lördag 17 juli 2010

Grattis Erle!

Erle Stanley Gardner
1889-1970
.

Erle Stanley Gardner föddes den 17 juli 1889.
Mest känd är han nog för sina drygt 80 böcker om Perry Mason, men han skrev annat också och använde många pseudonymer.
Han tycks ha varit en mycket begåvad, mycket rast-löst, mycket oförvägen och hade en obändig natur.
På universitet hann han inte ens studera en månad, innan han klippte till en av lärarna och blev utkastad från skolan. Det hindrade inte Erle från att lära sig det han ville — han skaffade sig ett jobb som sekre-terare på en advokatfirma. Där snappade han upp tillräckligt med kunskaper för att tre år senare, 1911, bli antagen till advokatsamfundet. Han öppnade en egen advokatfirma där många av hans klienter var kineser, och lärde sig kinesiska.
Det han skrev var ingen stor litteratur — det fanns de som hävdade att det inte hade något med litteratur att göra — men hans upplagor var stora och läsarna många.
Jag har läst honom med stor förtjusning — för mig är han sommarlovsläsning — jag som inte ens gillar deckare. Kanske är det det osannolika och kliché-artade som jag tycker om. Dessutom är han rolig, och att läsa honom i dag är ju intressant med tanke på att alla tekniska finesser och nymodigheter som det talas om, nu är föråldrade.
På den tiden jag gick på antikvariat brukade jag kunna hitta några Perry till rimliga priser — kanske är det dags att läsa om dem.

7 kommentarer:

 1. Jag har inte läst några av hans böcker men satt klistrad vid TV:n när det var Perry Mason under min barndom!

  SvaraRadera
 2. Olgakatt,
  Och jag har inte sett ett endaste avsnitt av Perry Mason. Däremot såg jag några avsnitt av Ironside - kom inte ihåg vad den hette, så jag Googlade och upptäckte att Ironside spelades av Raymond Burr, samme skådespelare som spelade Mason. Den tittade jag mest på därför att den utspelade sig i San Francisco.
  Margaretha
  i regnet

  SvaraRadera
 3. Jag har som Olgakatt också sett varenda avsnitt av Perry Mason när det begav sig på den tiden. Jag visste inte ens att det fanns böcker om honom.

  Han var helt fenomenal i rätten, vann alltid förstås. Jag tror att intresset för deckare och försvarsadvokater på TV hos svenskarna mycket har sitt ursprung från den här serien.

  SvaraRadera
 4. Musikanta,
  Jag läser mycket hellre än ser filmer och TV serier, i all synnerhet om jag läst boken först.
  Men jag kan rekommendera Mason som enkel sommarläsning - det är roligt att läsa den tidens slang.
  säger Margaretha
  som snart lämnar trappen

  SvaraRadera
 5. Även jag har sett Perry Mason, inte alla avsnitt men ett antal och tyckte förstås att de var spännande.
  Det handlade om rättvisa på den tiden.
  Böckerna har jag inte läst, men kanske jag skall söka upp dem på biblioteket inkommande höst. Läggs till på boklistan som börjar bli riktigt diger nu
  Karin
  som har sovit som en snork

  SvaraRadera
 6. Karin,
  Klart att jag, som tycker direkt illa om att titta på film, rekommenderar läsning av hans böcker. Hoppas att ditt bibliotek har - eller kan skaffa - hans böcker. Många bibliotek har nog rensat ut dem.
  Margaretha
  som plockade fram "The Case of the Sulky Girl" i går

  SvaraRadera
 7. Böcker som jag gillar ser jag helst inte som film. Så mycket av ens egen fantasi och föreställningsförmåga blir skadad av nån annans "felaktiga" uppfattning. Går nästan aldrig på bio ö h t. Vill jag se film blir det oftast nån vi har hemma på video eller DVD av våra "kultfilmer", Jaques Tati eller Hasse och Tage.

  SvaraRadera