torsdag 25 november 2010

Tacksägelsemiddag


Vår tacksägelsemiddag har inga likheter med det amerikanska frosseriet som är helt i klass med det svenska julfrosseriet. Men sötpotatis och pumpapaj blev det i dag — med en en sallad till förrätten och glass till pajen.
Jag har redan talat om hur illa behandlad och förolämpad den stackars sötpotaisen ofta blir, med både socker och marshmallows. Men istället för att rosta den, som jag vanligtvis gör, provade jag i dag ett enkelt recept som jag säkert kommer att reprisera. Särskit som jag till min stora glädje numera kan köpa sötpotatis på hemorten.

Jag följde i stort sett receptet, men halverade det. Här följer originalreceptet som är beräknat för åtta personer.
.
2 teaspoons olive oil
4 cups (1/4-inch-thick) sliced cremini mushrooms (about 8 ounces)
3 1/2 cups (1/4-inch-thick) sliced chanterelle mushrooms (about 8 ounces)
1/3 cup finely chopped shallots
1/2 teaspoon kosher salt, divided
1/2 teaspoon black pepper, divided
1 1/2 tablespoons finely chopped fresh parsley, divided
1 1/2 tablespoons chopped fresh chives, divided
4 cups peeled sweet potatoes, cut into 1/4-inch-thick slices (about 1 1/2 pounds)
Cooking spray
1 cup (4 ounces) shredded fontina cheese
1/2 cup fat-free, less-sodium chicken broth
.
Preheat oven to 425°.

Heat oil in a large skillet over medium-high heat. Add mushrooms, shallots, 1/4 teaspoon salt, and 1/4 teaspoon pepper; sauté 5 minutes or until moisture evaporates, stirring frequently. Remove from heat; stir in 1 tablespoon parsley and 1 tablespoon chives.

Arrange half of potato slices in a single layer in an 11 x 7-inch baking dish coated with cooking spray; sprinkle with 1/8 teaspoon salt and 1/8 teaspoon pepper. Spoon half of the mushroom mixture over potato slices; sprinkle with half of cheese. Repeat layers, ending with cheese; add broth to dish. Cover and bake at 425° for 30 minutes. Uncover and bake 20 minutes or until potatoes are tender. Sprinkle with remaining parsley and chives.

11 kommentarer:

 1. Det ska jag testa i kväll! Låter jättegott!

  SvaraRadera
 2. Christie,
  Berätta vad du tycker!
  Smaklig måltid!
  M

  SvaraRadera
 3. På Madeira bakar de ett bröd som innehåller mycket sötpotatis. Också många andra rätter innehåller sötpotatis, så när jag råkade få tag på den goda söta roten så smugglade jag några med mig hem och planterade dem i trädgårdslandet våren 2009.
  De har inte kommit upp ännu och tycks ha försvunnit djupare ner i jorden...funderade ett tag om de var på väg hemåt igen till sina egna trakter..
  Karin
  som skall titta efter om hon hittar sötpotatis i affären imorgon för att testa ditt recept.

  SvaraRadera
 4. Karin,
  Tyvärr tror jag inte att vi har en chans att odla sötpotatis i vårt klimat. Den kräver en lång och varm växtsäsong (http://www.tropicalpermaculture.com/growing-sweet-potatoes.html).
  Rätt otroligt att tänka sig att den är släkt med åkervindan - som när jag tänker efter var länge se'n jag såg.
  Hoppas du kan få tag på sötpotatis! Naturligtvis kan man göra den med vanlig potatis - fst då blir de ju en vanlig potatisgratäng.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Jag tycker sötpotatis är FÖR sött ensamt men blandar gärna med vanlig potatis och andra rotfrukter till ett mos.
  Marshmallows därtill är bara för äckligt, hu.

  SvaraRadera
 6. Det blev jättegott! I år var första året vi inte åt kalkon, kändes lite konstigt. Vi åt kyckling till sötpotatisen och pecan pie efteråt. Lite för sött men maken älskar det.
  kommer säkert att göra den här gratängen flera gånger!Tack för tipset!

  SvaraRadera
 7. Olgakatt,
  Det är gott i alla möjliga kombinationer - bara jag slipper tuggad mat. Och kryddar man den ordentligt, så är den god att rosta. Och som efterrätt i paj har jag lite svårt för den - fast det borde jag ju inte ha eftersom det påminner om pumpapaj.

  Christie,
  Kul att ni gillade gratängen. Jag brukar inte rekommendera maträtter och böcker eftersom smaken är så olika - och det är roligast att hitta fram till egna fynd. Men jag tycker att sötpotatisen misshandlas så grymt att jag gärna propagerar för alternativ till de vanligaste rätterna.

  Margaretha

  SvaraRadera
 8. Q,
  Mm, det var mmmmmmmmmm!
  love,
  M

  SvaraRadera
 9. oh, jag är fortfarande mätt efter tacksägelsemiddagen! även om middagen var superamerikansk så blev det balanserat av att gästerna kom från olika länder. så det blev inte alls så amerikanskt som jag varit rädd för.
  nästa år ska jag pröva din gratäng den låter god.
  huggies

  SvaraRadera
 10. Debbie,
  Du behöver väl inte vänta ett helt år. Sötpotatis kan man äta när som helst.
  M

  SvaraRadera