tisdag 30 mars 2010

Storhushåll

Food, Glorious Food: Middle classes in Edwardian times ate well.
Cooking was done on coal-fired ranges.. Original artwork from
Look and Learn no. 713 (13 September 1975), by Pat Nicolle
.
När jag läser Anne-Maries inlägg där hon påpekar att svensk ostkaka inte alls är det samma som vad på engelska kallas cheesecake, minns jag hur Martha och Susan, mina amerikanska vänner, och jag diskutera-de det en gång. Det slutade med att jag letade fram- "Brogårds receptsamling" från 1938. En receptsam-ling för storhushåll! Deras recept på ostkaka är för 15—20 personer, så jag påpekade att det nog skulle bli lagom att dividera med fem. Ostlöpe inköptes likaså bittermandel som inte får säljas i U.S.A. (i alla fall fick det inte det då), innan de lämnade Sverige.
Några månader senare fick jag en rapport.
Det skulle bli släktträff i familjen, så de tyckte att det skulle vara bra att göra hela satsen. Fast de hade inte riktigt kläm på hur mycket 10 liter mjölk var i verklig-heten (trots omvandlingstabell), så mitt i tillverk-ningen blev de tvungna att åka iväg och köpa en gallon till. När det blev dags att grädda kakan, kakorna, insåg de att de underskattat mängden, och fick låna en långpanna till av en granne.
Men ostkakan blev god — jättegod! Martha och hennes kusin Beth, tyckte att det var det godaste de någonsin ätit. Ändå fanns fortfarande en orörd långpanna med ostkaka kvar när alla ätit vad de orkade.
Martha och Beth märkte då ena kortsidan av pannan med en lapp där det stod Martha, och på den andra sidan stod det Beth. När de blev hungriga tog de fram ostkakan och åt från varsin sida.

SMÅLÄNDSK OSTKAKA 15—20 pers.

10 l. mjölk
3 kkp. vetemjöl
1½ msk. ostlöpe
6 ägg
1 l. tjock grädde
socker
20 söt- och 5 bittermandlar
4 st. skorpor

Beredning: Mjölet vispas ut i en del av mjölken och får svälla en stund. Resten värmes till 35°, vetemjölsredningen tillsättes, löpet hälls i och mjölken omröres väl. Strömmen stannas. När mjölken koagulerat (10 minuter), skäres ostmassan med kniv och vasslan öses bort. Ostmassan arbetas sönder riktigt väl med händerna. Äggen vispas upp, de stötta skorporna, den skållade och malda mandeln, sockret samt den uppvispade grädden tillsättes. Allt blandas ner i ostmassan. Gräddas i medelgod ugn i 1½—2 timmar. Bör helst stå till följande dag.
Serveras med sylt eller vaniljsås.

8 kommentarer:

  1. Margaretha,
    det kan inte bli annat än gott enligt det receptet. Härlig historia!

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Ja, det låter som ett bra recept - har tänkt att jag skulle prova det, men jag är rädd att vi också får äta det i flera veckor även om jag delar med 10!
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Påminner i riklighet om min mors berättelse om kåldolmar hon lagade som nygift - det blev 40 stycken till två personer och ingen frys fanns på den tiden...

    Själv älskar jag småländsk ostkaka men brukar få nöja mig med Frödinges. Min svägerskas mamma brukade laga "riktig" så jag har fått den varianten också. Men t o m hon godkände Frödinges.

    SvaraRadera
  4. Olgakatt,
    Kunde hon ställa till med släktkalas, eller föråt de sig på kåldolmarna. Att slänga var väl en dödssynd (tycker jag förresten fortfarande, men måste jag välja på att slänga eller äta ihjäl mig, vet jag vad jag väljer).
    Tror inte att jag smakat Frödinges. Tycker att kalvdans är väl så gott, men nuförtiden känner jag inga kossor, så det var länge sen jag kunde göra det.
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Kul att läsa om din ostkake-historia. Eftersom du inte hade lämnat någon kommentar på mitt inlägg ;) kanske jag kan länka till ditt inlägg på din blogg?

    SvaraRadera
  6. Anne-Marie,
    Visst!
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. Jag tror de åt kåldolmar tills de storknade för sen gjorde hon aldrig dolmar mer, vad jag vet. Vi brukade få kålpudding istället.

    Å, kalvdans! Ja, jag har heller ingen råmjölksleverantör längre, tyvärr.

    SvaraRadera
  8. Synd att vi bor så långt ifrån varandra, annars kunde vi ha en gemensam ko.

    Rationellt att göra en kålpudding istället för att pilla med dolmar!
    Margaretha

    SvaraRadera