torsdag 22 juli 2010

Råttfångaren från Hameln

Den äldsta bilden av råttfångaren från Hameln,
målad 1592 av Friherre Augustin von Moersperg,
efter ett kyrkfönster som fanns i Marktkirche i Hameln.
Kyrkan förstördes 1660, så målningen är utförd efter
de beskrivningar som sv fönstret, som finns bevarade.
.
Sagan om råttfångaren känner nog de flesta till — de flesta i min generation och äldre — men den gamla legenden som sagan bygger på är kanske inte lika välkänd. Dessutom är den som gamla legender plägar vara, rätt luddig. Den bygger på en faktisk händelse, men vad som egentligen tilldrog sig sommaren 1284 är inte lätt att veta.
Några råttor fanns tydligen inte med från början. Vad som hände var tydligen att 130 barn lämnade Hameln den 26 juni — det finns många teorier om varför, den troligaste tycks vara att de bildade ett barnkorståg.
Datumet den 22 juli figurerar också i berättelsen, men det tycks ha varit 1376, då man hade en rått-invasion. Och så har berättelserna flätats ihop och blivit underlag till ett antal olika sagor och dikter.
Wikipedia har en lång artikel (förhoppningsvis tillförlitlig) om händelsen och de olika teorierna — den är väl värd att läsas för den som vill veta mer.
'
pied adj.
Patchy in color; splotched or piebald.

(Life Sciences & Allied Applications / Zoology) having markings of two or more colours
[from pie an allusion to the magpie's black-and-white colouring]

Råttfångarmotivet är väl representerat i konsten, några av illustrationerna hade jag med i mitt mus-tema för några år se'n. Skriver du in "musmys" i sökrutan här ovanför så kommer alla 47 inslagen upp. (Så många gulliga möss och råttor det finns i konstens värld). Vill du bara se de två inslagen om råttfångaren finns de här och här.

Jag kommer att tänka på Nevil Shutes bok "Pied Piper" från 1942, den kom på svensk 1943 med titeln "Mannen med sälgpiporna". Jag har inte läst den se'n jag var i tonåren, men minns jag rätt handlar det om en man som hjälper barn att fly från Frankrike till England, under kriget.
Nevil Shute är oförtjänt bortglömd i dag, några har kanske sett de filmer som baserades på hans böcker, men jag tror inte att han läses ofta nu för tiden.

2 kommentarer:

  1. Jag blir så inspirerad av ditt inlägg. Jag vill läsa sagor igen.
    Karin
    som får ge sig till tåls tills höstvindarna drar runt knutarna

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Sagor läser jag periodvis - det var ett tag se'n nu. Men varje gång jag skriver om något jag tycker om blir jag sugen på att läsa om. Funderar på att börja om med Nevil Shute.
    Margaretha
    på trappen en mycket kylig morgon
    bara 10° när jag kom ner - nu har det segat sig upp till 16,7°

    SvaraRadera