lördag 22 januari 2022

Lördag med Gutenberg

 “Oh for a booke and a shadie nooke,

Eyther in doore or out;

With the grene leaves whispering overhead

Or the streete cryes all about.

Where I maie read all at my ease,

Both of the newe and old;

For a jollie goode booke whereon to looke,

Is better to me than golde.”

Old English Song

 Woman Reading (Madame Rysselberghe), 1899

Theodore Van Rysselberghe 


Teet är (för länge sedan) urdrucket och radion avslagen ( vem är inte avslagen), så nu tänker jag bara ägna mig åt Johannes. Men jag har redan insett att dagens skörd är så stor att många av böckerna direkt hamnar på att-läsa-listan. Vid det här laget en rätt ohanterlig lista, så jag grunnar på om jag ska ta efter de litterära bjässarna, och inrätta en ”kortlista”.


Om reklam vet jag inte mycket — oftast bläddrar jag snabbt förbi den — men visst finns det gånger som reklam kan få mig att stanna upp. Som i dag när Johannes bjuder på ”The Story of the House, Being Some Suggestions in Brickwork from the Catalogue of O. W. Ketchum”, med illustrationer av arkitekten Henry Loomis Curtis.“The crowded line of masons with trowels in their right hands, rapidly laying the long side-wall

The flexible, rise and fall of backs, the continual click of the trowels striking the bricks,

The bricks, one after another, each laid so workmanlike in its place, and set with a knock of the trowel handle”

              “Song of the Broad Axe”

                     Walt Whitman.Vacker reklam finns det nog gott om, men att en firma tar till poesi, förutom läckra teckningar, för att få sälja sitt tegel, till presumtiva husbyggare, det har jag aldrig stött på tidigare.I would have, then, our ordinary dwelling-houses built to last and built to be lovely; as rich and full of pleasantness as may be within and without: ✠✠✠✠ with such differences as might suit and express each man’s character and occupation, and partly his history.

“Seven Lamps of Architecture”

               Ruskin“How beautiful is this house! The atmosphere

Breathes rest and comfort and the many chambers

Seem full of welcomes.”

“The Masque of Pandora”

Longfellow“To thy cool shadows, and to thee,

When thou to birds dost shelter give,

Thou music dost from them receive;

If travellers beneath thee stay

Till storms have worn themselves away,

That time in praising thee they spend,

And thy protecting power commend.”

Lady Winchilsea“Houses are built to live in, not to look on, therefore, let use be preferred before uniformity, except where both may be had.” “Essays—of Building” Bacon
2 kommentarer:

 1. Vilken fantastiskt fin reklam för tegelstenarna! Man kan ju undra om personen som hittade den Walt Whitman-dikten och sedan såg till att få en bra illustration till den, om han fortsatte som annonsmakare resten av livet eller om han slog in på annan bana.

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Det vimlar ju av lyrikcitat i hela häftet, det måtte ha varit någon person med stort litterärt intresse, som skakade fram alla citat.
  Men egentligen är jag inte förvånad — allmänbildningen såg helt annorlunda ut på den tiden. Till och med i barn- och ungdomslitteraturen vimlar det av sådant som jag får slå upp.
  Margaretha

  SvaraRadera