söndag 22 september 2013

Besvärar elefanterna dig?

 I så fall kan du hänga chilifrukter på staketet, så slipper du få in dem i trädgården — för så här säger Wikipedia om chilifrukter:
Jordbrukare i Afrika och i södra Asien har funnit att chili är effektivt mot elefanter. Chilin sätts på staket och andra konstruktioner för att hålla elefanter borta. Elefanter har ett känsligt luktsinne som gör att chili orsakar obehag och avskräcker dem från att livnära sig på odlingar. Detta minskar även fysisk konfrontation mellan människor och elefanter.
Nu var det inte för att få reda på hur jag skulle hålla elefanterna stången, som jag begav mig ut på nätet för att läsa om chili, utan för att ta reda på varför svenskar uttalar ordet med kort i (chilli).

Naturligtvis fick jag inget svar på frågan, förmodligen har min väninna rätt, när hon tror att det är engelskan som spökar.
Som vanligt är bieffekterna många när man kastar sig ut på nätet utan skygglappar. Jag fick lära mig att man i vissa länder även använder bladen från chiliväxten i matlagningen, de är inte lika starka som frukten, och lär vara milt bittra.
Psykologen Paul Rozin påstår att ätande av chili innebär en begränsad risk och är som att åka berg- och dalbana, där extrema känslor som smärta och rädsla kan avnjutas riskfritt, eftersom individen vet att dessa aktiviteter faktiskt inte är skadliga. Det gör att människor kan uppleva sådana känslor utan risk för kroppsskada.

Läkemedel

Capsaicin är ett säkert och effektivt smärtstillande medel i hantering av smärta/värk från: artritbältros, diabetiskneuropatimastektomi och huvudvärk.
allt enligt Wikipedia, som även anser att chilipeppar uttalas med ett långt i.
 
Säger du chili eller chilli?

8 kommentarer:

 1. Låååångt i. Och elefanterna besvärar faktiskt ibland, lika mycket som vargarna ungefär. Då måste man ha skyddsjakt på elefanter, ungefär som med vargarna. Undrar om chilifrukter hjälper mot varg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Vi kanske ska testa chili mot varg, vi har gott om varg här - men jag har aldrig sett någon.
   Börjar fundera på om jag skulle kunna hålla mössen borta genom att lägga ut chilifrukter på strategiska ställen.
   Margaretha

   Radera
 2. Några cirkuselefanter har varit på rymmen ett par gånger i sommar. Jag mötte flera i en rondell i Hässleholm! Men jag behövde ingen chili som jag tror att jag uttalar med kort i. Blir alltid litet osäker på sådana frågor....
  F ö gillar jag elefanter skarpt sedan mitt besök i en elefantby i Laos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   jag gillar också elefanter - men de är ju rätt stora... om en skulle luta sig mot garaget, har vi kanske inget garage mer. Men deras gödsel lär ju vara mumma för en odlare.
   Margaretha

   Radera
 3. Långt "i" förstås! Det är ju bara en konsonant efter
  Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iréne,
   Ja, det är ju det logiska uttalet, men jag är inte helt säker på att alla människor kan stava, och då säger man bara vad alla andra säger.
   Margaretha

   Radera
 4. Svar
  1. Miiiiiiiiiira,
   iiiiiiiiiiii tycks vara i majoritet i det här båset - så vi får väl anse oss som normgivande.
   Margaretha

   Radera