måndag 30 september 2013

Framförhållning

 "En klädsam modell till sommarens baddräkt"
Det kan ju tyckas att det är fel årstid att fortsätta att tala om baddräkter — men ska man (läs jag) hinna sticka en baddräkt till nästa badsäsong, så bör jag nog börja nu. Den piffiga stranddräkten, som jag egentligen är mer intresserad av, än baddräkten, finns det ingen beskrivning till — men den händige kan nog sno ihop något med ledning av bilden.
 
Material: Crocus Non Shrink All Wool 4-trådigt. 3 hg rött, 1½ hg blått och en pasma vitt. 1 st. 3 mm. rundsticka och 4 st. 3 mm. stickor utan knopp. Mått: Bästa måtten får man om man mäter precis och stickar efter en gammal kasserad baddräkt (tillhörig den person som skall ha den nya, stickade baddräkten förstås.) Från kjolfåll till axel 70 cm., höftvidd 80 cm., benvidd 50 cm., byxlöngd 25 cm., fyrkanten 12 cm. i kvadrat. Sträckning 14 m på 5 cm.

Jag gillar parentesen i beskrivningens första stycke! 
Som nog de flesta förstått, har jag fortsatt att bläddra och låta mig inspireras av modellerna i Husmoderns Presentböcker. Dagens baddräkt kommer från 1933.

6 kommentarer:

 1. :D, tillhörig den person....Det är bra med beskrivande beskrivningar.
  Karin som funderar om hon har lämpligt garn till nästa års baddräkt (simkostym som vi kallade dem när jag var barn)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Med tanke på att jag dagligen träffar människor som inte kan producera en självständig tanke, så är jag böjd att tro att det kanske är bra med tydliga instruktioner - om än skrattretande.
   Du får leta efter garn i gömmorna, eller kanske repa upp ett gammalt plagg.
   Margaretha

   Radera
 2. När jag var 8-9 år hade jag en stickad baddräkt som var blå. Den krympte och tovade ihop sig när jag hade badat med den ett tag. Sen kom ett baddräktsmode med någon sorts resår sydda i rutor över hela baddräkten. Den töjde sig i stället och var nära att trilla av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Musikanta,
   Jag har ett svagt minne av att även jag hade en gul yllebaddräkt, när jag var riktigt liten - men minns aldrig att jag använde den, jag badade nog alltid i födelsedagskostymen då. Men senare vet jag att jag hade en sådan som du talar om, med falsk smock, som töjde sig så jag fick grabba tag i hängslena när jag steg upp, så att baddräkten skulle följa med.
   Margaretha

   Radera
 3. Jag är väl lite äldre än du, därför kommer jag så väl ihåg den blå krympta baddräkten.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Musikanta,
   Din baddräkt var nog inte stickad av Crocus Non Shrink All Wool.
   Margaretha

   Radera