onsdag 27 oktober 2010

Singing in the rain

På hela den våta trottoaren låg lönnlöven utspridda — det var så vackert, och så höstigt. Trots att det var röda löv på gatsten så kom plötsligt en strof ur Beatrice Aurore för mig:
"Vi gingo i en lindallé
på gula, våta blad,"
Det var länge se'n jag hörde den, så jag började lite trevande att nynna melodin. Vid bankomaten, dit jag var på väg, var det bara en person före mig, så jag ställde mig en bit ifrån honom och försökte erinra mig hela texten och melodin. Eftersom min sång inte lämpar sig för offentligt bruk, så gnolade jag så tyst, så tyst — men rätt som det är stämmer en vacker baryton in:
"Ta fatt mig då! hon ropade
och slank i dörren in."
Jag skvatt, som de säger här, hade ingen aning om att det stod någon bakom mig, och inte heller att det hördes att jag gnolade (gnölade?). Samtidigt tyckte jag inte att det var illa att han hade uppfattat vilken melodi jag sjöng!


Visste du
4 att bankomaten ser ut så här från insidan?
4 att världens första uttagsautomat installerades
i Enfield i London den 27 juni 1967.
4 I Sverige kom den första automaten
bara en vecka senare på Upsala Sparbanks
kontor på Stora Torget i Uppsala den 6 juli 1967.
4 Tekniken med sedelutmatare vidareutvecklades
av den svenske uppfinnaren Leif Lundblad
i början/ mitten på 1970-talet.

10 kommentarer:

 1. Alldeles häromdagen hörde jag ett intressant radioprogram om just Harriet Löwenhjelm. Det handlade om hennes sista tid på sanatoriet där hon bodde. Tror det var tuberkulos hon hade. Hon överlämnade dikter till Elsa Björkman Goldschmidt bara två dagar innan hon dog, 31 år gammal bara. Kanske de inte hade blivit utgivna annars, vem vet.
  Förövrigt, roligt med din lilla berättelse! Fortsätt sjung. Fin lövbild också.

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig upplevelse - den måste ha gjort din dag!Nog gick ni och fikade sen, barytonen och du? Ni borde i alla fall ha gjort det, så mycket som ni skulle ha att prata om! gntv

  SvaraRadera
 3. Jessica,
  Det programmet missade jag. Harriet Löwenhjelm har alltid fascinerat mig så jag har läst en hel del om och av henne. Tydligen var hon för egensinnig för att passa in på konstakademien - fast de lärarna var nog synnerligen stelbenta.
  Margaretha
  som fortsätter att sjunga i badrummet

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  Ja, det muntrade upp mig - men något fika blev det inte. Tror han hade lika bråttom som jag, som skulle hämta mor hos frissan.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. PS.Kan meddela att Sonja är i onåd! Den sista hälsningen var från henne. Hon for upp på datorbordet men fick väldigt bråttom ner, skrev sitt "ord", förstörde en tangent och rev mig på armen, allt i samma seans! Vi har försökt en lång stund att få tangenten på plats men det går inte. Maken ska leta på "Mac-fix"efter bruksanvisning "hur få tangent åter på plats som skicklig katt demonterat".
  DS

  SvaraRadera
 6. Var det en högfrekvent bokstav, eller kan du kanske klara dig utan?
  Hon kanske vill ha en egen dator?
  Vad gör vi inte för våra älsklingar?
  Här har nog Åskar lagt sig för natten - han har säkert gått upp ett kilo, börjat använda inomhusfaciliteterna och sitter gärna i ett fönster och fågelskådar.
  Margaretha & Åskar
  som tycker att du ska plåstra om din skråma

  SvaraRadera
 7. Här är länken till programmet jag skrev om. http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=harriet+l%C3%B6wenhjelm&x=0&y=0
  Ja, hon är fascinerande. Hon var nog född i fel tid.

  SvaraRadera
 8. Tack Jessica,
  Ska gå dit i morgon när jag förstår vad jag gör.
  M

  SvaraRadera
 9. Mira,
  Ja, så reagerade även jag.
  M

  SvaraRadera