torsdag 26 januari 2012

Grattis Mary!

 Mary Mapes Dodge
 26 januari 1831 –  21 augusti 1905

De av er som är gamla nog för att ha upplevt “Folkskolans läsebok” minns kanske berättelsen om den lilla holländske pojken som räddade Haarlem från en översvämningskatastrof. När han upptäckte att det sipprade vatten genom ett hål i vallen stack han in sitt finger i vallen som skyddade land från havsvattnet. Där blev han sittande hela natten innna en präst på hemväg upptäckte honom och kunde skaffa hjälp.
Den berättelsen ingår som en berättelse i berättel-sen i Mary Mapes Dodges bok “Silverskridskorna”. Så vitt jag vet, är det den enda av hennes böcker som är översatt till svenska. Boken finns att läsa på Gutenberg för den intresserade — eller för den som bara vill se Edna Cookes illustrationer.
Som så många kvinnor på den tiden blev Mary författare och redaktör av nödtvång när hon efter sju års äktenskap, vid 27 års ålder, blev änka med två små söner.
Senare i livet blev hon tillsammans med Harriet Beecher Stowe redaktör för tidskriften “Hearth and Home”. Där ansvarade hon för artiklar om hushål-let och berättelser för barn.
Så småningom lämnade hon “Hearth and Home”, för att bli den första redaktören för St. Nicholas, en tidskrift för barn. Tack vare sina goda kontakter, kunde hon knyta en rad goda författare till tid-skriften. Bland bidragsgivarna märks Louisa May Alcott, Rudyard Kipling, Mark Twain, Frances Hodgson Burnett, Bret Harte, Lucretia Peabody Hale och Robert Louis Stevenson.
Mary lyckades med att skapa en ny sorts tidskrift för barn, utan alltför många pekpinnar (enligt samtidens sätt att se på saken). Hon engagerade läsarna genom att uppmuntra dem till att skriva till tidningen.
Hos Gutenberg finns flera årgångar av St. Nicholas.

2 kommentarer:

 1. Jag är nästan säker på att jag har läst Silverskridskorna när jag var liten. Men jag hade ingen aning om vad författaren hette. Ska läsa den på Gutenberg i morgon, nu måste jag gå tillbaka till gästerna (suck).
  kram från Mette

  SvaraRadera
 2. Mette,
  Hur långt har du kommit nu? Och vad tycker du?
  M

  SvaraRadera