lördag 10 april 2010

Selleri

tycks höra till de grönsaker som man antingen tycker förfärligt illa om — eller äter så fort man får tillfälle. Jag hör till den senare kategorin, och det händer att jag köper mer än jag hinner äta upp. Två fina stånd låg i handkammaren imorse och jag funderade på hur jag skulle laga till dem. Alltså rådfrågade jag datorn, och hittade ett recept på något som heter "Summer Celery Soup". Vad sommaren har med saken att göra, förstår jag inte — först trodde jag att det kanske var en kall soppa, men så var det inte. Bara några få in-gredienser, det passar mig utmärkt — och när soppan var färdig insåg jag att mindre disk än den soppan genererade, är nog inte möjligt få. Ett skärbräde, några knivar och en sked, förutom kastrullen.

Förutom att selleri (både rotselleri och blekselleri) är gott så är det nyttigt. Redan 200 år före vår tide-räkning använde man selleri inom den asiatiska medicinen som blodtryckssänkande medel. Två till fyra stjälkar om da'n lär hålla blodtrycket i schack hos den som tendrar att ha för högt tryck. Dessutom sägs att det att selleri motverkar cancer, kan sänka halten av kolesterol och att det är milt urindrivande.

Jordnötssmör passar utmärkt ihop med sellerisma-ken — fyller man skåran i stjälken med jordnötssmör får man ett förträffligt mellanmål. Vi åt nybakat bröd med jordnötssmör till soppan.
Länken ovan leder till det amerikanska originalrecep-tet, vi gillar tjock soppa så jag minskade vätskemäng-den rejält — min variant hittar du nedan.

Sidan med omvandlingstabeller, som jag brukar rekommendera, finns kvar men har en ny adress — dessutom har den blivit väldig seg. Om det beror på min dator eller inte, vet jag inte.



Sellerisoppa

Värm olja i en kastrull och sautera
.
1 stor gul lök, hackad
2½ koppar selleri, hackad
1 stor potatis


När löken har mjuknat så tillsättes

1/4 kopp äppeljuice
2 msk citronjuice
1 lagerblad


Låt koka ihop och tillsätt

6 dl buljong

När det kokar så sänk värmen och låt sjuda i cirka 40 minuter, under lock.
Fiska upp lagerbladet och mixa soppan till önskad konsistens, och tillsätt

1 msk basilikum
1 msk persilja
salt och peppar efter smak


Och värm upp soppan igen för att kryddsmaken ska blanda sig med soppan.

Eftersom jag inte hade färska kryddor fick jag hålla till godo med torkade.
Anväder man som jag, grönsaksbuljong så får man en soppa som passar även en vegan.


4 kommentarer:

  1. "Det går lika bra med selleri som det hette för ett antal år sedan i något tv-program med Sven Melander. Jag älskar selleri i alla dess former, nästan lika mycket som palsternackan som är en stor favorit.
    Tack för tipset med jordnötssmöret! Skall genast testas!
    Karin

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Jag är också palsternacksfantast - de är ju släkt.
    Hoppas du gillar jordnötssmörsmellanmålet, en amerikansk klassiker.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Nej tack, jag hatar selleri!!!
    Fast bilderna är fina.
    kram från ellen

    SvaraRadera
  4. Ellen-Dellen,
    Jag undrade just om du skulle säga något!
    Räcker det inte att säga att du tycker illa om - eller inte tycker om? Hata är ett starkt ord.
    Men jag lovar att aldrig bjuda dig på selleri!!!
    M

    SvaraRadera