fredag 20 september 2013

Hildes nötkaka


Den ser kanske inte så mycket ut för världen, men alla vill ha receptet på den när de svalt första tuggan.
I går valde mor att få vispgrädden serverad till kakan, istället för på den — vilket jag inte har något emot eftersom det är lättare att spara den då. Eller rättare sagt, ser kakan mer aptitlig ut, när man plockar fram den ur frysen, om det inte är grädde på den.
Receptet fick jag av Hilde i Lübeck, för ett halvt liv sedan, när jag bodde hos henne — och även arbetade tillsammans med henne.
Rör
150 g smör
150 g socker,
gärna muscovado
Rör ned
4 ägg
I ett annat kärl blanda
200 g malda hasselnötskärnor
1½ tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 msk kakao
Blanda ned de torra ingredienserna 
i de våta. Häll smeten i två smorda
formar (20-22 cm i diameter). Grädda
i cirka 20 minuter i 200°. Låt kallna,
bred lingonsylt mellan bottnarna och
vispad grädde över kakan.

Just nu ser jag att jag faktiskt skrivit om kakan vid ett annat tillfälle — då gräddade jag den i långpanna, och skar den i rutor.

4 kommentarer:

  1. Den låter jättesmarrig! Den ska jag baka till min brorsdotter som är glutenintolerant.
    kramis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pia,
      Den är god! Och det är praktiskt att ha några recept, i sin samling, som passar vänner med olika idosynkrasier.
      Hoppas allt är väl!
      Margaretha

      Radera
  2. Tackar för receptet! Ser mycket lovande ut. Lingonsylt är lite oväntat i sammanhanget. Jag blir verkligen sugen på att testa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Ja, lingon är väl inte det vanligaste i bakverk. Kanske är det för att somliga tyskar är besatta av blåbär och lingon.
      Kakan blir inte sämre av att den är så enkel, och genererar så lite disk.
      Margaretha

      Radera