tisdag 19 oktober 2010

Alla gör det

utom jagComplicated Chinese Characters Harder To Text, Easier To Forget
A survey of Chinese youths has found that 83% of them have struggled to remember the precise format of their language's characters when writing, old school style, with a pen or pencil. Computers and phones are to blame.
The so-called "character amnesia" is caused by the modern tech world's dependence on Western alphabet-based systems, leading some to fear for the future of the country's writing system. It could also jeopardise the future careers of the Western world's bad tattoo artists.

But in a rather ironic twist, phones are also coming to the rescue—"When I can't remember, I will take out my cellphone and find it (the character) and then copy it down" said 21-year-old student Li Hanwei. So we're not sure if computers and phones are supposed to be good or evil today.Att skriva med tungan blir kanske framtidens melodi.
Här kan man spela ett spel där man ser hur mycket ens reaktionsförmåga försämras medan man SMS:ar.


Tonåringar mellan 13 och 17 år, sänder i snitt 3339 SMS i månaden. Det blir över sex meddelanden i timmen, under dygnets vakna timmar — hur man nu vet hur lite, eller mycket, dess ungdomar sover. Kanske frågade man i samma undersökning som man frågade om deras SMS-(o)vanor.
Tjejer skickar fler meddelanden än killar, 4050 mot killarnas ynkliga 2539. Om man nu anta'r att, åtminstone en del av dem, inte SMS:ar på lektionerna, så får de förfärligt snärjigt att få ihop sina SMS på resterande tid.
Eftersom detta är en främmande värld för mig, så gav en rundtur på nätet mig en hel del ny information.

Man skriver SMS dikter
Man broderar SMS meddelanden
Det säljs "texting gloves", vilket är vanliga halvvantar
Man kan ha SMS sex

Den påhittige kan säkert komma upp med många fler användningsområden. Själv gjorde jag genast ett par vävnotor.


Här använde jag mig av "Short Message Service", och tycker väl inte att det är någon höjdare. "Texting" gav en enklare, och bättre vävnota på tre skaft.

12 kommentarer:

 1. Helt fantastiskt! Jag som inte kan SMS:a trots att jag gått en kurs på 3x2 lektioner i "Lär känna din mobiltelefon". Skriver mail eller ringer istället om jag behöver meddela mig med någon.

  Intressant med Kinatexten. Den dagen ingen kan skriva tecken längre är det nog slut med detta stora rike...

  SvaraRadera
 2. Musikanta,
  Jag har inte ens gått på kurs, jag vet inte vad jag skulle ha kunskapen till. Jag försökte SMS:a en gång, men det kom inga bokstäver! Nu har jag inte ens mobil, och skulle jag behöva fingergymnastik skulle jag ju kunna börja öva skalor på det ostämda pianot.
  Jag hörde talas om ett svenskt missionärsbarn som lärde sig läsa och skriva på kinesiska - när hon kom till Sverige tyckte hon att det var så svårt att förstå systemet med att ljuda! Fast jag undrar om det trots allt inte är enklare.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Jag har en mobil som jag knappt använder längre. Mina barn messar åt mig någon gång, någon kund sänder också någon brödbeställning som jag alltid missar på grund av att jag inte messar:)
  Jag fattar inte varför de inte ringer på "riktiga" telefonen när jag i stort sett alltid finns hemma.

  Gillar dina vävnotor mycket bättre
  Karin

  SvaraRadera
 4. Karin,
  Naturligtvis finns det gånger då man har nytta av att kunna SMS:a - men för mig har inte den dagen kommit, så jag håller mig till fast telefoni, papper, bläck & frimärken och så mejl förståss.
  Margaretha
  som tycker att det vore smart om man toge reda på om det är möjligt att SMS:a sin beställning innan man gör det - skicka ett SMS och fråga kanske
  Margaretha
  SomMåsteSova - snart

  SvaraRadera
 5. Jag använder ofta SMS - det stör mindre än ett telefonsamtal som ju avbryter. Folk är ju ibland så dumma att dom svarar när dom står i kassan på konsum, t ex. Eller kör bil! Allt fler har ju bara mobiltelefon eller hemtelefonen vidarekopplad till mobilen. Ett SMS kan man besvara när man har tid eller ringa upp om avsändaren vill det. När jag reser är SMS jättebra - MYCKET billigare än att ringa och oberoende av internetuppkoppling.
  Med iPhone eller motsvarande har man ett tangentbord och det går inte att göra fel! Maken kunde inte SMS:a med sin gamla telefon (trots att han är tekniksnille!) med knappar men nu med iPhone går det hur bra som helst.

  SvaraRadera
 6. Jag känner skräck för att möta ungt folk som sitter och messar när de kör bil, det är ingen trevlig tanke - men annars håller jag nog med Olgakatt. Det är ett smidigt sätt att meddela sig, och man kan läsa när man har tid.

  När jag arbetar nu för tiden blir jag bara avbruten av dessa jämrans telefonsäljare, men inte som förr i världen, när alla kunder ringde stup i kvarten.

  SvaraRadera
 7. Men det låter ju helt sanslöst att man skickar så många SMS. Det är därför som man ser folk stirra sig blinda på sina mobiltelefoner i Stockholm. Jag fattar det inte. Vad har hänt? Gillar bilden på den lilla lurviga med telefonen? i högsta hugg. Är det en "groundhog"?

  SvaraRadera
 8. Olgakatt,
  Hade jag någon glädje av att SMS:a skulle jag naturligtvis lära mig det!
  Kanske blir jag motiverad om du lovar att skicka 6 SMS i timmen från Kina!

  Chris,
  Jag är som sagt inte emot tekniken - men har lite svårt att fatta hur man kan behöva skicka SÅ många SMS.

  Har du inte "nixat" din telefon - det är betydligt färre försäljare som ringer se'n jag gjorde det.

  Anne-Marie,
  Ja, nog är det märkligt att skicka så många SMS, om man se'n betänker att dessa ungdomar förmodligen ta'r emot lika SMS som de skickar, så blir det inte mycket tid över för annat!
  Den här undersökningen var gjord på amerikanska ungdomar, men det är förmodligen ingen större skillnad på svenska ungdomars SMS-vanor.

  Javisst är det en groundhog. Bildtexten lyder: "Punxsutawney Phil Is Going To Text His Prediction This Year" (http://gizmodo.com/5447368/punxsutawney-phil-is-going-to-text-his-prediction-this-year). Det är bara en av många länkar - det var tydligen en stor nyhet när han började SMS:a.

  Margaretha

  SvaraRadera
 9. Inte sex i timmen men i alla fall ett från varje nedslagsort om du ger mig ett mobilnummer! Kanske grannens? Grannen kunde ju hjälpa till med kontakten med telia.

  SvaraRadera
 10. Olgakatt,
  En utmaning!
  Det var inte en granne utan en kompis på annan ort som ställde upp med mobilen.
  Men om jag får till det och kan sparka igång min mobil så mejlar jag numret innan du åker.
  Men det står inte överst på min att göra lista - får se om jag kan låta något annat vara,betala räkningar till exempel!
  Margaretha

  SvaraRadera
 11. Margaretha: Tyvärr kan man inte nixa företagstelefoner :-(

  SvaraRadera
 12. Christina,
  Just när jag skrev det så flög tanken genom mitt huvud "hon kanske har företagstelefon" - och det hade hon!
  Har man inte diskuterat det där med ett nixregister även för företagstelefoner?
  Margaretha

  SvaraRadera