kändes som att förflyttas hundra år bak i tiden. Allt så autentiskt.
  Men behagligt.
  Att resa utan att ha så förbaskat bråttom - det känns helt rätt.
  Själen hinner bättre med...

  SvaraRadera
 9. Ingrid,
  Det var länge se'n jag reste både med tåg och buss - tåget har ju den fördelen att man kan sträcka på benen ibland, fast jag nästan aldrig gör det. Och jag har nog varit med om några fasansfulla bussresor - fast det var ju inte Swebuss förstås.
  Att bussen är billigare är ju ett argument som är bra för privatekonomin men inte miljön.

  Debbie,
  Jag kollar översättningarna ibland och undrar alltid hur någon kan förstå den rappakaljan. Fast roligt är det onekligen - i alla fall om man förstår båda språken.
  Du tror väl inte att jag kan alla dikterna utantill!!? Jag vet var jag ska leta - det är allt.

  Inkan,
  Det är roligt att resa som man gjorde förr - men jag tror inte att jag skulle uppskatta träbänkarna i tredjeklassvagnarna om jag skulle resa långt. Min mor berättade att hon alltid blev åksjuk i tredjeklassvagnarna som barn.
  Jo, det är gott att färdas långsamt - om man hinner!

  Margaretha
  som helst promenerar

  SvaraRadera