tisdag 5 juni 2018

Fyrliv

Pequot Light House, Connecticut Coast, 1902

När jag i förrgår läste om PettasKarins utflykt till Märket slog det mig att på de bemannade fyrarnas tid var fyrar ett rätt vanligt ämne i litteraturen. Inte så underligt kanske, det kunde vara dramatiskt värre, och en gnutta romantiskt — i alla fall om man bara läste om det ensliga fyrvaktarlivet. L. M. Montgomery har skrivit flera noveller i ämnet, ofta med barn som gör storartade insatser och räddar liv när fyrvaktaren är sjuk eller bortrest. Jag undrar om inte också Emily Flygare-Carlén har smugit in en, eller ett par, fyrvaktare i sina böcker, och så finns ju Ann Charlotte (Edgren) Lefflers skandalomsusade"Aurora Bunge" (finns även hos Litteraturbanken). Nu har ju hennes böcker, på goda grunder, återupptäckts.

Så långt ifrån Aurora Bunge man kan komma, utan att lämna ämnet, är "The Chivers Light" av L. M. Montgomery  — en kort berättelse med oförvitlig moral.

2 kommentarer:

  1. Här på min ö, finns många böcker utgivna av ålänningar som handlar om fyrar. Rätt givet förstås, men jag vet att många har skrivit om fyrar. Nu fick jag läsa om några till här hos dig! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Jag kan tänka mig att många av de åländska berättelserna är sanna berättelser. Hur sanna mina skönlitterära berättelser är, vet jag inte - kanske har författarna hämtat inspiration från verkligheten - och romantiserat det.
      Jag vet att jag läst många fler fyrberättelser än de jag skrev om, men kom inte ihåg allt när jag skulle skriva om dem.
      Margaretha
      i normal
      sommartemperatur

      Radera