söndag 17 juli 2016

Annat var det i min barndom

Om det var bättre eller sämre är en helt annan femma — men alla som hunnit bli torra bakom öronen vet att tillvaron är föränderlig. Det roar mig att höra att valpar födda på 80-talet kan, med vemod i rösten, tala om sin barndom på 90-talet, som om vore den oändligt avlägsen.
Tänker inte heller ge mig in i diskussionen om huruvida det är bra eller ej, att ha det lite tråkigt — men tråkighet var sällan ett problem. Vi visste så innerligt väl att om vi frågade vad vi skulle göra, så svarade förmodligen en äldre kusin att vi skulle ta katten i rumpan och köra, eller en förälder föreslog att man skulle städa eller läsa läxor — nej, då var det bättre att hitta på något själv. 
 Härförleden gjorde jag en djupdykning i en låda och hittade några egenhändigt tillverkade saker, som jag hade glömt bort. I en gammal chokladask hittade jag "löjliga familjen", eller rättare sagt en version som kanske borde kallas "löjliga jyckarna". 
 Jag minns aldrig att vi spelade med den, förmodligen var tillverkningen den roliga (och mest tidsödande) biten.
 Det var ju inte så att vi inte hade köpeleksaker  ett antal liknande kortlekar finns i min ägo.  
 Somliga med blommor, andra med djur och så finns ju de lärorika "Sveriges städer". 
Pappersdockor var populära, både ark med köpedockor, och slaskiga veckotidningsvarianter  förutom de rätt taffliga hemmagjorda.
 Som enda barnet, gällde de ju ofta att roa sig på egen hand, pappersdockor kunde jag ju pilla med utan någon kompis, men då var det roligare att läsa — men ibland plockade jag fram 5-öresgolfen. 


Tack och lov ligger det ett par femöringar i spelet, så jag fortfarande kan spela stilenligt. Läser på nätet att det finns de som nuförtiden spelar med femkronor.

7 kommentarer:

 1. Femöresgolf här jag aldrig spelat men resten känns väldigt välbekant. Jag hamnade på din blogg häromveckan och har sedan dess gjort flera besök här. Trivs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen på bastmattan Helena,
   Det gläder mig att du trivs här!
   Gjorde en fransyska visit på din blogg - lovar att komma igen en annan dag.
   Jag har inte rätt sorts tålamod för pärlor, men min mormor stickade och broderade rätt mycket med pärlor. Det är roligt att ha några av de små väskorna hon gjorde.
   Margaretha

   Radera
  2. Måste lära mig att granska vad min stavningskontroll gör för ändringar i min text - en fransysk visit var det!
   M

   Radera
 2. Hej! Hittade din blogg när jag googlade på femöresgolf! Trevlig blogg du har! Vi upptäckte att vi har en sådan när vi kollade uppe på vinden! Vi saknar dock startbacken. Skulle du möjligtvis kunna rita av den och skicka med mått:djup och bred på myntspåret? Kan swisha för porto.
  Vänliga hälsningar/Karolina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karolina,
   Ledsen att jag inte svarat förr, men blogger har slutat att meddela mig när jag får kommentarer, så jag upptäckte först i dag att jag hade ett antal att besvara.
   Fast spelet finns i min sommarstuga, och dit kommer jag först om en månad, så svar på din fråga kan du inte få förrän i augusti. Så om du mejlar din adress till mig så hör du av mig längre fram i sommar. Adressen finns i högerspalten, rätt långt ned.
   Önskar dig en skön sommar,
   Margaretha

   Radera
 3. Hej! Undrar om du har kvar 5-öresgolfen? Vi har nämligen också ett, där hinder nummer 9 tyvärr har försvunnit - vet du hur den ser ut? Tack på förhand! Maila gärna randomwilly44@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alldeles nyss mejlat till dig.
   Margaretha

   Radera