onsdag 14 juli 2010

Intelligens

Intellectuals Think They Can Make Trees
Grow if Watered with the Ink of Their Theories
Thomas Theodor Heine
.
Det är bra länge se'n jag hörde talas om Mensa första gången — föreningen för intelligenta personer (vad nu det är). Jag förstod inte vitsen med föreningen då (inte tillräckligt intelligent?) och jag förstår det fortfarande inte (min intelligens har uppenbarligen inte utvecklats med åren).
Så hade vår lokala tidningen en artikel i går om en person som är med i denna illustra förening. Eftersom den mycket slätstrukna artikeln inte på något sätt motiverade ett medlemskap, knappade jag mig över till föreningens (tråkiga) hemsida. Men blev inte klokare för det — fast det är väl inte förenings uppgift att göra mig klokare.

"Ett av Mensas syften är att identifiera och främja mänsklig intelligens så att den ska komma mänskligheten till godo. Mensa Sverige är ett forum för intellektuellt utbyte mellan medlemmarna genom lokala, nationella och internationella diskussioner, möten och föredrag."

Inte mycket att säga om det. Eller rättare sagt, jag har förfärligt mycket att säga om det. Men jag måste framhålla att så länge människor har behov av den sortens föreningar, och anser att samvaron är givande, så har de naturligtvis ett berättigande. Jag argumenterar inte mot föreningen — jag talar bara om varför jag inte skulle komma på tanken att söka medlemskap.
Visst behöver vi alla intellektuell stimulans — på den nivå där vi befinner oss — men hitintills har jag inte behövt söka mig till en organisation för att få den stimulansen. Världen är full av spännande människor, somliga mer intelligenta än jag, och andra mindre, och för mig är det blandningen som är stimulerande. Att förklara något för en förståndshandikappad person kan många gånger vara en större intellektuell utmaning än så kallade intellektuella diskussioner med jämbördiga. För att inte tala om hur ofta dessa människor, med ett annat perspektiv på världen, framlägger tankar som tål att ta till sig.

"Att bli med i Mensa ger dig tillgång till ett världsomspännande nätverk av intressanta människor att umgås och diskutera med. Vi anordnar pubträffar, spelkvällar, picknickar och mycket annat."

"Om du inte når upp till de poäng som krävs för att bli medlem i Mensa, så kan det vara så att du hade en dålig dag, var trött, okoncentrerad eller helt enkelt hade otur. Därför finns möjligheten att göra provet ytterligare en gång, denna gången med ett annat liknande test. Och du, att inte klara provet är inte hela världen; det finns mycket annat än Mensa här i livet, även om vi tycker det är ett väldigt trevligt sällskap. "

Nej, det är inte hela världen. Jag kommer att tänka på gamla tiders överliggare, en del av dem med en tentamensskräck som gjorde dem till eviga studenter. (Något som inte har ett dugg med Mensa att göra).

Jag har auskulterat i klasser för begåvade barn — mellanstadiebarn som löste sina matteproblem innan jag förstått vad det gick ut på — och visst kan det vara roligt att jobba med ungar som är ivriga på att lära sig mer hela tiden. MEN, det var inte roligt att se hur många av dessa barn ansåg sig förmer än skolkamraterna, som inte naturen varit lika generös emot.
Vi lever i en värld där vissa egenskaper betraktas som finare än andra, och jag har sett alltför mycket av intelligenssnobbism för att finna tanken på den här sortens sammanslutningar attraktiv.

10 kommentarer:

 1. Visst finns det gott om föreningar för inbördes beundran men den här var då mer ohöljd än det mesta! Har aldrig hört talas om den förut. Tror inte heller att jag tar testet... Tänk om jag inte skulle platsa, hemska tanke!

