söndag 21 november 2010

Bixbybrevet

Abraham Lincoln
skulpterad i tvål
av Ruth Essén

.
Den 21 november 1864 skrev Abraham Lincoln, det brev som har kommit att kallas "The Bixby Letter" Ett brev som gått till historien av flera skäl. Först och främst på grund av det vackra språket och välformulerade kondoleanserna, men också därför att man tvivlar på att presidenten verkligen skrev brevet själv. Mycket tyder på att hans sekreterare John Hay.
Hur det än förhåller sig, så är historien bakom brevet intressant. Uppgifterna är ibland motstridiga, men det tycks ha förhållit sig så att en änka, Lydia Bixby som drev en bordell i Boston, hade fem söner som alla stred i inbördeskriget på nordstaternas sida.
Krigsdepartementet informerade president Lincoln om att änkan Bixby hade förlorat alla fem söner i kriget, varpå han (eller någon annan) skrev det kända brevet.Executive Mansion,
Washington, Nov. 21, 1864.

Dear Madam,

I have been shown in the files of the War Department a statement of the Adjutant General of Massachusetts that you are the mother of five sons who have died gloriously on the field of battle. I feel how weak and fruitless must be any word of mine which should attempt to beguile you from the grief of a loss so overwhelming. But I cannot refrain from tendering you the consolation that may be found in the thanks of the Republic they died to save. I pray that our Heavenly Father may assuage the anguish of your bereavement, and leave you only the cherished memory of the loved and lost, and the solemn pride that must be yours to have laid so costly a sacrifice upon the altar of freedom.

Yours, very sincerely and respectfully,

A. Lincoln

Efteråt har det visat sig att två av sönerna, Charles och Oliver dog i kriget, en togs till fånga av motståndarna men blev så småningom frisläppt och fick avsked från armén. En annan deserterade och anslöt sig till fiendesidan, och den tredje deserterade även han, och gick till sjöss.

Förmodligen ljög Lydia Bixby i hopp om att få ekonomisk ersättning, vilket hon möjligtvis fick. Några år tidigare hade hon fått 40 dollar för att kunna resa och hälsa på sin sårade son. Men efterforskningar har inte kunnat påvisa att någon av hennes söner var sårad vid den tidpunkten.

Idag cirkulerar ett antal kopior av originalet eftersom Lydia Bixby som kom från Richmond, Virginia, sympatiserade med sydstatssidan och avskydde president Lincoln och därför förstörde brevet.

7 kommentarer:

 1. Tack för denna lilla historielektion, det var intressant läsning.
  Roligt att få veta lite om hur det verkligen förhöll sig.

  Bysten utformad i tvål var även den intressant :-)

  SvaraRadera
 2. Chris,
  Ju fler sådana här små glimtar av av vad som varit, som jag hittar, ju mer inser jag hur mycket man aldrig kommer att få reda på.
  Det lär finnas en likadan byst på ett konstmuseum i Boston, men den har jag aldrig sett. Hon lär ha gjort rätt många tvålskulpturer, men det här är den enda vi har kvar.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Spännande!
  Har aldrig hört talas om Bixby förut.
  kram från Mette

  SvaraRadera
 4. Återigen blev jag litet mera historiesprängd. Ändå snurrar tankarna runt tvålen. Undrar hur man skulle hålla i den om man tvättade sig med skulpturen. Fint gjord i vilket fall som helst.

  tycker
  Karin

  SvaraRadera
 5. Mette,
  Visst är det roligt att inse hur mycket som finns kvar att lära sig - nåja, att höra talas om kommer nog närmare sanningen, tt lära sig är kanske ett för ambitiöst uttryck.

  Karin,
  Det vore nog helgerån att tvätta sig med tvålen. Men det blir ju bitar över när man har karvat färdigt. De bitarna kan man ju koka ihop och tvätta sig med.

  Margaretha
  som passar på att svara medan det går

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt språk - han skrev det säkert inte själv!

  SvaraRadera
 7. Ingrid,
  Nej, det verkar ju inte som han gjorde det - annars var han nog känd för sitt vackra språk. Hans Gettysburg Address betraktas tydligen fortfarande som ett av de bästa i landets historia.
  Margaretha

  SvaraRadera