tisdag 10 september 2013

Hoppfull sysselsättning


Varken Karin eller jag fick rullskridskor eller sparkcykel som barn — jag fick inte heller den trampbil, som kostade 99:- på Åhlén & Holm. Men jag fick en "pogopinne", eller vad de nu kan tänkas heta på svenska. Vi köpte den på Konsum vid Slussen, och jag tror att den kostade 15:-. Att hoppa på en stadsgata var inte att tänka på, pinnen fick följa med till sommarön, där jag hoppade på klipphällarna eftersom där bara finns skogsstigar som inte lämpar sig för min pinne.

Min pinne tog mig aldrig till höjder av det här slaget  och det var nog väl det, med tanke på mitt underlag.

En annan "leksak" som även den befrämjade kroppsrörelse var rockringen, av bambu, som blev populär i samma veva — för att snabbt efterföljas av den kraftigare hulahoop-ringen av plast.  
På tal om olika flugor, så har ju yo-yon, kommit och gått. Och hopprep — hoppar barn hopprep, och spelar de kula, nu för tiden? På den tiden twistband var populära, vikarierade jag i textilslöjd, och var tvungen att hålla dörren till förrådet låst för att inte de små änglabarnen skulle dra iväg med skolans hela förråd av resårband.

6 kommentarer:

 1. Det finns i alla fall hopprep på leksaksavdelningarna i affärerna. Men senast jag såg barn hoppa långrep var i Laos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,,
   Jag minns inte ens, när jag senast såg varken hopprep, eller barn som nyttjade ett. Men jag rör mig nog på fel platser. Konsum och apoteket är väl inte där barn hoppar.
   Margaretha

   Radera
 2. He, he, jag har just köpt en sån där kraftigare hula-hoop-ring för att hålla midjan i styr. Eller ekvatorn, då. Väldigt kul, faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Hula på!
   Det är rätt kul - i alla fall i början.
   Och just nu slog det mig att det är lika galet att säga hulahoopring (både med och utan bindestreck), som det är att säga cd-skiva.
   Margaretha

   Radera
 3. Den där hopp-pinnen har jag aldrig provat men hularingen och hopprep var ju självklara delar av lekarna som barn. Kula spelade vi också. Vet inte om barn kan leka nuförtiden. De verkar fastklistrade vid sina datorer och mobiltelefoner. Jag tror att en ny ras snart kommer att födas i Sverige - de som redan har en mobil i ena handen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Då får du kanske skaffa dig en pogopinne - jag såg att det finns att köpa i Staterna. Du kan komma till jobbet med ett par skutt.

   Läste en artikel i går om hur man delar ut surfplattor till förskolebarn. Rätt använt, tror jag det är ett bra pedagogiskt redskap - MEN, det måste balanseras, det gäller att få ut ungarna på fritiden. Dels för att röra på sig, men också för att leka fritt och låta fantasin flöda.
   Margaretha

   Radera