  SvaraRadera
 2. Olgakatt,
  Vi kanske får starta vår egen lilla förening där vi okritiskt kan se upp till varandra.
  Visst ska man förvalta sitt pund - men jag tror inte att man gör det bäst i den sortens sammanslutningar.
  Margaretha
  som ämnar låta pundet stå kvar på det räntefria kontot i dag

  SvaraRadera
 3. Ursäkta mig, men jag tycker den föreningen verkar helkorkad!! Tala om navelskåderi och självbekräftelsebehov. Sannerligen så skola de flyta högt, liksom korkar plägar göra.
  Karin
  som blev riktigt stygg en stund

  SvaraRadera
 4. Karin,
  Så får de också klara sig utan oss - stackarna!
  Intelligens är ju en gåva - ingen prestation som man kan skryta med. Minst sagt patetiskt om man inte har något annat att komma dragande med för att stärka sin självkänsla.
  Margaretha
  som uppskattar stygga kommentarer - när de är sanna

  SvaraRadera
 5. Margaretha, I love what you wrote especially, "The world is full of exciting people, some are more intelligent than I, and others less, and to me is the mix which is stimulating." It makes a beautiful mosiac of life, doesn't it? <3

  SvaraRadera
 6. Jodi,
  We should perhaps form "The Internationial Mosaic Society" (IMS).
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Jag har hört talas om Mensa i många olika sammanhang. En av yngsta dotterns kompisar (doktor i nationalekonomi) var med i föreningen. En mycket rar och trevlig tjej f.ö.

  Själv har jag varit inne på testet, men kom inte längre än till nummer två där man skulle gissa i vilken ordning månar och halvmånar och plus och minus skulle komma i den sista figuren av fem med ledning av de fyra första, vilket jag naturligtvis inte kunde räkna ut.

  Det handlar ju först och främst om matematisk begåvning och det har jag tyvärr inte så mycket av...

  Jag brukar trösta mig med att många av dessa människor som är duktiga på sånt inte ens kan spela en C-durskala. Och inte kan de spela orgel med fötterna heller,haha!

  En trevlig blogg jag hittade in till tack vare Olgakatt!

  SvaraRadera
 8. Musikanta,
  Välkommen till min vrå av bloggosfären!
  Det finns så många olika sorters begåvningar - de flesta medfödda. Se'n kommer det ju an på varje individ att utveckla sin begåvning. Men jag är rätt skeptisk till det där med att mäta intelligens.
  En C-durskala kan jag väl till nöds klara av, men skulle inte drömma om att gå i närkamp med en orgel. Vilket vi alla ska vara tacksamma över! Har haft så många supermusikaliska förfäder, men hos mig är det tyvärr rätt utspätt.
  Det lustiga är att jag träffat många matematiker som varit mycket musikaliska. Hade en mattelärare som brukade inleda lektionerna med att slå sig ned vid flygeln.
  Så vet jag att jag läste för länge se'n att många simhoppare hade absolut gehör. Intressant det där med olika kombinationer av begåvningar.
  Margaretha

  SvaraRadera
 9. Jag läste en gång i pedagogiken om kreativitet - att elever som hade nya och intressanta lösningar på problem som avvek från IQ testet inte fick några poäng alls. Sen dessa har jag ocskå varit mycket skeptisk till intelligenstester överhuvudtaget.

  Jag har också läst om det där med matte och musik - och det gäller säkert för alla kompositörer åtminstone. De som måste få notvärdena i takterna att gå ihop sig. Fast man kanske inte ska ge upp hoppet - jag har lätt för att komma ihåg telefonnummer i alla fall :-)

  Varför många simhoppare skulle ha absolut gehör kanske man skulle ta upp i bloggen. Man skulle säkert få många intressanta svar och gissningar inte minst...

  SvaraRadera
 10. Musikanta,
  Telefonnummer och födelsedagar kommer jag alltid i håg - men penningsummor kan jag inte för mitt liv komma ihåg. Det är nog det senare som gör att jag inte kan komponera.
  Minns inte om den artikelnn jag läste om simhoppare, hade några teorier om gehöret. Funderar på om det har med koncentrationen och exaktheten att göra. Fast jag kan nog inte utveckla tanken - det dunkelt sagda..
  Margaretha
  som ska gå in - när katten flyttar på sig - från trappen som kommer i bild någon dag framöver

  SvaraRadera