onsdag 20 oktober 2010

Kommunikation

The smoke signal is one of the oldest forms
of communication in recorded history.
.
Inte kommunicerade man lika mycket med varandra för, låt säga, 15 år se'n. Då talade vi fortfarande med varandra — eller framförde budskap. Jag menar inte att kommunicera är ett onödigt ord, men jag tycker att det används onödigt ofta, när det finns bättre uttryck.
Vilket ord vi än använder så är det väsentligt att vi är så lyhörda att vi försäkrar oss om att det vi vill fram-föra verkligen går fram.
Inom sjukvården är det väsentligt, för att inte säga livsviktigt — men inte alltid självklart.
För mig blev det aktuellt i förra månaden när min mor låg på sjukhus. Den unge läkaren som tog emot på akuten var rar och charmig men talade dålig svenska. Jo, jag förstod honom, men det var inte helt enkelt. Värre blev det när det var dags för utskrivning, då var det en annan gosse, förmodligen från ett annat land än den förste läkaren — och han talade ännu sämre svenska. Kom in med en medicinlista och talade i tvåords satser: du förstår? Han talade korthugget och högt och lyssnade inte till vad jag sa'. Det är säkert jättejobbigt att vara läkare när man inte behärskar språket — och jag fick en känsla av att den här läkaren försökte att dölja sin osäkerhet med att vara extra manlig och befallande.
Jag tycker att det är utmärkt att vi kan ta vara på alla våra invandrares kunskaper — men det är inte problemfritt när språket sätter krokben.
I min del av landet talas en dialekt med många specialuttryck, inte ens svenskar från andra delar av landet förstår den alltid. Den äldre befolkningen här har haft problem med inhyrda skånska läkare — för att inte tala om de danska. Jag satt en gång utanför ett mottagningsrum, och hörde vartenda ord som sades därinne. Det var tragikomiskt att höra hur både patienten och läkaren bara höjde rösten för varje gång motparten inte förstod den andre.

.
Röksignaler är en sorts visuell kommunikation som kan användas över relativt långa avstånd. Den har använts både i Nordamerika och Kina.

Genom att täcka över en brasa med en filt och snabbt dra bort den kan en rökpuff skapas. Med lite träning kan man styra rökpuffarnas storlek, form och timing. Rökpuffar kan observas från långa avstånd och är tydliga för den som kan se dem. Detta gjorde att signalstationer ofta placerades för att maximera synavståndet. Stengrytor som användes av de nordamerikanska indianerna samt tornen på Kinesiska muren är exempel på signalleringsstationer.

Modern röksignalering kan ske med rökburkar och röken kan vara färgad för att lättare upptäckas eller utskiljas från annan rök.

Det finns ingen standard för röksignaler; signalerna utgjorde bestämda mönster som var kända för både sändare och mottagare. Röksignaler användes endast för att koda enkla meddelande och är därför en begränsad form av kommunikation.


Det finns så mycket intressant att läsa om röksignaler, att jag inte kan kopiera det här. Wikipedias engelska artikel hittar du här.
.

kommunice´ra verb ~de ~t
ORDLED: kom-mun-ic-er-ar
SUBST.: kommunicerande, kommunicering; kommunikation (till 1 och 2)
.
1 överföra budskap (till ngn) med viss typ av meddelelsemedel: han har svårigheter att ~ med omvärlden; de ~de på bruten engelska; ~ med gester; de ~de mest brevledes
KONSTR.: ~ med ngn el. ngt (med el. ngt)
HIST.: sedan 1635; fornsv. communicera; av lat. communicare 'göra gemensam', till communis, se kommun
.
2 vara i (fysisk) förbindelse med ngt annat ⟨särsk. fys.⟩: ~nde kärl
KONSTR.: ~
HIST.: sedan 1736; se kommunicera 1
.
3 ta emot nattvarden
BET.NYANS: dela ut nattvarden
KONSTR.: ~ (ngt) (till ngn)
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; se kommunicera 1
.
4 delge (part) skriftligt yttrande särsk. från motparten ⟨jur.⟩
KONSTR.: ~ (ngt) (till ngn)
HIST.: sedan 1680; se kommunicera 1

10 kommentarer:

 1. Intressant! På olika sätt; jag satt just och skrev ett inlägg som jag funderar på att publicera någon gång. Inlägget kallade jag kommunikation.
  Kanske jag fångade upp någonting i luften...såg inte några röksignaler i alla fall:D
  Karin

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Telepati?
  undrar
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Margaretha,
  varför inte; jag brukar kunna fånga upp ett och annat på det sättet.
  Måste nog fila färdigt på mitt inlägg nu och återkomma med det.

  Telepati är ju också ett sätt att kommunicera på. Kommer inte ihåg vad folkslaget heter som kunde/kan kommunicera så, men det har någonting med kampsport att göra, niunitsu eller någonting ditåt..
  Karin

  SvaraRadera
 4. Karin,
  Det folkslaget har jag inte hört talas om - men jag har vänner som verkligen utvecklat sin telepati. För mig funkar det bara fläckvis.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Det finns inga som helst ursäkter att ha en läkare som inte behärskar språket och som inte kan kommunicera med patienten. Ett läkarbesök bygger ju på kommunikation genom att patienten förmedlar sina symptom och läkaren förklarar vad som är fel och vilka åtgärder som ska tas till.
  Jag blir skitförbannad över den nonchalans och inkompetens som landstingspolitikerna visar genom att anställa läkare som inte behärskar språket till fullo och har man en läkarexamen så kan det väl inte vara så svårt att lära sig förståelig svenska.
  Usch nu blev jag arg igen!
  mvh R

  SvaraRadera
 6. Renée,
  Om det bara hjälpte att bli arg.
  Även om problemet inte är lika stort så finns det också bland de inhemska läkarna. Det är nästan alltid jag som får anpassa mitt språk efter läkarens fattningsgåvor.
  Och här på landet vill inga läkare bosätta sig, så vi får hålla till godo med vad man kan skrapa ihop. Vi kan glömma bort allt det där med medicinskt ansvarig och kontinuitet.
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. En får tacke.
  (Var jag elak nu?)

  SvaraRadera
 8. Olgakatt,
  Nej, bara rolig!
  Margaretha

  SvaraRadera
 9. Det var på pricken det där du skrev om att läkare ställer flera frågor på en gång. Jag var hos doktorn igår och förstod inte ens hans frågor fast han var svensk! Och när jag svarade satt han och bläddrade i några papper. Då slutade jag prata, och det tog en lång stund innan han tittade upp. Dikten av Nils Bolander är jättefin, jaag har kopierat den nu. Tack för både dikt och tänkvärt inlägg, Eller kanske ska jag säga tänkvärda inlägg, det blev ju liksom två!

  SvaraRadera
 10. Siv,
  Så tråkigt att du träffade på en sån oengagerad typ. Det är trist nog att behöva söka läkare - när de se'n inte förefallar att lyssna eller anstränger sig för att tala så att man förstår, blir maan ledsen.
  Kan du byta till någon trevligare läkare?
  Margaretha

  SvaraRadera