lördag 9 juli 2016

The Little Rock Nine

Lyssnade ni på Gloria Ray Karlmark, när hon sommarpratade den fjärde juli? Om inte kan jag rekommendera dig att leta upp programmet och efterlyssna! 
Jag var tolv, eller möjligtvis tretton år, när jag blev medveten om vad som hänt i Little Rock  för då fick jag boken "Mary Jane" av Dorothy Sterling. En vit författare som specialiserat sig på "svart historia". Boken "Mary Jane" skrevs 1959, och var säkerligen inspirerad av händelserna i Arkansas, även om bokens huvudperson bara är tolv år, och det bara är två elever som tillsammans får kämpa mot de fientligt inställda vita skolkamraterna och deras föräldrar. Efter att ha hört Gloria sommarprata inser jag att verkligheten var mycket hårdare än den som skildras i barnboken, som har en ljusare ton  framför allt har boken ett hoppfullt slut. Boken gjorde ett enormt intryck på mig, och när jag nu plockar fram den, inser jag att jag minns varenda detalj i handlingen.
Vill du läsa den, vilken den är värd, så får du antingen fråga efter den på biblioteket, eller söka den antikvariskt, för den tycks inte längre finnas i tryck, varken på engelska eller svenska.

6 kommentarer:

 1. Det sommarpratet missade jag. Tack för tipset – måste leta upp det. De ligger tydligen kvar till september, turligt nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Det är lätt att missa godbitarna bland sommarpratarna, bland de många icke-godbitarna. Men jag tror inte att du blir besviken på Gloria.
   Margaretha

   Radera
 2. Har lyssnat två gånger! Dessutom är Gloria en av få jag lyssnat på som har musik som är relevant och njutbar i förhållande till berättelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Ja, hon är väl värd att lyssna till flera gånger!
   Inte heller i Ingvar Carlssons program, blev jag tvungen att stänga av musiken.
   Margaretha

   Radera
  2. Precis! Han hade också bra anledningar att spela den musik han gjorde!

   Radera
  3. Olgakatt,
   Ja, jag uppskattade både tal och musik hos Ingvar. Däremot var jag inte speciellt förtjust i dagens musik.
   Margaretha

   Radera