måndag 11 juli 2016

Den råd lyder är vis,

sägs det. Jag är rädd för att jag inte är särskilt vis, även om jag älskar att läsa (och begrunda) alla dessa, mer eller mindre, goda råd, som tidningar så gärna strör omkring sig. På sistone har jag ägnat mig åt att läsa gamla nummer av Idun, och nu vill jag dela med mig av de råd jag inte har för avsikt att lyda. Alla äro de från Iduns första provnummer 1887.
Toaletten.
Att rengöra hårborstar. En lösning af soda i kallt vatten är bättre än varmt vatten och tvål. Sodan, som har slägtskap med fett, rensar borsten, utan att man behöfver gnida den allt för mycket, då deremot det varma tvålvattnet gör taglet mjukt och ofta helt och hållet förderfvar borsten.

Köket.
Att färska upp smör. Man brukar först det härskna smöret med kalkvatten, genomknådar och urtvättar det derefter väl med rent, mjukt vatten och slutligen med mjölk. Kalkvattnet tillredes af 1 del släckt kalk, som bestänkes med litet kallt vatten, så att den smular sig, hvarefter man tillsätter 50 delar kallt vatten (allt efter vigt) under ständig ormöring. Blandningen får stå under en avarts timmas tid, så att de grumliga delarna sätta sig på bottnen; den vätska som flyter ovanpå, är det omtalade kalkvattnet. Efter denna behandling förlorar smöret det mesta af sin härskna smak.

Emaljerade jerngrytor, i hvilka emaljen blifvit brun, skall man bestryka invändigt med utspädd saltsyra och derpå låta dem stå öfvertäckta några timmar, hvarefter de skuras med sand och sköljas omsorgsfullt.

När mjölkmat brännes vid. Inträffar en dylik olycka, hälles maten genast i en annan gryta. Härefter ilägges en hel lök eller ett litet stycke hvit flanell, hvarvid den brända smaken vanligen alldeles försvinner eller åtminstone betydligt förminskas. Har man ej ny flanell att tillgå, kan man använda litet hvitt ullgarn.

 Husgerådet
Att rengöra glas och skålar. Glas och porsslinskålar, på vilka organiska ämnen intorkat och äro svåra att få bort, rengör man bäst på följande sätt. Man fuktar de ställen, som skola rengöras, med koncentrerad svafvelsyra, strör härefter sönderstött dubbelt kromsyradt kali på syran och låter blandningen stå några timmar (t. ex. öfver natten) på en lagom varm ugn. Härvid upplösas alla organiska ämnen fullkomligt och aflägsnas jemte den öfriga syran medels vatten.

Hvarjehanda.
Huru skrufvar utdragas. Ofta är det mycket svårt att få ut skrufvar ur trävirke, om de hafva suttit der länge, och stundom händer det, att man slutligen måste skära bort något af träet för att fa ut dem. Allt detta besvär kan undvikas, om man blott berör skrufven några få minuter med ett glödgadt jern.

Och slutligen något för eftermiddagsfikat. Metoden att slå äggvitorna är ny för mig, låter rätt krångligt, men jag får väl leta fram ett kopparlock, om husligheten skulle sätta åt mig.

Bakverk
 Tebröd i S-form1/2 ℔ socker 1/2 ℔ hvetemjöl, 8 lod smält smör samt 3 ägg arbetas väl tillsammans, trillas till ett fingers tjocklek och formas till S. Dessa senare smörjer man med ägghvita och beströr med groft socker. Några droppar vanilj kunna med fördel tillsättas. Degen är så lös, att den ej bör tagas ur fatet mer än litet i sänder, allt eftersom man trillar ut den.
                                                         Hilda

 Mandelkransar
Två ägghvitor slås med en knif på ett kopparlock till hårdt skum, hvilket bör ske i kallt rum. Häri hälles en matsked ättika samt några droppar eau de cologne, varefter iröres 1/2 ℔ rivet socker samt 11/2 ℔ sötmandel och sex stycken bittermandlar. Mandeln skalas först och skäres längs efter i tunna skifvor. Degen formas med en tesked till kransar på vaxade plåtar, som insättas i sval ugn.
                                                           Eva

2 kommentarer:

  1. Svavelsyra och saltsyra är inte något jag har stående i mina skåp. Inte kalk heller, men det gör inget, för jag skulle aldrig komma på den idén att knåda härsket smör. Särskilt som smöret bara NÄSTAN förlorar sin härskna smak! Kylskåp är bra!
    Berätta om du provar att slå äggvitor med en kniv på ett kopparlock, det låter spännande!
    kram från Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Jag, tänkte också på det där med starka saker - och inte heller jag skulle lägga ned kalk, mjölk och arbete på härsket smör.
      Det håller sig länge nog i min kalla kyl - förresten kan man ju frysa smör, om man skulle komma över ett lager.
      Margaretha
      som förmodligen
      inte kommer att
      slå äggvitor med
      kniv på kopparlock!

      Radera