söndag 29 september 2013

Förnuftig klädsel


Det råder nog delade uppfattningar om vad förnuftig klädsel är — eller är det snarare så att det råder delad uppfattning om, huruvida det är relevant med en förnuftig klädsel. Kanske är det viktigare att man är "rätt" klädd.

 bilden har jag snott från bloggen
Själv har jag haft några få korta kjolar och klänningar, och minns hur besvärligt det kunde vara att sitta utan att visa alltför mycket — eller ännu värre att böja sig fram, och gå uppför trappor. Och alla vi som var med på långstrumpornas tid minns väl det som kallades "gärdesgård", varför i hela friden det gjorde det. Jag talar alltså om mellanrummet mellan strumpornas överkant och underbyxorna. Det var då mameluckerna fick en renässans.
 Tro nu inte att mina klädfunderingar har med ett nyväckt modeintresse att göra 
 såge ni mig nu skulle ni inse att så inte är fallet. Men jag håller mig varm, tack vare att jag hittade en av fars slipovrar, som jag stickade för länge sedan. Den är inte snygg, men den är varm, och jag förstår nu varför fars så gärna bar slipover.


Ordet är lite knepigt, det är tydligen bara vi svenskar som anser att en slipover ska vara ärmlös, på engelska betraktas slipover och pullover som synonymer.    

Till Sverige kom ordet, enligt NE, 1931. Då kan man väl förmoda att plagget redan funnits ett tag. I gamla stickhäften syns det att det var ett modeplagg på 30-talet. Jag har bläddrat i ett par av Husmoderns Presentböcker, med stickbeskrivningar. Titelplanschen får mig nästan att leta fram garn, köpa en bukett tulpaner och sticka en halsduk.

slipover [-å´-] subst. ~n, slipovrar äv. slipovers 
ORDLED: slip-ovr-ar
• ärmlös tröja: 
slipovermodellhan hade en brun ~ över en gul skjorta
HIST.: sedan 1931; av eng. slipover med samma bet., till slip 'glida' och over 'över'; jfrpullover, slippa

Jag gillar den här sortens stickbeskrivningar, där det inte är så noga med att man har en viss sorts garn, det väsentliga är att man håller måtten. Så den som är sugen på att bära en väst med skärp, kan plocka fram garn och stickor nu.


Eller vill du hellre sticka en slipover åt mannen i ditt liv, så finns "slipover för herre i ny rolig stickning" (en herre i ny rolig stickning?). Min far hade en sådan när jag var barn, säkert stickad efter beskrivningen i den här boken.

Lustigt nog kallas även den här jumpern för slipover — eller för att vara petig heter den, Elegant, stickad slipover med virkad cape till sommaren.

Klipper man upp sin slipover, får man en väst.



väst subst. ~en ~ar 

ORDLED: väst-en
• ett ärmlöst, midjelångt plagg med (knäppbar) öppning framtill
 vanl. avsett att bäras inomhus; stickat el. av tygvästfickavästknappflytväst;frackvästyllevästen kostym med ~en broderad ~
IDIOM: en knapp i ~en en sup; få ngt innanför ~en få ngt att äta och dricka
HIST.: sedan 1672; via fra., ita. av lat. vestis 'klädnad; kläder'; jfr investera,revetera, transvestism, travestera,
Den här växtfärgade slipovern kom till när jag experimenterade med hemspunnet garn och stickmaskin.


Enligt Merriam Webster har ordet slipover funnits i engelskan sedan 1917:
slipover: a garment or cover that slips on and off easily; specifically:  a pullover sweater

8 kommentarer:

  1. Den första bilden gör mig nästan litet illamående. Upp med byxorna! Här går fortfarande en del collegeungdomar med byxorna hängande nedanför baken. Smakfullt? Nej, smaklöst i allra högsta grad.
    Den stickade herren skulle jag vilja se. ;) Bra att din pappas gamla kläder kommer till användning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anne-Marie,
      Förutom att det är fult, så måste det vara förfärligt obekvämt - men vad gör man väl inte för att se ut som man "ska" se ut.
      Stickade herrar är kanske en synonym till mjukispappor.
      Här finns inget som inte kommer till användning - och slipovern är varmare än jag trodde, skönt nu när kylan slagit till.
      Margaretha

      Radera
  2. Min pappa brukade också ha slipovers, såna där med rutor på snedden.
    Bilden på stickboken är jätteläckert.
    kramis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pia, Det var nog mer regel än undantag att vår föräldrageneration bar slipover. Jag ser för mig alla skolgossar med äppelknyckarbyxor, slipover och bokrem.
      Ett varmt plagg, men blev förmodligen inte utnött lika fort som plagg med ärmar.
      Visst är bilden läcker, och så är många av plaggen - jag blir riktigt sugen på att sticka.
      Margaretha

      Radera
  3. Härligt inlägg och fina bilder. Den första bilden är en inte helt ovanlig syn! Visste faktiskt inte att mellanrummet mellan strumpa och trosa kallades gärdesgården. När jag var ung var det fortfarande kjolar som nästan gick ner till vaden så det var ingen större risk med något mellanrum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Musikanta,
      Har nog ett minne av att även med längre kjolar så blev låren djupfrysta när det var riktigt kallt - i synnerhet eftersom jag aldrig gillade höfthållare utan envisades med att ha strumpebandshållare som lämnade ett större område bart.
      Med åren blev jag mer förnuftig och hade långa kjolar, yllestrumpbyxor och rejäla underkjolar. Har funderat på att sy mig en vadderad stubb, men det har aldrig blivit av.
      Margaretha

      Radera
  4. Den översta bilden visar ett mode som borde kunna anmälas för förargelseväckande beteende. Ohygieniskt dessutom, för att inte tala om så obekvämt men det senare är ju mera den resandes ensak.
    F ö önskar jag mameluckerna åter! Jag hade flera snygga, piffiga par. Nu hittar jag bara fula yllebyxor för även om skilsmässan mellan strumpor och livstycke är avskaffad kan man behöva ngt varmt över kroppsdelen i fråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Gränser flyttas hela tiden - i dag blir man nog tvungen att ta av sig byxorna innan någon kommer på tanken att anmäla någon för förargelseväckande beteende.
      Jag har inte ens tänkt på att det inte finns snygga mamelucker - förmodligen för att jag aldrig vistas ute några längre stunder.
      Har du letat på nätet?
      Margaretha

      Radera