måndag 29 november 2010

Grattis Louisa May!

Louisa May Alcott
29 november 1832 – 6 mars 1888
.
Vem har inte läst "Unga kvinnor" ("Little Women"), "En krona bland flickor" ("An Old-fashioned Girl") och "Åtta kusiner" (Eight Cousins")? I alla fall vi som fyllt femtio har väl nå'n gång kommit i kontakt med någon av Louisa Mays böcker.
I hennes bardomshem umgicks man med storheter som Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, Nathaniel Hawthorne och Margaret Fuller.
Många av hennes böcker finns hos Gutenberg, för den som vill läsa — eller läsa om — hennes böcker på engelska.
Min uppkoppling är mer nyckfull än vanligt i dag — försvinner jag så vet ni varför!

3 kommentarer:

 1. Ja hon är en av mina följare -sedan jag var mycket ung.
  Kan tipsa om en ny underbar bok om gänget i Concord: "American Bloomsbury" -och den gör själ för namnet. En pärla att läsa om giganterna i denna lilla stad.


  (Min äldste son bodde några år i Boston och vistades nästan varje helg i Concord och vid Walden)

  SvaraRadera
 2. Jag kanske har någon av dessa i min garderob. Ska se efter - för jag har INTE läst något av henne. Inte vad jag kommer ihåg i alla fall.

  Jag vet att Mirren ( dotter, nu snart 33 år) var förtjust i hennes böcker trots det ålderdomliga språket. Fast det kanske bidrog till hennes stora ordförråd redan som tioåring :-))

  SvaraRadera
 3. Inkan,
  Så lustigt att du nämner "AmericanBloomsbury", jag beställde den häromdagen, eftersom jag hört så mycket gott om den!

  Louisa Mays böcker läggs ut hela tiden på Gutenberg, så har du missat någon kan du kanske hitta den där.
  Dessutom har Thoreaus "Cap Cod", med foton, nyss lagts ut.

  Ingrid,
  En del av hennes böcker läste jag många gånger, lustigt nog inte "Little Women", som alla andra älskar - kanske för att den bitvis är sorglig.
  Talade senast i går, med min mor, om det ålderdomliga språket i barndomens böcker. Hon köpte sina barn och flickböcker på antikvariat, se'n tog jag över dem. Ofta var de tryckta i slutet av 1800-talet med hv och f och äro - men ingen av oss reagerade, det var bara innehållet som räknades.

  SvaraRadera