onsdag 28 december 2016

På tal om pepparkakor

Jag är övertygad om att vi diskuterat stora mjuka pepparkakor här på bloggen, för flera år sedan, men jag får inget napp, vad jag än söker på. Ett minne som dök upp i går när jag funderade över om lunchpepparkakor verkligen kan vara tunna. Det jag skrev om, kallades i min barndom för smörgåspepparkakor, och jag har flera gånger, utan att lyckas, försökt att få till något liknande. 

Men i år drabbades jag av en tillfällig huslighet, och bakade "Big Soft Ginger Cookies" efter ett recept jag hittade på nätet (var minns jag inte). Då, när jag bakade dem hade jag inte en tanke på barndomens smörgåspepparkakor, men det slog mig när jag provsmakade dem att hade de varit större, och med en mer traditionell pepparkakskryddning, så hade de kommit nära barndomsminnet. Nu tyckte jag att de var bättre än de supersöta pepparkakorna som jag minns, så kanske kommer jag att försöka utveckla dem, när jag får nästa husliga ryck — med ännu mindre socker, men mer ingefära.
Originalreceptet följer, men först några ord om sockermängden — jag halverar alltid sockermängden i amerikanska (och många svenska) recept — och här använde jag inget vitt socker utan mörkt muscovadosocker och lönnsocker — och istället för melass tog jag 2 msk mörk sirap. Och skeden vatten behövdes inte.
Ni som bor i Staterna har säkert stött på de där oglaserade keramikrundlarna som är avsedda att läggas i paketet med farinsocker.  Jag har aldrig sett dem här, vilket förstås kan bero på att jag undviker alla sorts butiker. Men när jag en dag hittade en bit stenhårt lönnsocker, önskade jag att jag hade haft en slik rundel. I stället skurade jag bitar av en sönderslagen blomkruka och stoppade i burken med socker. Och nu, långt efteråt, när jag kom på att jag skulle använda sockret, så var det hur lätt som helst att strö ned rätt mängd i smeten. 

big soft ginger cookies

2 1/4 cups all-purpose flour
2 teaspoons ground ginger
1 teaspoon baking soda
3/4 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground cloves
1/4 teaspoon salt
3/4 cup margarine, softened
1 cup white sugar
1 egg
1 tablespoon water
1/4 cup molasses
2 tablespoons white sugar

Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Sift together the flour, ginger, baking soda, cinnamon, cloves, and salt. Set aside.

In a large bowl, cream together the margarine and 1 cup sugar until light and fluffy. Beat in the egg, then stir in the water and molasses. Gradually stir the sifted ingredients into the molasses mixture. Shape dough into walnut sized balls, and roll them in the remaining 2 tablespoons of sugar. Place the cookies 2 inches apart onto an ungreased cookie sheet, and flatten slightly.

Bake for 8 to 10 minutes in the preheated oven. Allow cookies to cool on baking sheet for 5 minutes before removing to a wire rack to cool completely. Store in an airtight container.

Länken till en bra omvandlingstabell finns i högerspalten.

6 kommentarer:

  1. Jag vet inget om tjocka mjuka pepparkakor, men ditt recept, och bilden) ser bra ut. Ska se om jag och svärdottern kan få till en sats.
    kram från Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Berätta hur det gick!
      Margaretha

      Radera
  2. Svar
    1. Hannele,
      Jag gillar också ingefära - men antingen var den här ingefäran avslagen, eller också hade jag i för lite.
      Margaretha

      Radera
  3. så smart med krukskärvorna! jag har sett rundlarna, men inte riktigt trott på dem, men jag ska prova.
    take care!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Visst är det smart, jag var lite tveksam till om det skulle funka - men nu vet jag att det gör det.
      M

      Radera