fredag 5 juni 2009

Sommarlov

Så här ser vägen från bryggan till handels-
boden (som inte längre finns) ut i dag.
0
Klockan var gott och väl två, när vi siktade bryggan i Vättershaga. Det var den snyggaste biten vi ditills hade sett i skärgården, tyckte vi alla. Ängar och sädesfält bredde ut sig iett lysande rutmönster på kullarna till vänster, där bryggan låg, och mitt över viken reste sig en skogsklädd halvö. Längst in i viken speglade sig den sista roslags-skutan i vattnet. Det var en hög tre-mastad båt, som fortfarande såg ut att vara i stånd att för fulla segel styra ut över viken. Vi landade vid sidan av bryggan och klev ur och sträckte på benen.
_ _ _

Handelsboden låg en bra bit upp i land, fick vi veta av grabben på bryggan. Vi tågade i väg uppför den branta backen mellan sädesfält, som man höll på att skära. En slåttermaskin surrade hem-trevligt lantligt och solen gassade. Från backens krön såg vi handelsboden rätt långt bort, och vägen dit gick i en vid båge. Det var betydligt genare att gå dit över ett fält, som tydligen var betesmark. Vi hoppade över diket och kröp under taggtrådsstängslet.
_ _ _

Handelsboden var kul. Där fanns allt från gummistövlar, vispar, baddräkter, choklad, bröd, tidningar och specerier till glass.

Ur "Salta prickar" av Carl A. Andersson.
Det här är sommar i kubik för mig, eftersom det är i Vättershaga vi parkerar bilen när vi ska till vår ö. Jag minns faktiskt handelsboden även om jag var rätt liten när den slog igen. När maten tröt brukade vi fara över till fastlandet i vår minimala eka med aktersnurran som var en ombygd cyklemaster på 0,75 hästkrafter.
Och roslagsskutan minns jag också även om den inte såg ut att vara i stånd att lämna sin vik.

Den här boken som är tryckt 1958 kallas ungdoms-deckare i baksidetexten. Det är den klassiska som-marlovskildringen där några syskon fångar bovar på lovet. De far med familjens båt, "en fernissad båt av furu med eksarg och en fyra hästars Penta i aktern", från Östra Ryd och norrut förbi Ljusterö, Växlets fyrar och Yxlan för att slutligen landa i Furusund. Om författaren vet jag inte mer än att han var chef på Systembolaget och att han skrev barnböcker.
Tidigare inlägg om sommarlov i barnbokslitteraturen hittar du här:

11 kommentarer:

  1. Så vackert det ser ut! Hur stor är ön ni har stuga på, undrar nyfiken?

    SvaraRadera
  2. Även om jag inte vore partisk så tror jag nog att jag skulle tycka att det är vackert.
    Ön är en dryg kvadratkilometer stor. Så det är rätt många fastigheter på den. Särskilt som tomterna har blivit mindre och mindre med åren. Men nu är det färdig styckat. När mina föräldrar köpte 1947 var ett tunnland en liten tomt.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Det är så roligt att få lära sig om barnböcker jag aldrig hört talas om. Ska kolla om biblioteket har böckerna för jag antar att de inte finns att köpa längre. Extra roligt för att jag kanske ska byta jobb, då blir det mer barn. Ska gå kurs i sommar.
    Q

    SvaraRadera
  4. Q,
    Roligt att det blir av - minns att du talade om det nya jobbet för länge se'n. Håller alla mina tummar att det går vägen.
    M

    SvaraRadera
  5. Tror nog att det går vägen. Då kommer jag att konsultera dig både betr. barnlitteratur och för min avhandling.
    love,
    Q

    SvaraRadera
  6. Låter som om jag kan se fram emot spännande diskussioner.
    love,
    M

    SvaraRadera
  7. Jag känner vagt igen det här. Läste förmodligen boken på 50-talet när vi hyrde sommarhus på Blidö.
    Har googlat på din ö, och blir sugen på en skärgårdssemester.

    SvaraRadera
  8. Jag känner vagt igen det här. Läste förmodligen boken på 50-talet när vi hyrde sommarhus på Blidö.
    Har googlat på din ö, och blir sugen på en skärgårdssemester.

    SvaraRadera
  9. Om inte annat kan ni väl ta' en minisemester och komma ut en dag till oss! Det går ju båtar från sta'n - eller har ni fortfarande båt?
    Margaretha

    SvaraRadera
  10. Så mysigt det låter med sommarlov i skärgården!

    SvaraRadera
  11. Kicki,
    Ja, och snart är vi där!
    Margaretha

    SvaraRadera