torsdag 5 januari 2012

I dag för 79 år sedan

började man bygga Golden Gatebron.
Ända till 1964 var det världens längsta hängbro med sina 2150 meter och ett brospann på 1280 meter.
Bron som slog längdrekordet med 18 meter 1964, är Verrazano-Narrows Bridge i New York.

 Bron ritades av Joseph Baermann Strauss samme man som ritade järnvägsbron över Trollhättekanal i Vänersborg.
Golden Gatebron kom att kosta 35 millioner dollar — 1,3 millioner dollar mindre än den beräknade kostnaden!
Det tog fyra år att måla bron med den speciella röda färg, som dels skyddar bron mot väder och vind, men också gör den väl synlig, även när det råder dimma.
Innan bron byggdes fick man ta' färjan om man ville
ta' sig över viken. Bild tagen omkring 1891.

 Bron öppnades den 27 maj 1937.
Den har blivit ett populärt ställe att hoppa ifrån för dem som tröttnat på livet. Det har diskuterats om man inte borde uppföra ett stängsel som förhindrar presumtiva självmordskandidater från att hoppa — men än har det inte skett, delvis på grund av pengabrist.

6 kommentarer:

 1. Vilket målarprojekt! Antar att det är firmor som sköter om det hela nu för tiden med all modern teknikalitet till hjälp, men då var det säkert handarbetet som gällde.

  Karin

  SvaraRadera
 2. Jag har för mig att jag hörde något om kostnader och tid när bron skulle målas om - men minns inga detaljer. Får leta på nätet när vardagen är avklarad.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Jag åkte över bron senast igår, och kommer att göra det om en stund. Den är SÅ vacker!
  Var hos brorsan över jul & nyår, passade på att besöka bastmattan för det var rätt länge sen. Jag letade efter ett inlägg som handlar om före och innan, men jag hittar det inte. Vet du vilket jag menar? Vi pratade om det när vi hade rikssvenska gäster. Jag tror att du tycker jag säger fel, det tyckte gästerna i alla fall!
  Nu ska jag äta frukost! Bråttom!

  SvaraRadera
 4. Kunde man inte ta de överblivna pengarna och fixa staketet? De borde ju vara värda mycket mer idag... Fast de är säkert bortkastade på nåt annat.

  Håller med om att bron är magnifik. Har flugit privatplan över den på låg höjd och även passerat över den med bil.

  SvaraRadera
 5. Det är en fantastiskt vacker bro. Och när det är dimma som omger den, ser den ännu mera magisk ut. Eftersom Kalifornien är nära bankrutt kan det nog ta ett tag innan ett stängsel kommer.

  SvaraRadera
 6. Hallå Saga, det var länge, länge se'n. Så du är i San Francisco nu. Hoppas att du hinner njuta av de vackra omgivningarna, inte bara jobbar!! Nog är både bron och trakten vackra!
  Jag hade tänkt leta fram inlägget du letar efter innan jag svarade, men har varit för oföretagsam - ska försöka bättra mig. Har i alla fall försökt att länka olänkade språkinlägg till ett ställe på sistone - men jag har många kvar.
  Har också flera färdiga inlägg som berör vad du frågar om, men det tycks vara ett känsligt ämne, så jag har låtit dem ligga. Kanske skriver om dem och lägger ut dem.

  Jag var inne och kikade på din blogg i hopp om att få veta var du är - men den gav ingen information. Du borde ha jättemycket att berätta, så jag hoppas du ta'r upp den igen!

  Olgakatt,
  Pengar är det enda den fattiga behöver! Och de pengarna försvann nog snabbt - frågan är bara vart. Nu lär ingen minnas det.
  Jag tycker att nästan alla broar är vackra - men frågan är om inte den här ta'r priset. I alla fall av moderna broar, gamla stenbroar är i en klass för sig.

  Anne-Marie,
  Ja, när den stiger upp ur dimman känns det verkligen magiskt.
  Synd att ingen tänkte på stängsel från början - det det fanns pengar. Nu får de väl nöja sig med vakterna och nödtelefonerna - men det lär inte rädda dem som verkligen bestämt sig.

  Margaretha

  SvaraRadera